FOTO VIDEO The Rolling Stones şi longevitatea muzicală: cine sunt veteranii muzicii rock?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mick Jagger, vocalul trupei The Rolling Stones FOTO Getty Images
Mick Jagger, vocalul trupei The Rolling Stones FOTO Getty Images

Când spunem „veteranii muzicii rock“, spunem, de fapt, The Rolling Stone – formaţia britanică devenită cea mai mare afacere din muzică. Însă trupa de rock formată la Londra, în 1962, este departe de a fi cea mai longevivă din industrie. Elton John, David Bowie şi trupa australiană AC/DC sunt doar câţiva dintre artiştii care şi-ar putea revendica cu uşurinţă titlul de „veterani ai muzicii rock“.

La începutul anilor 1960, The Rolling Stone înregistra o melodie ca o profeţie: „Time Is on My Side“ („Timpul este de partea mea – n.r.). Nimeni nu se gândea atunci că trupa, falimentară la vremea respectivă, va rezista şi peste 50 de ani. Imposibilul s-a întâmplat şi The Rolling Stone se află, din nou, în turneu, iar, conform site-ului australian abc.net.au, pe 25 octombrie, formaţia britanică va inaugura arena Adelaide Oval, din Australia.

Din 1962 şi până în prezent – în 52 de ani de carieră –,The Rolling Stones a lansat peste 50 de materiale de studio, iar câştigurile estimate depăşesc uşor suma de 250 de milioane de dolari. Cifrele îi clasează, cu siguranţă, pe Mick Jagger (72 de ani) şi pe colegii săi de trupă în topul celor mai de succes artişti din istorie, care au trecut testul timpului. Din punctul de vedere al longevităţii, însă, The Rolling Stones nu sunt unici; numeroşi alţi artişti, giganţi au muzicii, precum Queen şi Leonard Cohen, au demonstrat că muzica lor are toate ingreditentele necesare pentru a rezista în timp.

Elton John

  Elton John FOTO Arhiva Adevărul

elton john foto afp

Elton John este o prezenţă constantă în industria muzicală încă din 1960. Actualul turneu al artistului, în vârstă de 67 de ani, cuprinde ţări precum Spania, Polonia, Rusia, Belarus, Finlanda, Danemarca şi Suedia, iar biletele pentru viitoarele concerte, din 2015, s-au pus deja în vânzare.

În peste jumătate de secol de carieră, Elton John a reuşit să-şi vândă albumele în peste 300 de milioane de copii în întreaga lume, iar turneele muzicale au devenit o banalitate, concertele fiind la ordinea zilei. În plus, o singură melodie – „Candle in the Wind“ – a generat câştiguri de peste 30 de milioane de dolari şi, deşi este un cântec al generaţiilor trecute, un tribut adus prinţesei Diana, single-ul, lansat în 1973, este şi astăzi una dintre cele mai indrăgite melodii din istorie.

Meritele sale muzicale, precum şi numeroasele acte de caritate întocmite de artistul britanic, au fost recompensate în 1998, când regina Marii Britanii l-a ridicat pe Elton John la rangul de cavaler. În 1994, legendarul muzician a fost inclus în The Rock and Roll Hall of Fame, iar, în 2008, revista „Billboard“ l-a numit cel mai de succes artist masculin din istorie, în The Billboard Hot 100 Top All-Time Artists.                           

Queen

  Freddie Mercury, fostul vocal al trupei Queen, decedat în 1991 FOTO Getty Images

freddie mercury - getty images

În ciuda morţii vocalului Freddie Mercury, survenită în 1991, în urma complicaţiilor apărute din cauza virusului HIV, Queen este o altă trupă de legendă care a reuşit să treacă testul timpului. Anul acesta, membrii orginali ai trupei, fondate în 1970, l-au racolat pe tânărul solist Adam Lambert, finalistul competiţiei muzicale „American Idol“, şi au pus bazele unui nou turneu .

Pionierii unor subcurente rock, precum glam rock, hard rock şi rock progresiv, Queen a exercitat o influenţă puternică asupra multor artişti de mai târziu. Majoritatea albumelor, single-urilor şi videoclipurilor lansate de formaţia britanică au ocupat, încă de la debut, locul întât în topurile de specialitate. În 2004, United Kingdom Music Hall of Fame, instiuţia britanică similiară celebrului Rock and Roll Hall of Fame american, a catalogat videoclipul piesei „Bohemian Rhapsody“ drept „factorul declanşator al erei video“.

David Bowie

David Bowie FOTO Arhiva Adevărul

david bowie

David Bowie (67 de ani) a pornit pentru prima oară într-un turneu muzical în 1972. Cel mai recent single al artistului britanic, „Sue (Or In A Season of Crime)“ , lansat pe 13 octombrie 2014, va fi urmat, în luna noimebrie, de un nou album de studio, intitulat „Nothing Has Changed“. Discul va trece în revistă cele mai renumite piese lansate de Bowie din 1964 şi până în prezent.

În 2013, artistul britanic a surprins întreaga industrie muzicală prin lansarea celui de-al 24-lea album din carieră, „The Next Day“. Discul, nominalizat la premiile Grammy 2014, la categoria Cel bun album rock, a debutat pe prima poziţie în topurile de specialitate din Marea Britanie, SUA, Germania şi Belgia, conform infomusic.ro.

Anul trecut, Muzeul Victoria and Albert, din Londra, a deschis o expoziţie în onoarea cântăreţului, pentru care s-au vândut 50.000 de bilete în avans. 300 de obiecte din arhiva artistului, precum şi 60 de costume purtate de David Bowie pe scenă de-a lungul anilor au putut fi admirate de fani în perioada 23 martie-11 august 2013.

„Space Oddity“, „Ziggy Stardust“, „Life on Mars“, „Ashes to Ashes“, „Fame“ şi „Absolute Begginers“ sunt cântecele care l-au transformat pe Bowie într-o emblemă a muzicii rock.

AC/DC

Angus şi Malcom Young, fraţii care au pus bazele trupei AC/Dc FOTO Getty Images

image

Formaţia AC/DC a cunoscut succesul la începutul anilor 1970, iar, de atunci, fiecare single, album şi videoclip lansat de rockerii australieni a iscat isterie în întreaga lume. Deşi recent a fost pe punctul de a se destrăma după 41 de ani de carieră, în momentul în care chitaristul şi membrul fondator Malcom Young s-a îmbolnăvit grav, AC/DC s-a redresat rapid. Malcom Young a fost înclouit de nepotul său, Stevie Young, iar, pe 2 decembrie, muzicienii vor lansa un nou album de studio. În plus, anul 2015 va marca un nou turneu mondial al legendarei trupe australiene, înfiinţată la Sydney, în 1973.

„Back in Black“, „Big Jack“, „Thunderstruck“, „Black Ice“, „You Shook Me All Night Long“, „Let There Be Rock“, „Highway to Hell“ şi „For Those About to Rock (We Salute You)“ sunt doar câteva dintre numeroasele piese de succes, lansate de AC/DC de-a lungul celor patru decenii de carieră.

Leonard Cohen

Leonard Cohen FOTO Arhiva Adevărul

image

Cântăreţul, compozitorul şi scriitorul canadian Leonard Cohen a lansat primul material de studio în 1967, „The Songs of Leonard Cohen“, iar discul devenit hit folk a stârnit vâlvă în industria muzicală şi i-a asigurat, încă de la debut, un renume inegalabil printre cântăreţi şi textieri. Pe 21 septembrie 2014, artistul a împlinit 80 de ani şi a profitat de această ocazie pentru a lansa un nou album, „Popular Problmes“.

Muzicianul canadian a fost recompensat, în 2011, cu premiul Helpmann Award, pentru concertul susţinut în Australia, la Hanging Rock. Contribuţia adusă de Leonard Cohen artelor nu a fost nici ea uitată, iar, în acelaşi an, artistul a primit premiul Glenn Gould.

Deşi a părăsit scena muzicală la începutul anilor '90 pentru a se stabili şi trăi într-o mănăstire budistă din California, unde a devenit călugăr şi a primit prenumele Jikan, care înseamnă „tăcere“, Leonard Cohen a avut o revenire spectaculoasă în 2001, cu discul „Ten New Songs“.

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite