Cornel Ilie, despre Ziua Internaţională a Dorului: „Mi-e dor de anul 1992, când mergeam pe stradă cu o cameră VHS în mână şi ne dădeam reporteri de la TVR“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cornel Ilie, solistul trupei Vunk, a fost prezent  în studioul Adevărul Live, pentru a vorbi despre propunerea şi ideea formaţiei sale pentru ziua de 13 mai, care va marca, începând din acest an, Ziua Internaţională a Dorului.

Cornel Ilie s-a alăturat celorlalte vedete, printre care celebra ştiristă Andreea Esca, Zilei Internaţionale a Dorului. Despre obiectivul zilei de 13 mai, „dorul să fie mai mic şi lumea mai mare“, dar şi despre „dorul“ său, Cornel Ilie a vorbit la Adevărul Live, într-o discuţie moderată de Florin Ghioca, jurnalist „Adevărul“.

Cele mai importante declaraţii

Adevărul: Ce este, de fapt, Ziua Internaţională a Dorului?
Cornel Ilie: În mod normal, nu ar trebui să existe nicio zi pentru astfel de emoţii, nici pentru dor, nici pentru iubire, pentru nimic. Deci Ziua Dorului nu este ceva raţional, este un lucru moral. Eu am trăit şi crescut cu informaţia că „dorul“ din limba română are alte conotaţii decât în alte limbi. Este ideea noastră, a trupei Vunk, dar este trecută prin „Oraşul Minunilor“, o comunitate a omenilor care cred în lucrurile fireşti şi de bun-simţ. Dacă tot restul anului eşti ocupat, măcar pe 13 mai să te gândeşti şi la alţii. Este vorba despre oameni pe care nu îi mai vezi.

De ce 13 mai şi nu oricare altă zi?

Am calculat noi că până pe 13 mai putem face această campanie. În plus, mai este luna mea preferată, sunt născut în mai, iar cifra 13, deşi oamenii cred că aduce ghinion, este o cifră magică. Măcăr în mai, ziua de 13 să fie altfel văzută.

Ce se întâmplă efectiv de Ziua Dorului?

Nu ieşim în stradă, nu avem nicio acţiune. Este o propunere, să vedem câtă lume vibrează cu ideea noastră. Noi vom sugera cumva oamenilor această zi printr-o piesă şi un clip, intitulate „Fă-mi cu mâna“, ce vor fi lansate mâine, 13 mai. E vorba despre oameni care se află la distanţe foarte mari. Dacă eu mă uit din România pe cer, iar tu, din Italia, vedem acelaşi cer. Oamenii trebuie să înţeleagă că nu cerem nimic de la ei, fiecare îşi gestionează viaţa aşa cum vrea. Prin videoclipul, ce va fi lansat mâine, vom explica mai multe.

Ţie de cine iţi este dor?

E foarte delicat. Trebuie să te gândeşti bine dacă îţi este dor de o persoană sau daca îţi este dor de tine şi de cum te simţeai cu acea persoană. Mie îmi este dor de nişte foşti prieteni din liceu, mi-e dor de anul 1992, când mergeam pe stradă cu o cameră VHS în mână, cu un coleg, care avea un microfon, şi ne dădeam reporteri de la TVR, iar lumea ne lua în serios. Mi-e dor şi de nişte locuri în care încă nu am ajuns, dar mă gândesc de mult timp la ele.

image

Cum işi exprimă trupa Vunk, de obicei, dorul? Versurile voastre nu sunt tocmai despre dragoste.

Pentru un artist, în orice domeniul ar lucra, fie că este muzică sau scris, dorul te ajută foarte mult, este un fel de hrană. De multe ori, în mod ironic, devine o plăcere bolnavă şi îl păstrezi pentru tine pentru a putea crea.

Ce te inspiră când compui?

Mă insipiră orie gest, orice emoţie, şi, normal, dorul, ca am tot pus accent pe acest cuvânt.

Aţi avut, în ultimul an, şi ceva campanii pozitive care nu vor neapărat să salveze oameni, ci suflete. De ce mergeţi neapărat pe latura aceasta pozitivă? De ce o campanie Vunk vrea să ajute sufletele?

O zi pozitivă, ca aceasta pe care am propus-o noi, nu prea mai găseşti. Nu este legată de nicio acţiune de marketing, nu aduce niciun ban. Face parte din lumea pe care noi vrem să o construim. Lumea îşi va da seama de aceste lucruri la concertele noastre. „Oraşul Minunilor“ este o acţiune în care, prin intermediul unor persoane cunoscute, oamenii speriaţi vor veni înspre noi şi vom vedea dacă ideea noastră este bună.

Oamenii cum se pot implica? Eu cum v-aş putea ajuta pe voi, de exemplu?

Nu mă poţi ajuta pe mine, dar te poţi ajuta pe tine. Este un principiu de domino, dacă tu vii mâine nervos la muncă, transmiţi o energie negativă. Cred că în momentul în care intri în contact cu nişte oameni, cred că eşti dator faţă de ei să fii decent. Dacă nu le poţi face un bine, nici să nu-i deranjezi.

Deşi nu aş fi vrut să abordez acest subiect, el nu poate fi ocolit. Cum a venit pentru tine vestea cu privire la starea de sănătate a lui Gabriel Cotabiţă?

Nici nu vreau să mă gândesc, mie îmi era dor de el şi înainte de acest accident, căci eram foarte ocupaţi şi nu apucam să vorbim nici atunci. Faptul că el nu poate vorbi în aceste momente este foarte trist pentru noi. Gabi este un om foarte cultivat. Eu cred că există, acolo, îngeri care îşi fac treaba şi cred că totul va fi bine, la cât de multă dragoste şi câte gânduri bune se îndreaptă acum către el.

Turneului acustic al trupei Vunk,  „Înconjurul lumii“, continuă, începând cu 17 mai, cu alte şase oraşe din România:


- Ploieşti - 17 mai - Filarmonica „Paul Constantinescu“;
- Sibiu - 18 mai - Teatrul Gong;
- Alba Iulia - 19 mai - Casa de Cultură a Studenţilor;
- Oradea - 20 mai - Casa de Cultură a Sindicatelor;
- Baia Mare - 21 mai - Teatrul Municipal;
- Craiova - 25 mai - Filarmonica Oltenia

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite