VIDEO Bruxelles: Dezbatere a candidaţilor la preşedinţia Comisiei Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
uniunea europeana

În această seară a avut loc dezbaterea candidaţilor la preşedinţia Comisiei Europene, în sala plenară din Bruxelles a Parlamentului European. Această dezbatere a fost singura care a reunit toţi candidaţii „cap de listă” înscrişi în cursa pentru postul de Preşedinte al Comisiei Europene.

Prima temă abordată în dezbatere a fost migraţia, în privinţa căreia toţi candidaţii au susţinut că trebuie să existe o solidaritate europeană, dar felul în care UE ar trebui să abordeze punctual problema a diferenţiat opiniile pretendenţilor la funcţia de preşedinte al Comisiei Europene.

Jan Zahradil, de la ACRE a spus că cotele obligatorii nu sunt o soluţie şi acestea reuşesc doar să adâncească diviziunea din interiorul comunităţii europene. Acesta a subliniat că trebuie respectat dreptul suveran al guvernelor şi parlamentelor naţionale, idee pe care a reiterat-o de-a lungul întregului discurs din cadrul dezbaterii. El a precizat că este foarte importantă lupta împotriva traficului de persoane în acest context şi contribuţia UE la stabilizarea situaţiei din Africa.

Manfred Weber, candidatul PPE, a subliniat că statele trebuie să sa controleze cine ajunge in europa, nu traficantii, în acelaşi timp precizând că europenii au o responsabilitate umanitara. De asemenea, el a afirmat că blocul comuniatr trebuie să ajute la stabilizarea situaţiei din Siria şi Africa.

Nico Cue, reprezentantul Stângii Europene, a spus că migratia este, în primul rând, o drama umana. El a vorbit chiar în calitate de sunt fiu al unui imigrant ilegal. Acesta a precizat că UE are o mare responsabilitate şi că procesul de imigraţie este o oportunitate pentru mulţi oameni. „Nu cred ca este vorba despre invazia europei. Aceşti oameni pot ajuta la îmtinerirea Europei”.

Magrethe Vestager a spus că cel mai important lucru este crearea unui echilibru între o soluţie durabilă şi importanţa vieţii oamenilor şi a propus un sistem comun de azil.

Frans Timmermans a fost mai plastic şi a spus că „de fiecare dată când cineva moare în Mediterană, Europa îşi pierde o parte din suflet”. Acesta a dat Italia drept exemplu negativ, precizând că pescarii sau oamenii obişnuiţi care încearcă să salveze migranţii nu ar trebui să fie amendaţi. Actualul prim vicepreşedinte al Comisiei a afrmat că trebuie un plan important pentru Africa şi înţelegeri cu ţările africane. Acesta a conchis: „Solidaritatea nu este numai pentru lucruri care-ţi placm ci şi pentru cele care nu-ţi plac”.

Ska Keller, candidata din partea Partidului European al Verzilor a transmis că i se pare importantă susţinerea comunităţilor care sunt binevoitoare faţă de imigranţi. Aceasta a mai precizat că trebuie să existe un efort european omun de căutare şi salvare în ceea ce priveşte problemele cu care migranţii se confruntă în zona Mării Mediterane.

O altă problemă importantă abordată în cadrul dezbaterii a fost cea a schimbărilor climatice.

Ska Keller de la Partidul Verzilor a spus că este o greşeală ca marja de timp stabilită pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon să fie crescută. „Nu putem face compromisuri legate de schimbările climatice, pentru că efectele lor nu ne aşteaptă pe noi”, a spus Keller. „Ştim deja ce trebuie să ştim, trebuie doar să punem în aplicare, dar alte grupuri au votat contra acestui proces”.

Magrethe Vestager a afirmat că trebuie sa privim această problemă ca pe o oportunitate şi europenii să se axeze pe investiţii şi cercetare, pentru că deja au parte de tehnologia necesară. De asemenea, ea a precizat că măsurile trebuie luate nu numai la nivel sistemic, ci şi la nivel individual.

Frans Timmermans a spus că e important ca toate formaţiunile şi grupurile politice să lucreze împreună în Parlamentul European, pentru că toate au acelaşi scop în ceea ce priveşte problema schimbărilor climatice. El a propus taxarea cherosenului şi implementarea taxei pe dioxid de carbon pentru companii. 

Jan Zahradil a sublinait că e necesară o evoluţie treptată şi respectarea angajamentelor deja semnate.

Nico Cue a spus că tinerii nu sunt ascultaţi şi că „nu atacăm multinaţionalele responsabile de poluare, ci dăm vina pe cetăţeni, taxăm cetăţenii, cum a facut Macron în Franţa”

Manfred Weber a subliniat că nu vrea ca oamenii săraci sa fie afectati de tranziţia spre politicile privitoare la schimbările climatice. El a precizat că aceasta trebuie făcută în aşa fel încât toată lumea să poată respecta regulile. Candidatul PPE a afirmat că un punct important este promovarea soluţiilor inovatoare.

Un alt subiect de dezbatere a fost Brexitul şi ascensiunea populismului.

Timmermans a spus că partidele principale ar trebui să se străduiască să recupereze voturile de la naţionalişti şi populişti. „Astăzi, Regatul Unit se aseamănă cu Urzeala Tronurilor pe steroizi. Asta se întâmplă din cauza diviziunii politice.

Weber a spus că „oamenii simt că Europa nu este Europa lor. Vreau să schimb asta”. Însă Weber a propus şi un mecanism de tăia fondurile ţărilor care „nu sunt pregătite să respecte principiile noastre fundamentale”.

În ceea ce priveşte politica externă a UE, Timmermans s-a întrebat cu privire la Rusia: „Cum putem avea unitate, dacă avem lideri europeni care fac înţelegeri cu Putin? Dacă nu îi oprim, ei vor dicta”.

Weber a spus că americanii „sunt încă prietenii noştri”. „Nu luptăm împotriva poporului american, dar ceea ce se întâmplă la Casa Albă nu este stilul nostru de politică. Dacă ne forţează, Europa trebuie să ia atitudine. (...) Comerţul trebuie folosit ca o unealtă pentru a face lumea un loc mai bun”.

„Comerţul e principala sursă de creştere a economiei noastre”, a spus Zahradil, potrivit news.ro. El este de părere că trebuie încheiate mai multe acorduri cu ţările asiatice, dar şi Canada, după cum a adăugat Vestager.

Dintre cei şase candidaţi, Weber şi Timmermans s-au remarcat prin contre şi răspunsuri mai acide.

În încheierea dezbaterii, fiecare dintre cei şase a făcut un îndemn:

Timmermans: „Sper să vă fi hotârât ce veţi vota. Orice ati alege, nu fiţi indiferenţi. Nu lăsaţi pe alţii să aleagă în numele vostru. Nu vă lăsaţi să deveniţi indiferenţi”.

Weber: „Pe 26 mai, votăm împotriva egoismului, a naţionalismului. Vreau să deschid un nou capitol pentru această Uniune Europeană. Vreau să fac asta într-un mod democratic”.

Vestager: „Este important să arătăm că ne pasă să schimbăm ceva. Egalitate între bărbaţi si femei. E nevoie de curaj să ne depăşim. Puterea de a schimba vine de la voi. Mergeti la vot!”.

Zahradil: „Tara mea a aderat la Uniunea Europeană în urmă cu 15 ani. Vin din altă parte a Europei, cu altă experienţă. Am un sentiment că asta nu e înţeles în alte părti ale Europei. Pentru a conlucra trebuie să gasim un balans între nivelul european şi cel naţional”.

Keller: „Teama şi furia nu fac nimic. Trebuie să acţionăm. Există speranţă pentru o Europă mai bună”.

Cué: „Vrem ca Europa să se schimbe complet!”.


Dezbaterea care a început la ora 22:00  şi s-a încheiat la 23:30 a vizat teme precum migraţia, securitatea, problema populismului, schimbările climatice şi rolul Uniunii Europene pe scena globală.

Dezbaterea este prezentată de trei jurnalişti aleşi de către Eurovision, căruia îi aparţine responsabilitatea editorială: Emilie Tran Nguyen, France Télévisions, şi Markus Preiss, ARD Germania, vor conduce dezbaterea de pe scenă, iar Annastiina Heikkilä, YLE Finlanda, va anima dezbaterea din perspectiva reţelelor sociale.

Candidaţii prezenţi:

  • Nico CUÉ, Stânga Europeană (EL)
  • Ska KELLER, Partidul European al Verzilor (EGP)
  • Jan ZAHRADIL, Alianţa Conservatorilor şi Reformiştilor din Europa (ACRE)
  • Margrethe VESTAGER, Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE)
  • Manfred WEBER, Partidul Popular European (PPE)
  • Frans TIMMERMANS, Partidul Socialiştilor Europeni (PSE)
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite