Universitatea Bucureşti se opune desfiinţării instutuţiei care alocă fondurile în cercetare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Universitatea din Bucureşti se alătură demersurilor Universităţii de Vest din Timişoara, precum şi celor făcute de societatea civilă, exprimându-şi dezaprobarea faţă de proiectul de lege care prevede desfiinţarea UEFISCDI, instituţia care alocă fondurile în domeniul cercetării.

Universitatea din Bucureşti apreciază activitatea desfăşurată până în prezent de Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI), în organizarea competiţiilor pentru selecţia proiectelor de cercetare, precum şi  în evaluarea şi monitorizarea acestora, ca fiind „una funcţională, eficientă şi transparentă”, se arată într-un comunicat de presă.

Profesionalismul de care instituţia a dat dovadă în gestionarea fondurilor alocate cercetării a angajat sistemul de finanţare a cercetării româneşti pe o cale ce corespunde standardelor de performanţă la nivel european.

De altfel, UEFISCDI, organism care gestionează din punct de vedere administrativ proiectele de cercetare, dezvoltare şi inovare ale Guvernului României, este structurat şi funcţionează, la momentul actual, în baza principiilor implementate în instituţii similare de prestigiu internaţional.

Având în vedere aceste aspecte, Universitatea din Bucureşti consideră inoportună desfiinţarea UEFISCDI prin împărţirea sa în două instituţii, una responsabilă de evaluare şi cealaltă de monitorizarea proiectelor de cercetare, modificare prevăzută în forma actuală a proiectului de lege. Universitatea din Bucureşti susţine păstrarea structurii actuale a instituţiei, care s-a dovedit de la înfiinţarea sa o soluţie viabilă de administrare a sistemului naţional de cercetare, dezvoltare şi inovare.

Ecaterina Andronescu vrea scindarea UEFISCDI

Soarta instituţiei care alocă fondurile în cercetare a fost amânată marţi la Senat, proiectul fiind retrimis la Comisiile Senatului pentru raport suplimentar. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a explicat pentru "Adevărul" că foarte curând, Ministerul Educaţiei va lua o decizie finală printr-o Hotărâre de Guvern, care va decide dacă UEFISCDI rămâne intactă sau dacă va fi împărţită în alte două instituţii.

Dacă actul normativ va fi respins definitiv în Parlament, UEFISCDI ar putea fi desfiinţat, revenindu-se la o formulă descentralizată, în care alocarea finanţărilor în cercetare va fi coordonată de mai multe agenţii, aşa cum a explicat pentru "Adevărul" Ecaterina Andronescu, preşedintele Comisiei pentru Învăţământ din Senat.

Între timp, până se decid senatorii, Ministerul Educaţiei pregăteşte o hotărâre de Guvern care va reglementa situaţia direct, potrivit declaraţiilor Ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Cercetătorii trag semnale de alarmă

Reprezentanţii cercetătorilor atrag atenţia că desfiinţarea UEFISCDI ar avea un impact profund negativ asupra cercetării româneşti şi a imaginii României în lumea cercetării pe plan internaţional. Mai mult decât atât, corupţia din sistem ar urma să crească, iar transparenţa finanţării cercetării nu ar mai fi aceeaşi.

UEFISCDI a fost înfiinţat în urmă cu cinci ani, prin comasarea a trei instituţii care alocau banii în cercetare. Acestea erau Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior şi a Cercetării Ştiinţifice Universitare, Centrul Naţional de Management Programe (subordonat Ministerului Educaţiei) şi Agenţia Managerială de Cercetare Ştiinţifică, Inovare şi Transfer Tehnologic, care avea sediul la Universitatea Politehnică (AMCSIT - Politehnica).

Cercetătorul Ligia Deca, doctorand la Universitatea din Luxemburg, care lucrează la UEFISCDI, a explicat pentru "Adevărul" că cea mai importantă schimbare care a avut loc după înfiinţarea UEFISCDI priveşte procesul de evaluare şi selecţie a proiectelor câştigătoare.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite