Franţa şi Germania, jumătate de secol de prietenie „ciudată“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angela Merkel şi Francois Hollande se întâlnesc la Berlin să sărbătorească o jumătate de secol de relaţii franco-germane FOTO AFP
Angela Merkel şi Francois Hollande se întâlnesc la Berlin să sărbătorească o jumătate de secol de relaţii franco-germane FOTO AFP

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Francois Hollande sărbătoresc, la Berlin, o jumătate de secol de la încheierea tratatului de la Elysee, un pact de reconciliere de după război, semnat în 1963 de foştii liderii ai celor două ţări, Konrad Adenauer şi Charles de Gaulle.

Tratatul a marcat aşa-numita formulă diplomatică franco-germană, care a fost esenţială pentru apariţia viitoarei Uniuni Europene. Această alianţă politică a funcţionat mulţi ani alimentată de prietenii pragmatice între figurile importante ale ambelor ţări: Valery Giscard d'Estaing şi Helmut Schmidt; Francois Mitterand şi Helmut Kohl, scrie EUobserver.

Procesul schimbării a început la sfâşitul anilor 1990, când Germania a început să lucreze la reformele structurale care au înlăturat eticheta de „bolnavul Europei“. La conducerea ţării a venit pentru prima dată un cancelar social-democrat dispus să-i spună public Europei ce ar putea face pentru Germania.

În 2004, la un an de la împlinirea a 40 de ani de la încheierea tratatului Elysee, 10 state au intrat în Uniunea Europeană, slăbind axa franco-germană. Chiar şi-aşa, relaţiile bilaterale au continuat să fie utile.
 
Apoi a venit criza economică şi a scos la iveală ceea ce era ascuns: Germania este, din punct de vedere economic şi politic, cel mai puternic stat din Uniunea Europeană. Dar odată cu puterea vin şi reponsabilităţile, aşa că Berlinul a devenit statul-membru conducător.

Germania spune că este decisă să facă zona euro să meargă, însă vrea, în schimb, angajamente politice şi economice, inclusiv de la Franţa.

Guvernul german este nemulţumit că Franţa se aşteaptă ca Merkel să-şi ofere sprijinul financiar, în timp ce Parisul refuză să adopte reforme. Francezii cred că germanii vor să foţeze statele membre UE să adopte metode de austeritate, fără să fie sprijinite corespunzător. Diferenţa este vizibilă în probleme precum crearea unei uniuni bancare, văzută ca fiind calea de ieşire din criză a zonei euro.

Apropierea unei ţări de politicile Germaniei a jucat un rol important în alegerile electorale franceze din 2012. În campania sa electorală, Francois Hollande a fost foarte aprope de a adopta o atitudine împotriva Germaniei. Cancelarul Angela Merkel  l-a sprijinit în mod deschis pe conservatorul Nicolas Sarkozy, predecesorul lui Hollande. Relaţiile dintre cei doi lideri nu s-au îmbunătăţit prea mult de atunci.

Schimbarea economică afectează felul în care populaţiile celor două ţări se privesc unele pe celelalte. În timp ce 63% din francezi cred că ţara lor ar trebui să adopte modelul economic german, doar 29% din germani cred la fel în ceea ce priveşte modalitatea în care Franţa ar trebui să-şi stabilească economia. Potrivit aceluiaşi sondaj, doar 18% din germani cred că ar trebui să existe un parteneriat privilegiat între cele două ţări, faţă de cele 45 de procente în rândul francezilor.

Echilibrul de putere între cele două ţări nu este complet stabilit. Franţa rămâne lider în politica externă şi în problemele de apărare, scrie publicaţia citată.
 
„În ciuda impresiei generale, Franţa şi Germania continuă să fie motorul decisiv de compromis al Uniunii Europene“, a spus Michael Link, ministru de stat în Ministerul de Externe german.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite