A început bătălia electorală în Marea Britanie. Regina Elisabeta a II-a a dizolvat parlamentul, guvernul Cameron şi-a prezentat demisia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul britanic David Cameron a depus mandatul guvernului
Premierul britanic David Cameron a depus mandatul guvernului

în Marea Britanie s-a dat startul startul campaniei electorale pentru alegerile generale din 7 mai. Premierul britanic David Cameron a prezentat luni demisia guvernului său Reginei Elisabeta, iar Parlamentul a fost dizolvat de suverană. Potrivit sondajelor, conservatorii (la putere) şi laburiştii (în opoziţie) se află într-o cursă foarte strânsă, într-un peisaj politic atât de fragmentat.

Mii de voluntari sunt mobilizaţi în diferite tabere, în speranţa de a înclina balanţa în favoarea uneia dintre ele. Dar o dezbatere televizată va ilustra pe 2 aprilie divizarea peisajului politic. La dezbatere vor participa liderii a şapte formaţiuni politice: conservatorii, laburiştii, liberal-democraţii, UKIP (populist şi eurofob), Verzii, precum şi naţionaliştii scoţieni (SNP) şi cei galezi.

Criza sistemului public de sănătate (NHS), economia, imigraţia şi Uniunea Europeană sunt teme ce vor domina dezbaterea, care ia amploare mai mult ca niciodată pe reţelele de socializare şi în care majoritatea şefilor de partid joacă probabil cartea supravieţurii lor politice.

Una dintre rarele certitudini este că la încheierea votului din 7 mai, postul de prim-ministru i-ar putea reveni conservatorului David Cameron, pentru un al doilea mandat, sau şefului opoziţie laburiste, Ed Miliband.

Pronosticurile sunt cu atât mai hazardate cu cât sistemul de scrutin uninominal majoritar într-un singur tur introduce distorsiuni considerabile între scorurile exprimate prin vot şi traducerea lor în număr de mandate în Camera Comunelor (camera inferioară a parlamentului britanice).

La sfârşitul lunii martie, media sondajelor stabilită de BBC îi plasa pe conservatori şi laburişti la 34% din intenţiile de vot, egalitate ce durează de şase luni.

UKIP, care a triumfat în 2014 la alegerile pentru Parlamentul European (PE), se situează pe locul al treilea, cu 13%, urmat de liberal-democraţi (8%), Verzi (5%) şi celelalte partide, inclusiv naţionaliştii scoţieni (SNP), luate împreună (6%).

În număr de mandate, SNP ar urma să constituie cel de-al treilea grup parlamentar, cu până la de două ori mai mulţi deputaţi decât liberal-democraţii.

În ce priveşte UKIP, el nu ar urma să aibă decât un mic număr de aleşi.

Totul lasă însă să se întrevadă tratative intense după scrutin, în absenţa unei majorităţi absolute (326 de mandate din totalul de 650).

De fapt, campania electorală pentru alegerile parlamentare din Marea Britanie a început joi seara cu două interviuri televizate cu liderii celor două mari partide, premierul David Cameron, liderul Partidului Conservator , şi Ed Miliband, liderul Partidului Laburist de opoziţie.

Cei doi lideri, singurii care au şansa să ocupe postul de prim ministru după scrutinul din 7 mai, au fost intervievaţi fiecare separat de Jeremy Paxman timp de 18 minute în cadrul unui program difuzat de Channel 4 şi Sky News, după care fiecare a trebuit să răspundă tot timp de 18 minute unor întrebări venite din partea spectatorilor prezenţi invitaţi, în număr de 127.

 Cameron a fost dat învingător cu 54% – 46% şi 51% - 49% de primele două sondaje efectuate imediat după interviurile de joi seara de ICM şi respectiv You Gov.

Aceste două sondaje trebuie puse însă în contextul faptului că se referă doar la cei care au privit la televiziune – nu mai mult de trei milioane – şi de faptul că acesta nu este un scrutin prezidenţial, ci unul parlamentar. Alte sondaje îi plasează pe conservatori la 36% din voturi şi pe laburişti la 32 %. 

sondaje

În sondajele de opinie atât Partidul Conservator cât şi cel Laburist sunt date fiecare la circa 33 - 34% în intenţiile de vot, ceea ce înseamnă că niciunul nu va ocupa majoritatea celor 651 de mandate de deputat în Camera Comunelor, dacă ceste cifre se repetă pe data de 7 mai.

Tocmai de aceea, dezbaterea televizată de săptămâna viitoare (2 aprilie), la care vor participa pe lângă cei doi lideri ai marilor partide şi liderii Partidului Liberal Democrat (partenerul la guvernare al Partidului Conservator), Partidului Independenţei Regatului Unit (UKIP), Partidului Verzilor, Partidului Naţionalist Scoţian (SNP) şi Partidului Naţionalist Galez (Plaid Cymru)  – un format inedit – va fi important pentru a face mai cunoscuţi liderii şi politicile partidelor dintr-un spectru politic din ce în ce mai fragmentat.  

Pe 16 aprilie va avea loc altă dezbatere televizată la care vor participa doar liderii partidelor de opoziţie, Ed Miliband (Partidul Laburist), Nigel Farage (UKIP), Natalie Bennett (Verzi), Nicola Sturgeon (SNP) şi Leanne Wood (Plaid Cymru).

În sfârşit, pe 30 aprilie va avea loc emisiunea Question Time, la care publicul selecţionat de BBC va putea chestiona pe liderii celor trei partide naţionale tradiţionale, David Cameron, Ed Miliband şi Nick Clegg (liderul Partidului Liberal Democrat).

Laburiştii şi-au prezentat programul economic

Partidul Laburist din Marea Britanie, aflat în opoziţie, şi-a prezentat luni programul economic, afirmând, în prima zi a campaniei electorale pentru alegerile legislative din 7 mai, că riscul cel mai mare pentru companiile britanice este ieşirea ţării din Uniunea Europeană, relatează AFP.

Principalul partid de opoziţie a criticat în publicaţia economică Financial Times promisiunea premierului conservator David Cameron de a organiza în 2017 un referendum privind apartenenţa ţării la Uniunea Europeană, dacă va fi ales pentru un al doilea mandat la scrutinul din mai.

„Riscul cel mai important pentru companiile britanice este ameninţarea reprezentată de ieşirea din UE“ a Regatului Unit, se arată în mesajul publicat de laburişti în Financial Times. ''Partidul Laburist va acorda prioritate interesului naţional'', adaugă formaţiunea, care redă apoi o serie de şase citate ale unor mari şefi de companii care fac apel toţi ca regatul să rămână în UE.

„Peste trei milioane de locuri de muncă din Regatul Unit sunt legate de schimburile cu Uniunea Europeană“, afirmă Partidul Laburist, care reaminteşte că "UE este cea mai importantă piaţă de export" a ţării, făcând apel la alegători săi-i voteze pe laburişti pentru a păstra acest lucru.

 În documentul de 22 de pagini figurează angajamentele Partidului Laburist de a reduce deficitul în fiecare an, de a susţine accesul pe pieţele nternaţionale redându-i Regatului Unit un rol cheie în cadrul unei Uniuni Europene reformate şi de a crea o bancă de investiţii britanică pentru a ajuta companiile să facă investiţii.

Partidul Laburist intenţionează, de asemenea, să înfiinţeze o comisie independentă privind infrastructura naţională, în scopul de a lua în calcul necesitatea de a gestiona pe termen lung marile şantiere ale ţării.

„Nimic nu va fi mai rău pentru ţara noastră sau pentru companiile noastre exportatoare decât să se facă jocuri politice în jurul locului nostru în Europa“, este de părere Miliband, potrivit discursului de prezentare a manifestului.

„Dacă doriţi să aveţi baze economice solide, o stabilitate pe termen lung şi să cunoaşteţi prosperitatea, atunci Regatul Unit trebuie să fie un membru angajat în cadrul unei Uniuni Europene reformate. Nu trebuie să se ameninţe cu plecarea“ din UE, suţin laburiştii.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite