FOTO Moulin Rouge: cum ne-a sedus un loc cu picioarele-n sus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urmă cu 125 de ani era inaugurat, la Paris, un local ce avea să devină cel mai faimos cabaret din lume. Locul în care a devenit celebru french cancan-ul duce mai departe tradiţia boemă din Belle Epoque şi oferă, seară de seară, show-uri extravagante şi pline de culoare, din care nu lipseşte parfumul sfârşitului de secol XIX.

Pictorul Toulouse-Lautrec i-a imortalizat dansatoarele cu „picioarele-n tavan“, regele Edward al VII-lea al Marii Britanii i le-a admirat, iar Nicole Kidman a portretizat una dintre sale artistele celebre. La 125 de ani de la inaugurarea din 6 octombrie 1889, Moulin Rouge (Moara Roşie – n.r.) este cel mai cunoscut cabaret al lumii şi una dintre cele mai importante atracţii turistice ale Parisului.

Locul în care a devenit celebru french cancan-ul duce mai departe tradiţia boemă din Belle Epoque şi oferă, seară de seară, show-uri extravagante şi pline de culoare, din care nu lipseşte parfumul sfârşitului de secol XIX.

Şampanie şi cancan

Construit în Montmartre, cartierul artiştilor săraci, al boemilor plini de geniu, Moulin Rouge a fost fondat de  doi oameni de afaceri, Charles Zidler şi Joseph Oller. În plin progres economic – în 1889 avea loc Expoziţia Universală de la Paris, ocazie cu care a fost ridicat şi unul dintre simbolurile Parisului, Turnul Eiffel – cei doi au mizat pe nevoia de divertisment a celor bogaţi, dar nu numai a lor. Nu i-au neglijat nici pe cei din clasele inferioare sau pe artiştii care îşi ofereau operele (astăzi cotate cu zeci de milioane de euro) pentru o cină.

image

Moulin Rouge era locul în care şampania curgea fără oprire, în care nu existau prejudecăţi, iar cuvântul „pudic“ nu-şi avea locul, în care cei bogaţi şi cei săraci se distrau împreună. Încă de la început cabaretul s-a bucurat de un succes imens şi a atras elitele: mulţi artişti faimoşi în epocă i-au călcat pragul, iar Henri de Toulouse-Lautrec a imortalizat în multe dintre picturile sale dansatoarele de cancan. De altfel, unele dintre tablourile originale pot fi admirate şi astăzi pe holurile cabaretului.

În primii ani, Moulin Rouge a avut multe spectacole inspirate din numere de circ, dar şi show-uri zilnice de dans, desfăşurate după ora 22.00. Noul dans, cancan-ul, a lansat adevărate vedete în epocă: Louise Weber - la Goulue (numită „regina din Montmarte“), Jane Avril, la Môme Fromage, Nini Pattes en l’Air.

La începutul secolului XX, în 1903, Moulin Rouge s-a redeschis după o renovare şi a mizat pe un nou concept, care atrăgea un public select: cină şi spectacol (în general spectacole de operetă).

Celebrul cabaret a avut şi perioade dificile: în 1915 a fost distrus de un incendiu, a fost reconstruit şi reinaugurat şase ani mai târziu. De asemenea, în timpul celui de-al doilea Război Mondial, spectacolele au pierdut din grandoare şi strălucire. În 1944, însă, la doar câteva zile de la eliberarea Parisului de sub ocupaţia nazistă, Edith Piaf a avut un show de excepţie pe scena cabaretului.

De altfel, de-a lungul timpului, unele dintre cele mai mari staruri ale lumii au susţinut spectacole la Moulin Rouge: Marlene Dietrich, Yves Montand, Josephine Baker, Charles Aznavour, Frank Sinatra, Liza Minnelli, Dean Martin, Maurice Chevalier, Ray Charles şi mulţi alţii. 


Un balerin român, vedeta cabaretului

Una dintre vedetele cabaretului parizian este balerinul român Alexandru Nicolae Deneş (36 de ani), care face parte din trupa de dansatori de mai bine de un deceniu. El este primul solist al spectacolului „Feeria“, care se joacă de peste 15 ani la Moulin Rouge. „Feeria“ are în distribuţie peste 100 de artişti din toată lumea: 60 de dansoatoare din trupa Doriss Girls, balerini, cântăreţi. „Să fii artistul principal e o chestiune care ţine mai degrabă de responsabilitate decât de vedetism“, declara, cu modestie Deneş.

Absolvent al Liceului de Coregrafie „George Enescu“ din Bucureşti, Alexandru a făcut multe sacrificii pentru a-şi urma visul de a fi balerin: cursuri dimineaţa, repetiţii seara, de multe ori în condiţii foarte grele. A fost, pentru o perioadă, balerin la Opera Română, dar a lucrat, în paralel, la Casino Victoria, pentru a se putea întreţine. „Salariul meu la Operă era de 80 de dolari. Iar iarna lucram la 10 grade“, mărtrisea el într-un interviu acordat în Franţa. A plecat apoi în turnee în străinătate, în Germania şi Coreea de Sud, apoi a ajuns la o audiţie la Moulin Roge. A fost angajat după o singură probă, iar astăzi este una dintre vedetele cabaretului.
 

image

Alexandru Nicolae Deneş, în spectacolul Feeria FOTO moulinrouge.fr

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite