Negocierile ruso-ucrainene s-au încheiat: „Ucraina nu este pregătită să se supună, ori să capituleze în faţa Rusiei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Captura video
FOTO Captura video

O primă rundă de negocieri de pace între Ucraina şi Rusia a avut loc la Gomel, în Belarus. După câteva ore de discuţii, delegaţia ucraineană a anunţat că o nouă rundă este aşteptată într-o altă zi după consultări interne.

UPDATE 20.06 Părţile au stabilit o serie de priorităţi şi teme care necesită anumite decizii de transpus într-o foaie de parcurs, a declarat Mihailo Podoliak.

Potrivit şefului delegaţiei ruse, Vladimir Medinski, o nouă întâlnire urmează să aibă loc „în curând”, la frontiera din Polonia şi Belarus.

UPDATE 19.12 „Ucraina nu este pregătită să se supună, ori să capituleze în faţa Rusiei”, a replicat ministrul ucrainean de Interne după prima rundă de negocieri între delegaţiile Moscovei şi Kievului. Discuţiile s-au desfăşurat în trei reprize şi au durat în jur de 6 ore.

UPDATE 19.12 Preşedintele ucrainean Volodîmîr Zelenski a semnat solicitarea de aderare a ţării sale la Uniunea Europeană. Actul a fost semnat chiar în timpul discuţiilor de pace. Anterior, premierul Ucrainei, Denis Şmîhal, a confirmat că ţara sa a trimis oficial cererea de aderare la UE.

Cerere de aderare a Ucrainei la UE FOTO Twitter

UPDATE 18.51 Preşedintele rus Vladimir Putin i-a spus luni omologului său francez Emmanuel Macron că opreşte războiul împotriva Ucrainei dacă obţine recunoaşterea peninsulei Crimeea ca teritoriu al Rusiei, „denazificarea” Guvernului ucrainan şi un „statut neutru” pentru Kiev. Practic, Kremlinul vrea să obţină recunoaştere internaţională pentru un rapt teritorial - anexarea Crimeei în 2014 - şi răsturnarea actualei puteri alese democratic în Ucraina, o conducere pe care o numeşte, fără niciun temei, „nazistă”.

UPDATE 18.47 Delegaţiile ruse şi ucrainene au încheiat negocierile de pace din Belarus şi vor pleca în capitalele lor pentru consultări în vederea unei noi runde, a declarat un consilier al preşedintelui ucrainean Volodîmîr Zelenski.

UPDATE 18.22 Negocierile de pace au continuat luni după-amiază după o pauză, au relatat mai multe media ruse şi belaruse, potrivit DPA. Agenţia de stat belarusă Belta a relatat că delegaţiile nu au părăsit încă locul de negociere din regiunea de graniţă dintre Ucraina şi Belarus. Iniţial, a existat o confuzie în legătură cu un mesaj al parlamentului ucrainean pe canalul de ştiri Telegram, care anunţa încheierea negocierilor.

UPDATE 15.19 Ministerul Apărării din Rusia a anunţat că a plasat forţele de descurajare în alertă de luptă, în ciuda negocierilor cu Ucraina de la graniţa cu Belarus.

Ministrul Apărării, Serghei Şoigu, l-a informat pe preşedintele Vladimir Putin de această decizie, care implică rachete strategice, Flota Nordică şi Flota din Pacific şi forţele aviatice cu rază lungă de acţiune, conform unui comunicat al ministerului.

Duminică, Putin a avansat perspectiva unei escaladări nucleare cu Occidentul în privinţa Ucrainei, dând ordin ca „armele de descurajare” ale Rusiei să fie puse în alertă specială.

     

UPDATE 15.01 Oligarhul Roman Abramovici s-ar afla în Belarus pentru a lua parte la negocierile de pace dintre Rusia şi Ucraina, scrie The Jerusalem Post. Informaţia a fost confirmată de diplomaţia ucraineană.

UPDATE 14.27 Ministrul de Externe al Belarusului, Vladimir Makei, a salutat reprezentanţii delegaţiilor din Ucraina şi Rusia care s-au întâlnit pe teritoriului statului belarus pentru discuţii, şi i-a asigurat că se pot simţi „pe deplin în siguranţă”, potrivit CNN, informează News.ro.

„Dragi prieteni, preşedintele Belarusului mi-a cerut să vă urez bun venit şi să vă punem tot ce este necesar la dispoziţie pentru discuţiile dumneavoastră, aşa cum am convenit cu preşedintele Zelenski şi cu preşedintele Putin. Vă puteţi simţi complet în siguranţă aici. Aceasta este datoria noastră sfântă”, a spus Makei.

„Preşedintele Lukaşenko speră sincer că, în timpul discuţiilor de astăzi, va fi posibil să se găsească soluţii la toate întrebările acestei crize. Întreg poporul bielorus se roagă pentru asta. Orice propuneri, în ceea ce priveşte organizarea întâlnirii de astăzi, vor fi luate în considerare şi îndeplinite în mod absolut. Aşteptăm cu nerăbdare rezultatele”, a adăugat el.


Delegaţia rusă este reprezentată de ambasadorul Rusiei în Belarus Boris Grîzlov, deputatul Leonid Slutski, viceministrul de externe Andrei Rudenko şi viceministrul apărării, Aleksandr Fomin. Delegaţia este condusă de Vladimir Medinski.

La rândul său,  delegaţia ucraineană include, printre alţii, pe ministrul Apărării, Oleksii Reznikov, consilierul şefului Oficiului Preşedintelui Ucrainei, Mihailo Podoliak, şi ministrul adjunct al Afacerilor Externe ale Ucrainei, Mikola Tociţki.

delegatia ucraina negocieri

Biroul de presă al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat, înainte de starul discuţiilor, că cererea Ucrainei la negocieri va fi instituirea imediată a unui armistiţiu şi retragerea forţelor militare ruse din Ucraina.

Ministerul Afacerilor Externe de la Minsk a publicat o fotografie cu interiorul sălii de la Gomel unde au loc primele negocieri ruso-ucrainene.

sala negocieri gomel belarus
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite