Theresa May propune Camerei Comunelor amânarea Brexit-ului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Theresa May le-a propus membrilor Camerei Comunelor să voteze pentru amânarea plecării din UE, o ieşire brutală, pe 29 martie, a Marii Britanii din Uniune, fără obţinerea unui acord fiind dezastruoasă pentru economia britanică dacă parlamentarii resping propunerea, relatează BBC.

Liderul laburist, Jeremy Corbyn, a calificat posibila amânare a Brexitului „o iresponsabilitate grotescă” a premierului. 

Premierul a declarat că până în data de 12 martie, acordul de retragere din UE,  care va fi prezentat parlamentarilor, inclusiv orice modificare negociată  cu UE în acest sens, va fi supus la un vot semnificativ.

Dacă acest plan nu va reuşi,  Theresa May a sugerat că deputaţilor li se vor oferi două voturi separate:

 In cazul în care până pe 12 martie nu aprobă un acord revizuit privind Brexitul , mai precis dacă s-ar ajunge la un astfel de acord cu UE, le va cere să se pronunţe prin vot asupra unei ieşiri din UE fără acord.

Iar dacă deputaţii Camerei Comunelor resping un Brexit fără acord, atunci pe 14 martie se va desfăşura un alt vot pentru o „extindere scurtă, limitată” a perioadei de negociere prevăzute de articolului 50 din Tratatul UE dincolo de data de 29 martie. Totuşi, Theresa May a adăugat că o asemenea amânare a Brexitului nu trebuie să meargă mai departe de sfârşitul lunii iunie şi că trebuie să se apeleze la ea doar o singură dată.

„ Vreau să fiu înţeleasă pe îndelete, nu vreau să văd articolul 50 extins", a declarat ea parlamentarilor.

"Accentul nostru absolut ar trebui să fie acela de a lucra pentru a obţine o înţelegere şi a pleca pe data de 29 martie, însă orice prelungire eventuală nu ar trebui să depăşească sfârşitul lunii iunie.", a adăugat premierul, citat de BBC.

Extinderea articolului 50 ar necesita susţinerea unanimă a celorlalte 27 de state membre ale UE, iar potrivit şefului guvernului, nu au avut încă loc discuţii despre această posibilitate.

May a refuzat în mod repetat să declare dacă va vota împotriva unui Brexit  fără acord, sau dacă parlamentarii Tory vor fi împinşi să voteze în favoarea sau împotriva acestei posibilităţi. 

Tactica folosită de Theresa May sugerează tentativa de a câştiga mai mult timp. 

În contextul în care  15 până la 20 de miniştri ameninţă să-şi retraga susţinerea în cazul în care Brexitul nu va fi amânat, prim-ministrul a promis parlamentarilor un compromis pentru a exclude un Brexit fără acord şi acceptarea unei amânări  "limitate" de a părăsi UE.

Fără această promisiune, există toate şansele ca aceşti miniştri răzvrătiţi să se alăture celorlalţi deputaţi nemulţumiţi pentru a exclude orice acţiune şi pentru ai întârzia Brexitul oricum.

Nu a oferit miniştrilor libertatea de a vota aşa cum aceştia ar fi dorit. Astfel, la momentul actual rebelii potenţiali trebuie să decidă dacă vor continua să-şi susţină poziţia antagonistă, în timp ce Theresa May încearcă să obţină condiţiile negociate la Bruxelles pe care le-ar putea vinde  Camerei Comunelor,  sperând că susţinătorii Brexit o vor  susţine, acceptând intr-un final că e cea mai bună variantă Brexit disponibilă.

Mai mulţi miniştri care au susţinut rămânerea în UE ameninţă să demisioneze, pentru ca ei să poată vota pentru un amendament transversal, care să vizeze excluderea unui brexit fără acord, când deputaţii votează miercuri o propunere guvernamentală.

Conservatorul Caroline Spelman şi laburistul Jack Dromey au declarat că "au salutat" declaraţia premierului, dar vor prezenta în continuare amendamente care pregătesc calea unui proiect de lege care să extindă articolul 50.

Ei vor căuta apoi "asigurări din partea miniştrilor în timpul dezbaterii pentru a asigura confirmarea angajamentelor prezentate de  primul ministru, care, sperăm, va însemna că nu vom impune amendamentele noastre la vot", a declarat perechea într-o declaraţie comună.

Un alt deputat din spatele amendamentului, conservatorul Sir Oliver Letwin a spus anterior că nu mai este nevoie de acest lucru acum, deoarece declaraţia prim-ministrului "face ceea ce este necesar pentru a preveni o ieşire fără înţelegere la 29 martie".

Dar opozanţii premierului care susţin organizarea unui nou referendum au declarat că Theresa May nu a negociat cu partenerii de la Bruxelles aceste propuneri prezentate. 

Grupul Independent, Anna Soubry, care a renunţat la conservatori în semn de protest faţă de politica lor Brexit, a declarat că a fost un "moment ruşinos", " că nimic nu s-a schimbat şi niciun acord nu a fost pus pe masă".

Jacob Rees-Mogg, preşedintele Grupului European de Cercetare al parlamentarilor conservatori, susţinători al Brexitului a declarat: "Am suspiciunea mea că orice întârziere al Brexitului este un complot pentru a opri Brexitul,  iar aceasta ar fi cea mai gravă eroare pe care politicienii ar putea să o comită".

După o întâlnire cu Theresa May, liderul Partidului unionist democrat, Arlene Foster, a declarat că premierul trebuie să-şi îndeplinească angajamentul de a aduce modificări obligatorii din punct de vedere juridic la acordul său de retragere din UE.

"Experienţa din Irlanda de Nord a arătat că extinderea termenelor nu face nimic pentru a încuraja o înţelegere", a spus ea.

Intervenţia lui Jeremy Corbyn a tensionat din nou atmosfera, declarând că:"încăpăţânarea prim-ministrului blochează o rezoluţie", adăugând că „este culmea iresponsabilităţii pentru orice guvern de a-şi ameninţa cetăţenii cu aceste consecinţe.”

"Rămâneţi fără acord, extindeţi articolul 50, dar făceţi-o astăzi, acest lucru nu ar trebui lăsat până la mijlocul lunii martie", a insistat laburistul.

Dar doamna May a surprins Casa Comunelor citând în răspunsul ei dintr-o publicitate TV : "Dacă el vrea să pună capăt nesiguranţei şi să se ocupe de chestiunile cu care se confruntă ... atunci ar trebui să voteze pentru un acord."

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite