Viktor Orban îşi face trust de presă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proprietarii majorităţii trusturilor de presă guvernamentale din Ungaria au anunţat miercuri că îşi vor dona companiile unei fundaţii în vederea înfiinţării unui uriaş conglomerat media de dreapta.

The Central European Press şi Fundaţia Media vor deţine astfel canale de ştiri prin cablu, portaluri online de ştiri, tabloide şi ziare de sport, precum şi toate ziarele locale din Ungaria, mai multe staţii de radio şi numeroase reviste, relatează Associated Press.

Printre brandurile care vor fi controlate de această entitate se numără  Hir TV, Echo TV, Origo.hu, Nemzeti Sport, Bors, Magyar Idok şi Figyelo. 

Majoritatea publicaţiilor donate fundaţiei au fost achiziţionate sau fondate de aliaţi ai premierului Viktor Orban în ultimii ani. Unele dintre ele s-au transformat din entităţi relativ independente în structuri care susţin puternic executivul, cu reclamă în abundenţă de la stat şi guvern.

De la întoarcerea lui Orban la putere, în 2010, studiile internaţionale au concluzionat că libertatea presei a scăzut constant în Ungaria.

Agnes Urban, analist media la Mertek Media Monitor din Budapesta, a declarat că după această mutare „fără precedent“ va avea „foarte puţin sens să se vorbească de libertatea presei in Hungaria“, având în vedere puterea pe care o va avea conglomeratul.

„De acum înainte, va exista un control total asupra presei de dreapta ce este apropiată guvernului“, a precizat Urban. „Aceste companii erau într-o competiţie una cu cealaltă pentru publicitatea de la stat... dar acum sistemul va fi mult mai centralizat şi va fi mult mai uşor de gestionat“.

„Puţinelor companii media independente care vor rămâne le va fi mult, mult mai greu să opereze, din moment ce vor fi împotriva unui singur şi uriaş competitor“, a adăugat Urban. 

Attila Toth-Szenesi, redactor-şef al site-ului index.hu, căruia i-a fost restricţionat drastic accesul la informaţii publice în aceşti ani de către guvernul lui Orban, a afirmat că această consolidare a mass-media de dreapta poate să ajute industria de publicitate să vadă mai clar pe cine susţine fiecare publicaţie în parte.

În acelaşi timp, a spus el, ar simplifica folosirea aceluiaşi conţinut editat central în toate publicaţiile controlate de fundaţie. „Am văzut asta întâmplându-se în urmă cu vreo doi ani, când Lorinc Meszaros a preluat majoritatea ziarelor locale“, a declarat Torh-Szenesi. De altfel, Meszaros, un prieten al lui Orban, considerat unul dintre cei mai bogaţi oameni din Ungaria, se numără printre cei care şi-au donat portofoliile media. 

Fundaţia (sau CEMPF) a anunţat că unul dintre scopurile ei este „să ajute supravieţuirea presei scrise din Ungaria“. 

„Convingerea noastră este că acest lucru seveşte simultan interesului cititorilor şi reprezentării valorilor civice“, a precizat fundaţia.

Operaţiunile acestei entităţi vor fi conduse de Gabor Liszkay, un editor de ziare cunoscut pentru loialitatea sa pentru Orban.

În sondajele privind libertatea presei publicate anual de Freedom House, un centru de reflecţie cu sediul la Washington, Ungaria avea un scor de 23 din 100 în 2010, iar anul acesta a scăzut la 44, 0 fiind cel mai bun punctaj, iar 100 - cel mai slab. Din 2012, Freedom House a descris presa din Ungaria „parţial liberă“.

Cele 10 companii care vor face parte din fundaţie şi-au donat publicaţiile gratis, chiar dacă valoarea comună estimată era probabil de 100 de milioane de dolari (88 de milioane de euro) sau chiar mai mult, adaugă AP.

„Faptul că astfel de firme valoroase au fost practic făcute cadou fundaţiei în acelaşi timp şi într-un mod evident coordonat arată foarte bine cum funcţionează sistemul Orban“, a declarat Daniel Pal Renyi, un jurnalist al site-ului ungar de ştiri 444.hu specializat pe probleme media. „Aceasta demonstrează că patronii nu aveau drepturi reale de proprietate, ci doar îndeplineau sarcini politice.... şi, în cele din urmă, politicul îşi atinge ţinta“, a adăugat el.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite