China arde singură aproape la fel de mult cărbune ca restul lumii
0China a ajuns să consume o cantitate de cărbune aproximativ egală cu cea folosită în restul lumii şi, în ciuda eforturilor depuse de guvern pentru a-l înlocui cu energie regenerabilă, nivelul de poluare din aer continuă să crească, deşi într-un ritm mai lent faţă de anii trecuţi.
Având în vedere nivelul foarte ridicat al poluării înregistrat în Beijing luna trecută, pericolul nu este valabil doar pentru chinezi, ci pentru întreaga planetă, avertizează publicaţia „Time“.
Aproximativ 20% din emisiile gazelor cu efect de seră provin de la cărbune. Acest lucru, combinat cu efectele devastatoare asupra sănătăţii pe care le are poluarea aerului prin arderea cărbunelui, transformă acest combustibil fosil în cel mai mare duşman al omenirii, scrie publicaţia citată.
De ani de zile avertizează oamenii de ştiinţă cu privire la iminenţa dezastrului ecologic din China. O astfel de catastrofă a luat forme dramatice la mijlocul lunii ianuarie, atunci când un strat gros de poluanţi otrăvitori a învăluit mare parte din nordul Chinei. Iar ceaţa toxică a revenit la începutul acestei săptămâni în Beijing, acolo unde locuiesc 20 de milioane de persoane.
Există un motiv pentru care cărbunele este atât de popular în China, dar şi în anumite zone din lume: este foarte ieftin. De aceea, în ciuda faptului că o astfel de sursă de energie este periculoasă pentru mediu şi pentru sănătatea oamenilor, China nu va renunţa la el, şi nici altă ţară în curs de dezvoltare, până când energia regenerabilă nu va fi capabilă să concureze cu preţul cărbunelui.
Cele mai multe emisii de carbon vor fi produse de ţările în curs de dezvoltare, precum China, şi vor fi determinate de arderea cărbunelui, motiv pentru care e puţin probabil ca schimbările climatice să fie împiedicate sau reduse, conchide „Time“.