Popularitatea preşedintelui francez a scăzut la 15%, după numai un an şi jumătate de la câştigarea alegerilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele francez Francois Hollande
Preşedintele francez Francois Hollande

Popularitatea preşedintelui francez, socialistul Francois Hollande, a scăzut cu şase puncte procentuale, ajungând la 15% opinii favorabile, similară cu cea a premierului Jean-Marc Ayrault, indică un sondaj realizat de YouGov pentru „Huffington Post“ şi i-TELE.

La întrebarea „Care este opinia dumneavoastră în legătură cu activitatea lui Francois Hollande ca preşedinte?“, 3% dintre cei chestionaţi au răspuns „foarte favorabilă“ (un procent egal cu cel din octombrie) şi 12% — „favorabilă“ (mai puţin cu şase puncte procentuale). În schimb, 27% spun că au o părere „mai degrabă nefavorabilă“ despre activitatea preşedintelui ţării (acelaşi procent ca în octombrie) şi 49% — „foarte nefavorabilă“ (mai mult cu şapte puncte procentuale), respectiv 76% opinii nefavorabile. Un procent de 9% nu s-au pronunţat.

În cazul premierului Jean-Marc Ayrault, procentul opiniilor favorabile este de 15%, cel al opiniilor nefavorabile — 74%, iar 11% nu s-au pronunţat.

Popularitatea guvernului a scăzut şi ea, ajungând la 14%. 78% au o opinie nefavorabilă, iar 8% nu s-au pronunţat. Potrivit sondajului, şomajul se află pe primul loc în topul preocupărilor celor chestionaţi (36%), cu mult înaintea impozitelor (13%), protecţiei sociale (11%) şi imigraţiei (9%). Sondajul a fost realizat în perioada 8-12 noiembrie pe internet, pe un eşantion reprezentativ de 950 de persoane.

Prefecţii trag semnalul de alarmă

Un raport confidenţial obţinut de cotidianul francez,„ Le Figaro“ pe care l-au elaborat prefecţii pentru autorităţile de la Paris, arată că societatea franceză este crispată, înfuriată şi în prag de exasperare.

Acest document a fost transmis pe 25 octombrie autorităţilor centrale de la Paris şi este o descriere a climatului social şi economic din regiunile ţării. Raportul este realizat în fiecare lună la comanda secretariatului general al ministerului de interne şi adresat celor mai înalte autorităţi ale statului, inclusiv Preşedinţiei. În mod normal, limbajul folosit este unul reţinut şi tehnic, cum a fost cazul în 27 septembrie, la penultimul raport al prefecţilor. De data aceasta însă, limbajului este dur.

În observaţiile lor, prefecţii descriu o societate crispată, în prag de exasperare şi înfuriată. Oficialii regionali observă că discursul antifiscal, adică împotriva plăţii impozitelor, este generalizat în mediul de afaceri, dar mai ales în ceea ce priveşte contribuabilii individuali.

Unii pun la îndoială legitimitatea impozitelor, oamenii de afaceri se întreabă de ce sunt taxele atât de mari încât împiedică dezvoltarea. Franţa se confruntă cu un amestec de nemulţumire latentă şi resemnare care provoacă izbucniri de furie spontane.

Cererile sunt din ce în ce mai mult exprimate în afara contextului sindical, ceea ce duce la manifestări radicale. Prefecţii cer autorităţilor de la centru permisiunea de a modifica unele prevederi legale astfel încât să poată dezamorsa situaţia. Pentru că, spun liderii regionali, climatul de pesimism şi de sfidare alimentează discursul extremist pe fondul neputinţei autorităţilor publice.

citeşte şi:

Franţa stă pe „un vulcan“ social

Potrivit unor noi sondaje, 72 la sutǎ dintre francezi considerǎ cǎ nemulţumirile sociale actuale ar putea lua forma unei mişcǎri de mare amploare. Numeroşi oameni politici îi cer preşedintelui François Hollande sǎ-şi shimbe viziunea şi chiar echipa guvernamentalǎ.

Preşedintele Hollande nu renunţă la suprataxa de 75%. Fotbaliştii francezi ameninţă cu greva

Preşedintele Franţei a declarat că nu va scoate impozitul de 75% pentru cluburile de fotbal. Anunţul a fost făcut de Francois Hollande după o întâlnire cu preşedinţii cluburilor franceze de fotbal, care au avertizat că intenţionează, în semn de protest, să intre în grevă. Astfel, pe 30 noiembrie şi 1 decembrie în Franţa nu se va juca niciun meci de fotbal.

Senatorul american John McCain mulţumeşte Franţei pentru că a blocat semnarea unui acord „greşit“ cu Iranul

Doi influenţi senatori americani, printre care republicanul John McCain, au salutat duminică Franţa pentru că a blocat semnarea unui acord asupra programului nuclear între Teheran şi marile puteri la Geneva, relatează AFP.

Franţa: Frontul Naţional se debarasează de simpatizanţii nazismului

Un membru al principalei formaţiuni de extremă dreapta, candidat la alegerile municipale, a anunţat miercuri că a fost îndepărtat din partidul său după ce a evocat ocupaţia nazistă şi beneficiile colonizării pe reţelele de socializare, relatează AFP.

Fostul bucătar-şef de la Palatul Elysee dezvăluie preferinţele culinare ale ultimilor şase preşedinţi francezi

Bernand Vaussion, bucătarul-şef de la Palatul Elysee, în vârstă de 60 de ani, care a gătit pentru şase preşedinţi, s-a pensionat. Joi, el a gătit ultima cină pentru preşedintele Franţei, Francois Hollande.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite