Premierul Ungariei s-a deplasat la Bruxelles pentru a discuta cu liderii UE criza imigranţilor. „Rădăcinile creştine ale Europei, în pericol“, crede Orban

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Confruntat cu un val de imigranţi fără oprecedent, premierul Ungariei, Viktor Orban, s-a deplasat, joi, la Bruxelles, pentru a discuta situaţia cu preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz,  cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

Ungaria a devenit o placă turnantă pentru imigranţi, dintre care 50.000 au sosit în această ţară numai în luna august, în speranţa de a-şi continua călătoria spre Germania sau alte ţări din Europa de Vest. 

La Budapesta, principala gară din capitala ungară, unde sute de imigranţi au fost evacuaţi marţi, şi-a redeschis porţile joi dimineaţă, dar legăturile cu Europa Occidentală rămân suspendate. 
 

Un tren plin cu imigranţi a plecat joi, la ora locală 11:18 (09:18 GMT), din Gara de Est (Keleti) din Budapesta, către oraşul Sopron, din nord-estul Ungariei, aflat în apropierea graniţei cu Austria, informează Reuters.

Mulţi dintre refugiaţi speră că, odată ajunşi la Sopron, vor putea să treacă frontiera austriacă şi să-şi continue călătoria către Germania. 

„Important este să ieşim din Budapesta. Apoi voi merge pe jos sau cum voi putea către Austria“, a declarat pentru EFE un tânăr identificat drept Gaser, care a reuşit să se urce într-un tren. 
 

Un tren plin cu imigranţi a plecat de la Budapesta, dar s-a oprit la vest de capitală

 Dar trenul plin cu imigranţi  s-a oprit în localitatea Bicske, la 35 de kilometri vest de capitală, unde imigranţii au fost daţi jos din tren de către poliţie, relatează MTI.

Ulterior, poliţişti au urcat unele grupuri de imigranţi în autobuze, care urmează să-i conducă la centre de recepţie, potrivit unui corespondent MTI.

Aproximativ 20 de vehicule de poliţie se aflau în zonă, potrivit corespondentului.

Interpreţi le-au spus imigranţilor, la faţa locului, că nu pot să-şi continue drumul mai departe fără documente valide.

Imigranţii strigau "Nu (în) tabără!".

Unii refuzau să iasă din pasajul subteran care face legătura de la peron la gară, potrivit corespondentului MTI.

Refugiaţii care sosesc în Viena din Ungaria vor fi lăsaţi să-şi continue călătoria fără a fi înregistraţi 

Şeful poliţiei din Viena, Gerhard Puerstl, a declarat că refugiaţii care sosesc în Viena din Ungaria nu vor fi controlaţi sau înregistraţi, ci vor fi lăsaţi să-şi continue călătoria.

„Cu siguranţă nu putem să-i verificăm pe toţi aceşti oameni care sosesc, să le stabilim identitatea sau chiar să-i arestăm — nu putem face asta şi nici nu intenţionăm s-o facem“, a declarat jurnaliştilor Gerhard Puerstl. 

Viktor Orban, îngrijorat pentru „rădăcinile creştine“ ale Europei

Într-un articol de opinie publicat în Frankfurt Allgemeine Zeitung şi citat de agerpres.ro, premierul ungar Viktor Orban scrie că afluxul de refugiaţi în Europa ameninţă să submineze rădăcinile creştine ale continentului european şi guvernele trebuie să-şi controleze graniţele înainte de a putea decide câţi solicitanţi de azil pot primi.

Orban a apreciat că cetăţenii Europei au fost în contradicţie cu majoritatea guvernelor privind criza refugiaţilor. 

„Oamenii doresc să controlăm situaţia şi să ne protejăm graniţele“, a afirmat el. „Numai când ne putem proteja graniţele pot fi puse întrebări despre numărul de persoane pe care le putem accepta“ sau dacă ar trebui impuse cote, a explicat premierul ungar. 

În acelaşi articol, Viktor Orban a avertizat de asemenea Europa că actuala criză a imigranţilor ar putea provoca o „explozie“ şi a apărat decizia Ungariei de a construi un gard de-a lungul graniţei cu Serbia, transmite MTI. 

„Asistăm astăzi la ceea ce reprezintă pentru întreaga Europă o ameninţare de explozie', a afirmat premierul, menţionând că, de la începutul anului, aproximativ 150.000 de imigranţi ilegali au sosit în Ungaria, „de trei ori şi jumătate mai mult faţă de cei sosiţi în 2014 şi anul încă nu s-a încheiat“. 

Orban a menţionat că imigraţia este exploatată de bande de criminali periculoşi şi fără scrupule, care au obţinut aproape 16 miliarde de euro şi au cauzat moartea a 30.000 de imigranţi începând din anul 2000. „Ceea ce se întâmplă pe mare, pe drumuri şi de-a lungul graniţelor noastre este inuman, şi ceea ce face Europa este o nebunie“, a afirmat el. 

Orban a atribuit vina UE pentru ceea ce a numit o politică „de imigraţie nepotrivită“. „Toţi politicienii europeni care, promiţând o viaţă mai bună, încurajează imigranţii să lase totul în urmă şi să se îndrepte spre Europa riscându-şi propriile vieţi sunt iresponsabili“, a afirmat oficialul ungar. Orban a avertizat Europa ca va fi învinsă într-o „luptă crucială“ în cazul în care nu reuşeşte „să-şi bage minţile în cap“. 

Premierul ungar a afirmat că prioritatea ar trebui acordată protecţiei graniţelor externe şi a numit spaţiul Schengen una dintre cele mai mari realizări ale integrării europene. Pentru ţările central-europene, a afirmat el, libera circulaţie în interiorul zonei Schengen este „o experienţă a libertăţii“ şi de aceea este „foarte importantă“. Totuşi, eşecul în protejarea graniţelor poate pune în pericol regimul Schengen, a avertizat Orban, numind „mai degrabă deprimant“ faptul că, în afară de unguri şi spanioli, „nimeni nu doreşte să protejeze graniţele Europei “. 

Premierul ungar a menţionat de asemenea că imigraţia este „evident o problemă de democraţie“, adăugând că „Europa nu poate merge împotriva voinţei oamenilor“ şi apreciind că poziţia majorităţii guvernelor europene nu reflectă voinţa europenilor. 

Preşedintele Consiliului European avertizează asupra unei „diviziuni între Est şi Vest“ în UE

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a avertizat joi împotriva unei „diviziuni între Est şi Vest în interiorul Uniunii Europene“ în problema primirii refugiaţilor, chiar înainte de întâlnirea sa la Bruxelles cu premierul Ungariei, Viktor Orban. „Îmi cer scuze pentru simplificare, dar e ca şi cum ar exista o diviziune între Est şi Vest a Uniunii Europene“, şi-a exprimat îngrijorarea Tusk într-un discurs rostit în faţa ambasadorilor UE joi dimineaţă. 

„Unele state membre nu se gândesc decât la o stopa valul de imigranţi, lucru simbolizat de gardul controversat din Ungaria, în timp ce altele doresc mai multă solidaritate în apărarea (...) a ceea ce ei numesc cote obligatorii“ de distribuire a refugiaţilor între cele 28 de ţări ale UE, a explicat preşedintele Consiliului European. 

„Aceasta este o provocare-cheie pentru a găsi un numitor comun, dar este o provocare ambiţioasă“, a pledat el, în timp ce Germania nu s-a abţinut să critice anumite ţări din Europa de Est care refuză să accepte refugiaţi în baza acestui sistem. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite