Scandal „Vatileaks“: Un prelat spaniol şi o tânără funcţionară, arestaţi înainte de apariţia a două cărţi care dezvăluie ingineriile financiare de la Vatican

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Monseniorul Vallejo Balda FOTO abc.es
Monseniorul Vallejo Balda FOTO abc.es

Vaticanul a anunţat luni arestarea a doi membri ai comisiei pe care Papa Francisc a creat-o să studieze o reformare a Bisericii, acuzaţi de divulgarea de documente confidenţiale ale Sfântului Scaun, la trei ani după scandalul „Vatileaks“ care a afectat pontificatul papei Benedict al XVI-lea.

Monseniorul Vallejo Balda, în vârstă de 54 de ani, apropiat al Opus Dei (structură a Bisericii catolice al cărei scop este să contribuie la munca de evanghelizare a Bisericii, răspândind chemarea universală la sfinţenie în viaţa de zi cu zi) şi secretar al fostei Comisii pentru organizarea structurilor economice şi administrative ale Sfântului Scaun (COSEA), a fost convocat de Jandarmeria Vaticanului împreună cu Francesca Chaouqui, 33 de ani, şi ea membră a COSEA, a precizat Vaticanul într-un comunicat

COSEA a fost înfiinţată în 2013 şi ulterior dizolvată, în urma unor propuneri de reformă făcute papei. După numirea sa la COSEA, Francesca Chaouqui a devenit subiect de presă pentru stilul său modern şi neconformist, contrastând cu mediul auster de la Vatican, şi pentru postările sale pe Twitter, neautorizate şi criticate.

Furt de date

Monseniorul Vallejo Balda şi doamna Chaouqui au fost audiaţi sâmbătă şi duminică, iar după interogatorii au fost arestaţi. Chaouqui a fost apoi eliberată „ca urmare a colaborării sale cu anchetatorii“. Ancheta durează de mai multe luni, iar situaţia prelatului spaniol urmează să fie evaluată de procurorul Vaticanului, relatează AFP, citată de Agerpres.

Potrivit presei italiene, s-ar fi comis un furt de date din computerul controlorului general de finanţe al Vaticanului, italianul Libero Milone, al cărui birou se află nu departe de piaţa Sfântul Petru. Expertul financiar numit de papă în iunie este însărcinat cu auditul tuturor administraţiilor micului stat.

Arestările au fost operate cu doar câteva zile înainte ca doi autori italieni să lanseze cărţi despre care editurile care le publică afirmă că urmează să dezvăluie noi probe cu privire la scandaluri care au afectat Vaticanul în trecut.

În urmă cu trei ani, documente confidenţiale ale papei Benedict al XVI-lea au fost publicate în presa italiană şi reunite într-o carte a jurnalistului italian Gianluigi Nuzzi, după scurgeri de informaţii puse pe seama majordomului Suveranului Pontif. Acest scandal a primit numele de „Vatileaks“.

Un nou „Vatileaks“?

Alte două lucrări care ar trebui să apară curând promit noi dezvăluiri despre ingineriile financiare ale Sfântului Scaun. Una dintre ele, semnată tot de Nuzzi, este legată de cei doi suspecţi arestaţi în weekend, iar cealaltă îi aparţine jurnalistului Emiliano Fittipaldi de la revista L'Espresso.

Potrivit lor, donaţiile primite de Sfântul Scaun pentru ajutorarea săracilor nu ajung la destinaţie. Circa 400 de milioane de euro ar fi fost deturnate din casieria Vaticanului pentru nevoile Curiei, acuză Emiliano Fittipaldi în „Avarice“, în timp ce Gianluigi Nuzzi denunţă, în „Via crucis“,  traiul luxos al cardinalilor, care îşi permit să ocupe „apartamente de 500 de metri pătraţi“.

Fără să-l citeze pe Gianluigi Nuzzi, Vaticanul a făcut luni referire la „Vatileaks“, neexcluzând un nou proces, şi a lansat justiţiei italiene un apel la o „colaborare internaţională“ pentru a-i urmări pe autorii celor două cărţi. „Divulgarea de documente rezervate este un delict pedepsit de legea Vaticanului promulgată în iulie 2013, după „Vatileaks“, se arată într-un comunicat al Sfântului Scaun. Vaticanul subliniază că „şi de această dată, ca şi în trecut, este vorba despre o trădare gravă a încrederii acordate de papă“, transmite Agerpres.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite