Germania enervează Comisia Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cancelarul Germaniei Angela Merkel şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durrao Barroso FOTO Reuters
Cancelarul Germaniei Angela Merkel şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durrao Barroso FOTO Reuters

Pentru prima dată, Comisia Europeană ameninţă Berlinul  cu o „anchetă“ privind politicile sale economice. Avertismentul vine după cel al Trezoreriei SUA

Germania nu mai este elevul model al Comisiei Europene. Angela Merkel a a primit note proaste de la Executivul european pentru politica sa privind   exporturile . Executivul european se aşteaptă ca Germania să aibă anul acesta un excedent de 7% din PIB, după şase ani de când excedentul Germaniei nu a scăzut sub 6 la sută.

Este cifra cea mai mare din Europa, urmată de Olanda. Şi asta în timp de un alt „motor“ al Europei, Franţa nu mai scapă de deficit.  În acest context,Bruxelles se pregăteşte să deschidă săptămâna viitoare o „investigaţie amănunţită“ privind politicile economice ale Berlinului, scrie „Le Figaro“.

Criticile lui Barroso

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a apreciat, marţi, că Germania putea să facă mai mult pentru a susţine economia zonei euro şi a cerut ţării să îşi asume mai bine rolul de motor în Europa.

„În forma sa actuală, piaţa unică europeană îi permite Germaniei să profite enorm de avantajul său competitiv“ în materie de tehnologie şi industrie, a apreciat Barroso în cadrul unui discurs rostit la Frankfurt.

În schimb, „Germania ar putea face mai mult pentru a le permite celorlalţi să îşi prezinte atuurile“, mai ales printr-un „acces liber şi fără piedici“ la piaţa serviciilor în Europa, în special în Germania, sau prin salarii într-un acord mai bun cu productivitatea germană, a declarat el.

„Răspunsul nu este ca economiile puternice să plătească pentru economiile slabe“, a precizat şeful CE, adăugând că „lucrul de care avem cu adevărat nevoie este să corectăm dezechilibrele macroeconomice existente, în principal în cadrul zonei euro. Acolo poate contribui Germania“.

„În cursul ultimelor luni, Germania a acţionat în conformitate cu propriile interese, dar acest lucru nu este o problemă, având în vedere că acest lucru este compatibil cu Uniunea Europeană în ansamblul său. Este tocmai ceea ce este Europa, apărarea intereselor noastre naţionale în mod colectiv“, a continuat preşedintele Comisiei Europene.

Şi SUA arată cu degetul spre Germania

În raportul semianual privind piaţa valutară, dat publicităţii săptămâna trecută, Trezoreria SUA a identificat modelul Germaniei de creştere economică bazat pe export ca factor major responsabil de recuperarea lentă a zonei euro. SUA au plasat Germania înaintea Chinei, o ţintă tradiţională, şi Japoniei în secţiunea de concluzii a raportului.

Concentrarea pe Germania reprezintă o schimbare surprinzătoare în angajamentul economic al administraţiei americane faţă de unul dintre cei mai importanţi aliaţi, notează „Wall Street Journal“. Până acum, oficialii americani au evitat să critice public Germania, având în vedere rolul esenţial al acesteia în menţinerea intactă a zonei euro.

„Ritmul anemic al creşterii cererii de consum din Germania şi dependenţa ţării de exporturi au restricţionat reechilibrarea într-o perioadă în care alte ţări din zona euro s-au aflat sub presiune severă pentru a reduce consumul şi importurile, astfel încât să promoveze o ajustare economică. (...) Rezultatul a fost o direcţie deflaţionistă pentru zona euro, precum şi pentru economia mondială“, se arată în raportul Trezoreriei.
 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite