Tensiuni în Marea Chinei: Presa oficială chineză le recomandă liderilor G7 „să nu se amestece“ în disputele teritoriale dintre Beijing şi vecinii săi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Submarin chinez FOTO AFP
Submarin chinez FOTO AFP

Agenţia de presă oficială a Chinei a făcut apel la liderii G7 (Grupul ţărilor puternic industrializate), reuniţi săptămâna aceasta în Japonia, „să nu se amestece“ în disputele teritoriale dintre Beijing şi vecinii săi în Marea Chinei de Sud, relatează AFP.

„Pentru a nu deveni caduc, G7 ar trebui mai degrabă să se preocupe de propriile afaceri decât să arate cu degetul spre alte ţări şi să toarne gaz pe foc“, a subliniat agenţia de presă China Nouă într-un comentariu pe un ton acerb, potrivit agenţiei franceze de presă, transmite Agerpres.

Şefi de stat şi de guvern din SUA, Franţa, Marea Britanie, Italia, Germania, Canada şi Japonia s-au reunit joi la Ise-Shima, în centrul Japoniei, pentru un summit dominat de dosare economice, dar, de asemenea, marcat de tensiuni geopolitice regionale.

Beijing şi Tokyo îşi dispută suveranitatea asupra unor teritorii nelocuite în Marea Chinei de Sud. China revendică de asemenea aproape în totalitate Marea Chinei de Sud, prin crearea de insule artificiale, spre indignarea altor ţări, cum ar fi Vietnam, Filipine, Malaysia şi Brunei.

În acest sens, preşedintele american Barack Obama a declarat că ar trebui să prevaleze „libertatea de navigaţie şi rezolvarea paşnică a diferendelor“, în timp ce preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a cerut G7 „să apere valorile comune“ şi să ia o „poziţie tranşantă“ în această chestiune.

Japonia „încearcă să profite de faptul că găzduieşte G7 pentru a-i uni şi mai mult pe aliaţii şi simpatizanţii săi şi a izola China“, acuză autorul comentariului Chang Yuan, citat de AFP şi Agerpres. „Aceasta relevă agenda ascunsă a Japoniei: interferenţa în disputele din Marea Chinei de Sud“, insistă el.

„Dar o astfel de acţiune - evident provocatoare - se va dovedi inutilă, deoarece (problema) este în afara sferei de influenţă şi a capacităţilor actuale ale G7“, adaugă Yuan. „Aceasta reflectă o mentalitate moştenită din perioada Războiului Rece“, mai spune autorul.

Potrivit The Guardian, la sosirea în Japonia pentru summitul G7, premierul britanic David Cameron a recomandat Beijingului să respecte verdictul Curţii Permanente de Arbitraj de la Haga, sesizată de filipinezi, dar a cărui legitimitate este contestată de China.

Guvernul chinez a convocat deja la mijlocul lunii aprilie diplomaţi din ţările membre G7 pentru a-şi exprima nemulţumirea după o declaraţie a miniştrilor de Externe din acest grup, în care aceştia îşi exprimau „preocuparea faţă de situaţia din mările din estul şi sudul Chinei“.

Mai mult, potrivit The Guardian, Beijingul intenţionează să trimită, pentru prima dată, submarine nucleare în Oceanul Pacific, pe fondul disputelor cu vecinii săi şi cu Statele Unite.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite