Cine şi cum „fură startul” pentru a se vaccina mai devreme împotriva COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bogaţii din ţările europene au fost foarte preocupaţi în ultima perioadă cu obţinerea vaccinului anti-COVID, în orice variantă a sa.

Cei care frecventează reţelele sociale şi urmăresc persoane cunoscute probabil că au observat că foarte multe dintre acestea se aflau în Dubai la sfârşitul lui 2020 şi începutul acestui an. Bineînţeles, nu este vorba despre o coincidenţă, ci de o „portiţă” care le permite să se vaccineze cu unul din serurile anti-COVID cu mult înainte de perioada normală care le-ar fi rezervată.

Dubai şi Abu Dhabi, destinaţiile preferate

Un material The Telegraph, citat de Libertatea, explică cum reuşesc bogaţii din Europa (în special Marea Britanie) să facă rost de vaccin mult mai devreme decât cei care chiar au nevoie de el.

Serviciul select de asistenţă Knightsbridge Circle este disponibil oricui are 25.000 de lire pe an de cheltuit şi se ocupă cu procurarea unor obiecte sau experienţe limitate, inaccesibile oamenilor de rând, precum o întâlnire cu Lady Gaga după un concert al artistei sau un prânz cu Papa.

Acest serviciu este condus de Stuart McNeill, care a vorbit cu cei de la Telegraph despre dorinţele clienţilor săi din ultima perioadă, care s-au referit în mare parte la programarea unor zboruri către Dubai sau Abu Dhabi, pentru a face vaccinul anti-COVID.

Dubai Turism 4

Dubai este în mod obişnuit una dintre cele mai populare destinaţii de vacanţă de sărbători, iar anul acesta nu a făcut excepţie. Însă motivele celor care au mers acolo ar putea fi diferite faţă de anii precedenţi.

„Dubai şi Abu Dhabi oferă deja posibilitatea de administrare a vaccinului Pfizer. În jur de 20% dintre clienţii noştri au ales să zboare pentru a şi-l administra. Dubai nu impune carantină britanicilor, prin urmare, mulţi dintre clienţi se relaxează pe plaje în săptămânile dintre prima şi a doua doză” spune McNeill.

Clienţii săi pretind că pleacă în călătorii de afaceri pentru a putea trece de interdicţiile de zbor din Marea Britanie, iar McNeill spune că mulţi dintre cei care au ajuns deja la Dubai şi au efectuat vaccinul sunt persoane publice, foarte cunoscute.

Vaccinurile private, din ce în ce mai aproape

În curând însă, vaccinările private nu vor mai fi rezervate doar celor bogaţi. Deşi vaccinul Pfizer nu poate fi cumpărat încă în mod privat în Marea Britanie, vaccinul AstraZeneca, de curând aprobat în această ţară (nu şi în UE), poate fi deja achiziţionat. „Avem o echipă de medici pregătiţi să îl administreze” adaugă McNeill. Serul de la AstraZeneca ar putea ajunge din luna martie şi în farmacii, un producător indian dorind să plaseze câteva milioane de doze la 8 dolari bucata.

Astrazeneca vaccin covid coronavirus FOTO Shutterstock

Uniunea Europeană ar urma să ia o decizie cu privire la autorizarea vaccinului anti-COVID produs de AstraZeneca până la sfârşitul lunii ianuarie.

Tot în Marea Britanie, există deja site-uri pe care oamenii se pot înregistra pentru a primi în viitorul apropiat o doză de vaccin anti-COVID, în mod privat. „Susţin felul în care guvernul britanic a organizat campania de vaccinare. Şi noi derulăm un sistem gradual şi oferim primele doze oamenilor care sunt vârstnici sau au astm” continuă încheie McNeill, asigurând că respectă anumite reguli şi în cazul clienţilor săi, care se tem să nu îşi pună familiile în pericol.

Vaccinarea „privilegiaţilor” se practică şi în restul Europei

În Rusia, regizorul Oliver Stone, foarte apreciat de Vladimir Putin, a primit vaccinul Sputnik V încă din decembrie. „Am primit vaccinul acum câteva zile. Nu ştiu dacă va funcţiona, dar am auzit lucruri bune despre vaccinul rusesc”, declara regizorul american la acea vreme.

Şi vedetele din Slovenia s-au grăbit să îşi facă vaccinul anti-COVID, însă nu în ţara natală, luând calea Emiratelor, la fel ca britanicii. Printre aceştia se numără şi întreaga echipă UAE Team Emirates, din care face parte şi câştigătorul Turului Franţei, tânărul de numai 21 de ani, Tadej Pogacar. Echipa a primit vaccinul chinezesc Sinopharm, care este acum disponibil în Emiratele Arabe Unite în mod gratuit pentru cetăţenii şi rezidenţii ţării.

Polonia este însă unul dintre cele mai concrete cazuri în care vedetele au avut întâietate, vaccinându-se în chiar prima etapă a campaniei de vaccinare, destinată personalului medical şi familiilor acestora. Astfel, un fost prim-ministru (Leszek Miller), cântăreaţa Magda Umer, un moderator TV (Krzysztof Materna) şi câţiva actori au primit în această etapă vaccinul. Evenimentul s-a concretizat cu o demiterea unor responsabili ai spitalului la care aceştia s-au vaccinat, şi ar urma să fie aplicată şi o amendă de 50.000 de euro, conform ministrului sănătăţii, Adam Niedzielski.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite