Adevărul Live: În noul război rece Rusia-SUA, România nu se poate înarma. Cine e de vină?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tensiuni SUA-Rusia - în imagine, preşedintele american Barack Obama şi liderul de la Kremlin, Vladimir Putin FOTO AP
Tensiuni SUA-Rusia - în imagine, preşedintele american Barack Obama şi liderul de la Kremlin, Vladimir Putin FOTO AP

În timp ce atenţia opiniei publice a fost atrasă de marile scandaluri de corupţie din plan intern, o veste suprinzătoare a venit din partea UE: solicitarea României privind creşterea cheltuielilor pentru apărare nu a fost acceptată.

Lucrurile sunt cu atât mai îngrijorătoare cu cât în Ucraina stuaţia s-a înrăutăţit pe frontul din regiunile separatiste, iar Occidentul vorbeşte despre sancţiuni şi mai drastice la adresa Rusiei. Dar, creşterea capacităţii de apărare a ţării nu va putea fi începută în acest an, chiar dacă partidele poilitice au semnat un acord pentru ca în următorii 10 ani cheltuielile militare să se ridice la 2% din PIB.

Cine este de vină pentru că UE nu este de acord cu solicitarea României? Ce putem face în continuare? Toate acestea în dezbaterea Foreign Policy România la Adevărul Live, moderată de Ion M. Ioniţă, cu Simona Soare, profesor asociat la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative şi cercetator la Institutul pentru Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară din cadrul Ministerul Apărării, şi cu Oana Popescu, analist de politică internaţională şi colaborator Foreign Policy România.

Simona Soare: Nu trebuie amestecate planurile bugetare şi cele de apărare. Oficialii Comisiei Europene sunt îngrijoraţi la evoluţia bugetară a României din cauza crizei economice severe prin care am trecut. Nu cred că cei de la Bruxelles sunt foarte convinşi că noi am depăşit criza. Este firesc să fie circumspecţi cu privire la capacitatea României de a-şi ridica cheltuielile militare la 2% din PIB.

Oana Popescu: Noua ne arde cămasa cu privire la creşterea capacităţii militare de multă vreme. Dar ne-am trezit să acţionăm acum. E vina noastră că nu ne-am facut o planificare din timp, că nu ne-am anunţat partenerii din timp.

Nu este o ciocnire de interese între Uniunea Europeană care ne spune „Nu vă înarmaţi”, şi NATO, care ne spune „Înarmaţi-vă”. Este vina noastră pentru că ne-am trezit târziu şi nu am ştiut să gestionăm bine noua intenţie de a face bugetul.

România niciodată nu şi-a negociat solid la Bruxelles exceptările. Aceasta este o nouă provocare.

Simona Soare: NATO, UE şi România trebuie privite ca o unitate, lucru despre care eu am mari îndoieli. UE are propriile interese şi şi le urmează. Dacă România vrea să-şi mărească bugetul la Apărare, să o facă. Pe de altă parte, din punct de vedere al UE, dacă văd că Polonia face pasul ăsta, că România face la fel, ar trebui să mă întreb cine urmează. 

UE nu-şi percepe securitatea ca fiind ameninţată de factorii pe care noi îi percepem. Noi presupunem că dacă România are un anumit profil de ameninţări, şi alte state ar trebui să fie ameninţate de acelaşi lucru. Sunt multe state occidentale care consideră că ceea ce se întâmplă acum în Ucraina nu reprezintă o ameninţare atât de mare. Orice fel de politici care apar la nivelul alianţei sunt văzute ca temporare.  

adevarul live  analist politic Oana Popescu FOTO David Muntean

Oana Popescu:

Confundăm două planuri. UE nu are o problemă cu dorinţa noastră de a ne înarma mai bine. Treaba ei nu este ceea ce face NATO, adică de a urmări ce bugete alocăm pentru Apărare. UE este, în primul rând, un proiect economic, şi mai puţin politic. Ea spune dacă vrem să alocăm X% în plus Armatei, trebuie să-l scădem pe X din altă parte. Simplu. 

Noi, în momentul de faţă, nu avem o strategie inteligentă pentru Apărare. În mare măsură reacţia României nu este şi nu trebuie să fie pe termen scurt. Este un nou Război Rece, în consecinţă şi pregătirea noastră trebuie să fie strategică. Unde anume e bine să se ducă banii respectivi? Există un principiu în NATO al complementarităţii. Trebuie să ne alegem ce putem să facem, nu ca toţi ne înarmăm cu acelaşi lucru. Întrebarea pentru România este care e profilul nostru, care ne sunt punctele slabe, cu ce putem să contribuim noi pentru celelalte state şi, în funcţie de asta, să vedem unde putem să distribuim banii pentru Armată.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite