WORLD EDUCATION FAIR: Tinerii se interesează de oferta de studii în străinătate încă din primii ani de liceu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
8% dintre participanţii la World Education Fair aveau sub 15 ani FOTO Arhivă
8% dintre participanţii la World Education Fair aveau sub 15 ani FOTO Arhivă

Vârsta tinerilor care se informează despre ofertele universităţilor din străinătate este în scădere, circa 8% dintre participanţii la târgul de studii World Education Fair având sub 15 ani, susţin organizatorii evenimentului.

Cea de-a douăzecea ediţie a târgului de studii în străinătate, World Education Fair, a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute în Bucureşti şi a reunit ofertele a peste 40 de universităţi din întreaga lume. Surpriza evenimentului a fost dată de vârsta adolescenţilor care au venit să caute informaţii despre opţiunile de studiu. 

„În comparaţie cu ediţiile anterioare, la aceasta am remarcat un interes crescut al elevilor pentru alegerea celei mai bune universităţi încă din primul an de liceu, 8% dintre participanţi fiind tineri cu vârsta de până la 15 ani. Mulţi dintre aceştia au venit la târg din proprie iniţiativă, fără a fi însoţiţi de părinţi”, a remarcat Svetlan Danev, organizatorul evenimentului.

Marea majoritate a participanţilor (71%) rămân însă cei cu vârste cuprinse între 17 şi 19 ani, cei care au între 20 şi 24 de ani (15%) fiind interesaţi în principal de studii postuniversitare.

Cei mai mulţi participanţi la târg au fost din Bucureşti, urmaţi de cei din Constanţa, Braşov, Buzău, Galaţi, Piteşti, Ploieşti şi Slatina. Aceştia au fost interesaţi să primească informaţii despre specializările oferite de facultăţile de elită din străinătate, condiţiile de aplicare, taxele de şcolarizare şi bursele oferite.

La această ediţie au participat peste 40 de universităţi din Marea Britanie, Olanda, Danemarca, Austria, Grecia, Spania, Elveţia şi, în premieră, reprezentanţi ai unor universităţi din Italia, Liechtenstein şi Noua Zeelandă. Reprezentanţii acestora le-au oferit studenţilor şi elevilor de liceu toate informaţiile necesare despre studiile universitare de licenţă, master şi MBA.

Principalele specializări căutate de românii care pleacă să studieze în străinătate sunt cele din domeniul economic, IT, drept, arhitectură şi cele cu profil tehnic. De un interes mare din partea studenţilor români au beneficiat anul acesta universităţile cu specializări în domeniul managementului hotelier şi turistic, Swiss Education Group din Elveţia şi Pacific International Hotel Management School din Noua Zeelandă.

Termenele limită pentru depunerea aplicaţiilor

Cei care doresc să studieze în străinatate pot depune aplicaţiile pentru Danemarca până pe 15 martie, pentru Franţa depunerea dosarelor se poate face până pe 20 martie, pentru Olanda termenul este de 31 martie, iar pentru a studia la o universitate din Italia aplicaţiile pot fi trimise până la data de 1 iunie.

Cardul European de Sănătate, obligatoriu pentru studenţii care pleacă la universităţi din străinătate

Guvernul britanic, conform Legii privind imigraţia din 2014, a introdus o taxă suplimentară pe sănătate, ceea ce înseamnă că studenţii internaţionali vor plăti în noul an academic o taxă anuală de 150 de lire sterline pentru Serviciul Naţional de Sănătate (NHS).

Studenţii din Uniunea Europeană sunt scutiţi de această taxă datorită acordurilor reciproce în domeniul sănătăţii pentru cetăţenii din EEA (Aria Economică Europeană), însă este necesar să obţină un Card European de Asigurări de Sănătate (CEASS) înainte de a începe să studieze în Marea Britanie. Acest card este gratuit şi se emite de către casa de asigurări de sănătate în evidenţa căreia se află asiguratul.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite