Alegeri Franţa. Tabăra lui Macron interzice accesul unor instituţii ruse de presă, provocând furia Moscovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia a acuzat joi echipa de campanie a candidatului Emmanuel Macron la alegerile prezidenţiale din Franţa că discriminează mass-media ruse, afirmând că a încălcat libertatea presei prin faptul că a interzis accesul unor instituţii ruse la evenimentele sale, relatează Reuters în pagina sa electronică.

În acest timp, la Paris, un purtător de cuvânt al lui Macron a confirmat că agenţia de presă Sputnik şi postul de televiziune RT TV, finanţate de statul rus, nu au primit acces la evenimentele candidatului francez şi le-a descris drept „o entitate cu două capete“ care transmite propaganda rusă de stat şi ştiri false.

Candidatul de centru proeuropean Emmanuel Macron este considerat favorit în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Franţa, care se va desfăşura pe data de 7 mai şi în care se va confrunta cu Marine Le Pen, candidata extremei-drepte.

Macron este susţinător al unei linii dure în privinţa sancţiunilor impuse Moscovei de Uniunea Europeană ca urmare a crizei din Ucraina, în timp ce eurosceptica Le Pen, o admiratoare a preşedintelui rus, Vladimir Putin, susţine ridicarea sancţiunilor, fiind de partea Moscovei în privinţa Ucrainei. De altfel, ea a şi fost primită recent la Kremlin de şeful Federaţiei Ruse, ceea ce a stârnit noi speculaţii privind implicarea Moscovei în campania electorală din Franţa.

Kremlinul a fost iritat şi de acuzaţiile taberei lui Macron potrivit cărora reţelele informatice, bazele de date şi site-urile campaniei candidatului francez au fost atacate de entităţi de pe teritoriul Rusiei, ceea ce a alimentat suspiciunile că Moscova încearcă să submineze campania lui Macron pentru a o ajuta pe Le Pen.

În ceea ce priveşte instituţiile de presă Sputnik şi RT TV, purtătorul de cuvânt al lui Macron a vorbit despre „dorinţa (lor) sistematică de a difuza ştiri şi informaţii false“. 

„Răspândirea sistematică şi metodică a minciunilor - aceasta este o problemă“, a afirmat el. „Dacă acest lucru creează o problemă cu Kremlinul, atunci va fi subiectul unei discuţii deschise în cazul în care candidatul (Macron) va fi ales (preşedinte)“, a adăugat acesta.

Purtătorul de cuvânt al lui Macron nu a oferit exemple concrete de cazuri în care presa rusă a răspândit ştiri false. Însă, pe data de 4 februarie, Sputnik a citat un parlamentar francez pro-Putin care a spus că Macron este o marionetă a elitelor politice şi financiare americane şi că în curând vor fi făcute dezvăluiri privind viaţa sa privată. După numai trei zile, Macron a fost nevoit să nege zvonurile potrivit cărora ar avea o relaţie gay extraconjugală.

De cealaltă parte, Moscova a negat acuzaţiile că s-ar implica în campania electorală din Franţa. Iar joi, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a catalogat drept „scandaloasă“ decizia echipei lui Macron de a refuza duminică acreditările jurnaliştilor de la Sputnik, RT şi agenţia video Ruptly.

Zaharova a spus că Moscova consideră interdicţia drept o „discriminare deliberată şi făţişă la adresa unor media ruse din partea candidatului unui stat care este în mod tradiţional vigilent atunci când vine vorba despre libertatea de discurs“.

Totodată, ea a cerut autorităţilor franceze şi organizaţiilor internaţionale să asigure că libertatea presei este garantată în cel de-al doilea tur al prezidenţialelor din Franţa.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite