VIDEO UPDATE Lupte sângeroase în estul Ucrainei: cel puţin 14 soldaţi ucraineni au fost ucişi
0Cel puţin 14 militari ucraineni au fost ucişi, iar alţi aproximativ 33 au fost răniţi, joi, în atacuri comise de către separatişti proruşi în cea mai sângeroasă zi pentru armata ucraineană de la declanşarea, la începutul lui aprilie, a operaţiunii vizând preluarea controlului asupra estului ţării, relatează AFP.
UPDATE 18.15 Administraţia prezidenţială de la Kiev a anunţat că bilanţul morţilor se ridică la cel puţin 13 soldaţi ucraineni, în timp ce alte 33 de persoane sunt rănite, în regiunea Doneţk. Militarii ucraineni au fost prinşi într-o ambuscadă şi atacaţi cu grenade şi cu mortier.
Aceste atacuri, care s-au soldat, de asemenea, cu aproximativ 20 de răniţi, în regiunile Doneţk şi Lugansk, au fost comise cu trei zile înaintea unui scrutin prezidenţial considerat crucial pentru viitorul ţării, după şase luni de criză politică ce au condus ţara în pragul unui război civil şi a unei împărţiri. Un alt militar a fost ucis într-un atac separat împotriva convoiului în care se afla, în regiunea Lugansk, potrivit Ministerului ucrainean al Apărării.
"Potrivit primelor informaţii, opt militari ucraineni au fost ucişi, iar 17 răniţi în confruntări armate lângă Volnovaha", în regiunea Doneţk, a declarat pentru AFP Bogdan Senk, un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării.
În alt atac, lângă Rubijne, în regiunea Lugansk, un militar a fost ucis, iar alţi doi au fost răniţi după ce "terorişti", termenul folosit de către autorităţile de la Kiev pentru a-i desemna pe separatiştii înarmaţi, au deschis focul asupra unui convoi militar.
Atacul de lângă Volnovaha a fost comis în noaptea de miercuri spre joi, la un baraj de control instalat de către armata ucraineană. Tot potrivit Ministerului Apărării, separatiştii au atacat cu mortiere şi grenade, aruncând în aer un vehicul.
Armata a lansat pe 13 aprilie o operaţiune militară cu scopul de a prelua controlul asupra regiunilor Doneţk şi Lugansk, aflate în mare parte sub controlul separatiştilor, care şi-au proclamat suveranitatea în urma unor referendumuri privind independenţa.
Un elicopter militar rusesc a intrat în spaţiul aerian al Ucrainei
Potrivit Serviciului Frontierei de Stat al Ucrainei, miercuri, în jurul orei 21:00, poliţiştii de frontieră ucraineni au observat un elicopter militar rusesc Mi-8 zburând la altitudine joasă pe teritoriul Ucrainei. După câteva momente, aparatul de zbor a făcut cale întoarsă, a precizat purtătorul de cuvânt al Serviciului ucrainean de Frontieră, Oleg Slobodian.
Potrivit acestuia, incidentul a avut loc la graniţa cu Rusia, în regiunea ucraineană Sumî. Aviaţia militară rusă continuă să violeze spaţiul aerian al Ucrainei, în ciuda declaraţiilor Federaţiei Ruse cu privire la retragerea trupelor sale şi a tehnicii militare de la graniţa ucraineană, a adăugat Slobodian.
De mai multe zile, pe "frontul de est" se înregistra o acalmie, în urma violenţelor de la începutul săptămânii, când a fost ucis un militar ucrainean.
Potrivit ONU, cel puţin 127 de persoane - militari ucraineni, separatişti proruşi şi civili - au fost ucise în "confruntări violente" în perioada 13 aprilie-16 mai.
Preşedintele interimar ucrainean Oleksandr Turcinov, însoţit de miniştrii de Interne şi al Apărării, a efectuat miercuri, pentru prima dată, o vizită în apropiere de Slaviansk, unul dintre bastioanele rebelilor în estul ţării, un oraş încercuit de către armată. Locuitorii din est "încep să înţeleagă că teroriştii separatişti conduc regiunea către prăpastie", a declarat Turcinov.
Pentru a asigura buna desfăşurare a scrutinului de duminică, Kievul a anunţat mobilizarea a aproximativ 55.000 de poliţişti şi 20.000 de voluntari. Separatiştii de la Lugansk şi Doneţk au ameninţat că vor împiedica desfăşurarea scrutinului în estul ţării, unde aproximativ două milioane de alegători ar putea să întâmpine dificultăţi în a-şi exprima votul.
Separatiştii au decretat stare de urgenţă în „Republica Populară Lugansk“
Liderul Republicii Populare Lugansk, Valeri Bolotov a cerut ca în estul Ucrainei să fie introduse trupe ruse de menţinere a păcii. Acolo au loc ciocniri armate între militari şi separatişti.
De asemenea, el a anunţat introducerea stării de urgenţă în regiune şi mobilizarea bărbaţilor în vârstă de la 18 până la 45 de ani. Dimineaţa lângă oraşul Lisiciansk au început lupte între trupele Gărzii Naţionale şi susţinătorii federalizării. A fost aruncat în aer podul peste râul Severski Doneţ. Există mai mulţi morţi şi răniţi.
Insurgenţii înarmaţi proruşi au invadat, joi, patru mine de cărbune din regiunea separatistă Lugansk (est), a anunţat ministerul ucrainean al Energiei într-un comunicat, relatează AFP.
"În urma atacului, minele şi-au suspendat activitatea. Sub ameninţarea armelor, teroriştii cer să li se furnizeze explozibili", a declarat ministerul, adăugând că le-a cerut serviciilor de securitate să reacţioneze "de urgenţă".
SBU: Televiziunile ruse folosesc „cadrul 25” pentru manipularea ucrainenilor
Serviciul de Securitate din Ucraina (SBU) a constatat că posturile de televiziune din Rusia utilizează „cadrul 25” în ştirile care reflectă evenimentele din Ucraina, susţine şeful centrului de presă al SBU, Marina Ostapenko, citată de jurnal.md.
„Specialiştii noştri au efectuat un studiu pe parcursul a două luni privind emisia canalelor din Rusia, în special postul „Rossia 24”. Există dovezi clare că presa din Rusia recurge la efecte psihologice periculoase, care formează gânduri negative. Aceste metode sunt interzise atât de legislaţia rusă, cât şi de cea internaţională, este vorba despre aşa-zisul „cadrul 25”, a declarat Ostapenko.
În cadrul conferinţei de presă au fost arătate câteva fragmente de ştiri de la posturile de televiziune ruseşti privind evenimentele din Ucraina, care în momentul stop-cadrelor au inscripţia vizibilă „ucide bandiţii”, „Sectorul de Dreapta omoară”, „Sectorul de Dreapta - reprimatori ”, „Garda naţională- criminali”.
Potrivit şefului Serviciului de presă al SBU, specialiştii ucraineni au constatat că în calitate de tehnici de manipulare în ştirile canalelor ruse se utilizează informaţii pe jumătate adevărate, iar în mod repetat se demonstrează că imaginea, informaţia negativă şi scenele de violenţă sunt prezentate în detalii.
La rândul său, expertul ucrainean al portalului "Telekritika", Diana Duşik susţine că asemenea tehnologii de manipulare sporesc în special gradul de agresiune al telespectatorului rus şi atitudinea negativă faţă de Ucraina. În acelaşi timp, publicul rus este distras de la problemele interne pe care canalele ruseşti nu le abordează în ştirile lor.
„Este folosită, de fapt, o retorică de război, care se reflectă asupra societăţii şi sporeşte agresivitatea în societate”, a declarat Duşik.
Totodată, Diana Duşik a mai spus că tezele legate de subiectele despre aşa-zisul „nazism” şi „fascism” în Ucraina au început să se răspândească până la evenimentele care se produc în estul Ucrainei, încă din timpul protestelor de pe Maidan.
[<a href="//storify.com/Alinavasile123/donetk" target="_blank">View the story "Donetk " on Storify</a>]