Dezintoxicare cu Kalaşnikoave. Dependenţii de droguri, sclavii separatiştilor din estul Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soldaţii separatişti îi obligă pe dependenţii de droguri să sape tranşee
Soldaţii separatişti îi obligă pe dependenţii de droguri să sape tranşee

„În curând, republica noastră va fi curată, fără drogaţi şi alcoolici”, îi mărturiseşte un separatist din Lugansk unui jurnalist străin. De când au preluat controlul asupra estului Ucrainei, consumul de droguri a scăzut de 10 ori. „Am eliminat autorităţile corupte şi am rezolvat rădăcina problemei”, spun ei. Consumatorii povestesc însă cum sunt forţaţi să sape tranşee, apoi să trăiască în ele şi cum sunt bătuţi, batjocoriţi şi chiar executaţi.

„Săpam gropi ca un câine, apoi dormeam în ele tot ca un câine. Trei săptămâni au făcut tot ce-au vrut ei cu mine. Nu vă pot spune cum a fost. Nu neapărat bătăile sau tratamentul fizic, ci umilirea constantă. Nu mă scoteau din «drogatule»”, povesteşte Ruslan, un ucrainean de 33 de ani din oraşul Horlivka. 

După ce au capturat mai multe oraşe mari din estul Ucrainei, separatiştii din aşa-zisele „republici populare” Doneţk şi Lugansk au demarat un război brutal şi asupra consumatorilor de droguri, purtat prin măsuri extrajudiciare precum detenţie aleatorie, muncă forţată şi chiar execuţii, începe publicaţia americană „Foreign Policy” un reportaj despre abuzurile asupra dependenţilor din regiune. 

De fapt, povestesc localnicii, războiul împotriva drogurilor a fost doar de faţadă, iar scopul n-a fost nicidecum ajutarea dependenţilor, ci eliminarea drogurilor şi a traficanţilor existenţi pentru a face loc celor din Rusia. 

Povesteasa lui Ruslan este foarte des întâlnită în rândul consumatorilor din estul Ucrainei, după ce separatiştii au preluat puterea: sunt prinşi şi obligaţi să sape tranşee, să umple şi să care saci cu nisip şi, în mare, să facă orice muncă grea de care au nevoie „autorităţile” separatiste. Sunt ţinuţi până când termină ce au de făcut, timp în care sunt bătuţi şi folosiţi de separatişti după bunul plac. Ruslan povesteşte că era bătut de câteva ori pe zi şi, când soldaţii se înfuriau, scoteau armele şi trăgeau spre el.  

De cealaltă parte, separatiştii susţin că programul lor are deja beneficii vizibile. Consumul de droguri în regiune este acum la o zecime faţă de cât era atunci când autorităţile legitime deţineau puterea, spune Vasili Nikitin, „vicepremier al Republicii Populare Lugansk, cu mandat pentru politicile sociale”. 

„A fost uşor. Am înregistrat acest progres cu ajutorul organelor de lege. Pur şi simplu am eliminat corupţia şi problema s-a rezolvat singură”, insistă liderul separatist, refuzând să dea detalii despre măsurile concrete pe care le-a întreprins. 

„Republica noastră va fi în curând curată, fără alcoolism şi dependenţă de droguri. Legile noastre vor fi foarte stricte”, explică apoi Akim, un separatist pe care jurnalista „FOreign Policy” îl întâlneşte când pleacă din biroul „vicepremierului”. 

Dependenţii de droguri, prioritate pentru separatişti

Într-adevăr, dependenţii şi dealerii au dispărut de pe străzile din estul Ucrainei în vara lui 2014, pe măsură ce autorităţile legitime din regiune au picat pe rând şi în locul lor au venit separatiştii. Grupuri de separatişti au organizat acţiuni care au vizat consumatorii de droguri, distrugând locurile cunoscute pentru vânzarea de substanţe ilegale şi purtându-se fără milă cu dependenţii şi dealerii prinşi. Multe persoane vorbesc chiar despre un simulacru de tribunal militar înfiinţat special pentru această categorie, care a împrăţit condamnări la moarte în stânga şi-n dreapta. 

Însă localnicii sunt mulţumiţi de programul de dezintoxicare impus de autorităţi. Cel mai bun lucru pe care l-au făcut separatiştii de când au venit la putere a fost închiderea farmaciilor care vindeau medicamentele folosite pentru fabricarea drogului „krokodil”, denumirea de argou pentru desomorfină, cel mai răspândit drog din regiune, spune Tatiana Boiko, o localnică, inginer şi mamă care locuieşte în Horlivka. 

„În două zile au închis totul, iar drogurile au dispărut de pe străzi. Au închis şi toate barurile în care bărbaţii noştri din Horlivka se îmbătau. Separatiştii i-au târât afară de gulere. A doua zi, toată lumea era trează”, povesteşte femeia. 

Însă nu doar dependenţii de pe străzi şi alcoolicii din baruri au fost vizaţi de separatişti. Atunci când a fost săltat, Când a fost săltat, Ruslan nu mai cumpăra droguri, ci era implicat într-un program guvernamental de „terapie prin substituire”, implementat de Ministerul Sănătăţii de la Kiev, prin care primea cantităţi reduse de metadonă, sub supraveghere medicală strictă, pentru a nu mai consuma krokodil, drog sintetic extrem de periculos care pe Ruslan îl lăsase deja fără dinţi şi cu probleme majore de sănătate. 

Traficul de droguri continuă, doar că furnizorii sunt acum ruşi

Dima, un asistent social din Horlivka, lucra la acest program de care a beneficiat Ruslan atunci când separatiştii şi-au început campania de „curăţare”. Fiindcă i-au găsit seringi şi ace în maşină, proruşii l-au arestat sub acuzaţie că e traficant de droguri. După câteva zile i-au dat însă drumul, spunându-i cât de norocos este că scapă de acolo viu, povesteşte el. 

Asistentul social mai spune că printre cei care l-au ţinut închis într-un beci pe perioada „arestului” i-a recunoscut pe mai mulţi dintre dependenţii pe care-i ajuta prin terapia prin subtituire. „Războiul împotriva drogurilor a fost doar de faţadă. Chiar ei încă vin la noi pentru a-i ajuta. Doar că nu vin în uniforme”, explică Irina, un asistent social din Lugansk. Acelaşi lucru este repetat de numeroşi doctori şi asistenţi sociali. 

În plus, povestesc ei, traficul ilegal de droguri în regiune merge la fel de bine ca întotdeauna, doar că acum şefii sunt alţii şi câştigă mai mulţi bani, pentru că preţurile au crescut şi, cel mai probabil, vin din Rusia. 

Heroină în loc de droguri sintetice

În Lugansk, drogurile sintetice precum krokodil au fost înlocuite cu heroină, foarte răspândită în Rusia dar, până acum, practic necunoscută în Ucraina. 

Dintr-o dată au apărut aceşti dealeri noi şi nimeni nu se atinge de ei”, spune Kolia, un pacient din programul de terapie prin substituire care a reînceput să consume droguri de pe stradă după ce programul a fost sistat. „Niciodată nu sunt mai puţin de 10 oameni la coadă pentru a-şi cumpăra dozele ambalate frumos în mici pacheţele albe”, continuă acesta. 

Separatiştii nu au închis direct programul de terapie, dar acesta nu a mai putut continua în măsura în care autorităţile legitime se retrăgeau şi aprovizionarea cu medicamente a fost suspendată din cauza luptelor. Deocamdată, mai există câteva locuri în care dependenţii de krokodil beneficiază de terapia prin substituire, însă este foarte puţin probabil ca separatiştii să permită ca acestea să mai continue prea mult. Metadona este ilegală în Rusia, unde legislaţia interzice inclusiv folosirea ei pentru tratarea dependenţei de droguri grele.

Cu aceeaşi problemă s-au confruntat şi dependenţii de droguri din Crimeea, care urmau astfel de terapii. Fără să ştie asta, un bărbat în vârstă de 40 de ani, care-şi spune Alexander, a votat pentru alipirea la Rusia, povestea el în urmă cu o jumătate de an pentru „The New York Times”. Între timp, doza sa şi a celorlalţi 200 de pacienţi din Crimeea a fost înjumătăţită. „Este condamnarea noastră la moarte”, spune acum bărbatul, care refuză să folosească numele adevărat. 

[<a href="//storify.com/elenadumitru/armisti-iul-din-ucraina-in-pericol" target="_blank">View the story "Armistiţiul din Ucraina, în pericol" on Storify</a>]

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite