Theresa May, mandatată de regină să formeze noul guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Theresa May FOTO EPA
Theresa May FOTO EPA

Premierul britanic Theresa May a anunţat că a primit mandat din partea reginei Elisabeta a II-a pentru formarea noului Guvern. Conservatorii au ajuns la un acord în acest sens cu Partidul Unionist Democrat (DUP) din Irlanda de Nord.

„Tocmai m-am întâlnit cu Maiestatea Sa regina şi acum voi forma un Guvern. Un Guvern care va putea oferi certitudine şi va conduce Marea Britanie înainte în acest moment crucial pentru ţara noastră. Acest Guvern va ghida ţara în negocierile cruciale pentru Brexit, care vor începe peste numai 10 zile“, a spus May în faţa Downing Street.

Conservatorii lui Theresa May au câştigat alegerile legislative anticipate de joi, dar au pierdut majoritatea absolută în Parlament. Varianta cea mai la îndemână de continuare la guvernare a reprezentat-o o alianţă cu Partidul Unionist Democrat (DUP) din Irlanda de Nord. Negocierile au început în cursul nopţii, iar cele două  părţi au reuşit să ajungă la un acord.

„Vrem să fie un Guvern. Am lucrat bine cu May. Alternativa este intolerabilă“, au declarat surse din formaţiunea nord-irlandeză pentru „The Guardian“.

Printre concesiile făcute de conservatori în schimbul susţinerii s-ar număra promisiunea că Irlanda de Nord nu va primi un „statut special“ după ieşirea din Uniunea Europeană.

De asemenea, liderii DUP au decis să o susţină pe Theresa May pentru ca Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist, să nu devină premier.

„Partidele noastre se bucură de o relaţie puternică pe parcursul a mulţi ani, iar acest lucru îmi dă încrederea să cred că vom putea lucra împreună în interesul întregului Regat Unit“, a afirmat Theresa May după vizita sa la Palatul Buckingham.

„Ţara are nevoie, mai mult ca oricând, de certitudine. Acum să trecem la treabă“, a declarat May.

La numărarea voturilor în 649 din cele 650 de circumscripţii, conservatorii au obţinut 318 mandate - cu 12 mai puţine ca în fostul Parlament - şi nu mai pot obţine 326, pentru a deţine controlul în Legislativ.

Laburiştii au obţinut 261 de mandate, cu 29 mai multe decât aveau în legislativul precedent.

Formaţiunea scoţiană SNP are 35 de mandate, cu 21 mai puţine decât înainte, iar liberal-democraţii au 12 mandate, cu patru mai multe.

DUP a obţinut zece mandate, cu două mai multe decât în fosta legislatură.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite