Guvernul de la Londra vrea ca imigranţii să nu mai poată primi îngrijiri medicale de urgenţă decât contra cost

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valul de români care fură locurile de muncă ale britanicilor este una dintre cele mai dezbătute teme din Marea Britanie. FOTO Reuters
Valul de români care fură locurile de muncă ale britanicilor este una dintre cele mai dezbătute teme din Marea Britanie. FOTO Reuters

Britanicii fac eforturi pentru a pune în practică încă o ameninţare la adresa imigranţilor est-europeni: vizitatorii străini şi imigranţii care vor avea nevoie de tratament în caz de accidente şi de urgenţă din partea sistemului public de sănătate din Marea Britanie vor suporta costurile îngrijirilor medicale, a anunţat Guvernul de la Londra, în cadrul unor măsuri vizând descurajarea "turismului pentru sănătate".

Măsura propusă reprezintă o extindere a regimului impunerii plăţii în schimbul beneficierii de serviciile Sistemului Naţional britanic de Sănătate (NHS) în Marea Britanie şi are scopul să descurajeze aşa-numitul "turism pentru sănătate", urmând să recupereze în total până la 500 de milioane de lire sterline (peste 598,3 milioane de euro) pe an din banii plătiţi de către contribuabili.

Potrivit modificărilor propuse, imigranţii şi vizitatorii străini urmează să plătească pentru servicii de asistenţă medicală primară, ca de exemplu intervenţii chirurgicale minore efectuate de către medici generalişti, iar costurile cu eliberarea reţetelor vor fi extinse. Vor plăti mai mult pentru servicii subvenţionate, de exemplu oftalmologice şi stomatologice, şi pacienţii care au dreptul la tratament gratuit din partea NHS.

Guvernul afirmă că nimeni nu va fi respins în camera de gardă a serviciilor de urgenţă, dar că, după aceea, străinii vor achita factura. Consultaţiile la medicul generalist şi asistente vor rămâne gratuite, pentru a asigura accesul iniţial, în vederea preveniri unor riscuri la adresa sănătăţii publice precum tuberculoza, HIV-ul şi infecţiile cu transmitere sexuală.

Propunerea vine în contextul unei dezbateri aprinse pe tema imigranţilor est-europeni, amplificată în ultimele luni în Marea Britanie de cursa electorală. De la 1 ianuarie 2014 vor fi ridicate dispoziţiile tranzitorii pentru statele care au aderat la Uniunea Europeană în 2007, respectiv România şi Bulgaria. 

Mai multe thin-tank-uri şi organizaţii nonguvernamentale au eliberat diverse studii care anunţă că, din această cauză, în jur de 400.000 de români şi bulgari vor „invada” Marea Britanie în următorii trei ani. 

Întreaga dispută a fost amplu alimentată de partidul UKIP (UK Independence Party), considerat extremist, care şi-a bazat platforma electorală pe reducerea beneficiilor sociale pentru imigranţi şi promisiunea de a repatria orice imigrant care nu-şi găseşte loc de muncă sau care încalcă legea. 

CITEŞTE MAI MULT

„Cum ne terorizează străzile infractorii români.” Date oficiale: imigranţii români din Marea Britanie sunt vinovaţi pentru rata ridicată a criminalităţii

Poliţia Metropolitană a arestat 22.725 de români în ultimii cinci ani, dintre cei 68.000 de imigranţi români aflaţi oficial în Marea Britanie, potrivit datelor furnizate de autorităţi pentru presa britanică. Numărul imigranţilor români va creşte semnificativ din 2014, când vor fi ridicate restricţiile de muncă pentru România şi Bulgaria, notează „Daily Express”.

„Români şi bulgari, nu o să vă placă aici!” Politicienii de la Londra vor să înceapă o campanie pentru a convinge potenţialii imigranţii să nu vină în Marea Britanie

"Vă rugăm, nu veniţi în Marea Britanie. Plouă, joburile sunt puţine şi prost plătite". Cam aşa ar suna campania negativă luată în calcul de guvernul britanic pentru a convinge românii i bulgarii să nu vină aici în căutarea unei vieţi mai bune.

Guvernul bulgar: „Marea Britanie are nevoie de imigranţi pentru că localnicii sunt leneşi”

Executivul de la Sofia a transmis o adresă oficială către Londra în care insistă că ipoteza conform căreia bulgarii merg în Marea Britanie pentru a beneficia de ajutoarele sociale de acolo este un mit  şi că imigranţii est-eusropeni sunt esenţiali pentru sectorul agricol britanic pentru că „localnicii sunt leneşi”.

VIDEO Adevărul Live: de ce se tem britanicii de români? Cum a fost stricată imaginea României în Anglia

De la ora 15.00, jurnaliştii „Adevărul” discută cu fostul ministru de Externe Adrian Cioroianu şi cu europarlamentarul Cristian Preda despre deteriorarea imaginii României în Marea Britanie şi despre greutăţile şi şansele pe care le găsesc românii care aleg să caute aici o viaţa. În dialog vor intra şi Sergiu Scripcă, care lucrează direct cu studenţi români din Marea Britanie, şi Andreea Nistor, care a studiat la University College London.

Firmele britanice nu renunţă la imigranţi

Angajatorii din Marea Britanie ameninţă că vor muta anumite departamente în alte ţări dacă statul îi va obliga să renunţe la muncitorii străini. Guvernul britanic intenţionează să reducă numărul imigranţilor care provin din afara UE de la aproximativ 75.000 la 24.000 până în aprilie 2011.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite