VIDEO Ministrul Pricopie: controale în mai multe şcoli privind chetele. Urmează vânzările de auxiliare fără chitanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Remus Pricopie vrea legalizarea fondului clasei şi a vânzării de manuale auxiliare elevilor
Ministrul Remus Pricopie vrea legalizarea fondului clasei şi a vânzării de manuale auxiliare elevilor

Cât de curând, profesorii corupţi vor putea fi eliminaţi definitiv din învăţământ, a declarat ministrul Remus Pricopie, sâmbătă, la Digi24, adăugând că 20% dintre sesizările primite vizează astfel de plângeri din şcolile româneşti. Ministrul a anunţat mai multe controale şi că se va ocupa şi de fondul clasei, dar şi de auxiliarele vândute clandestin de către cadrele didactice.

Invitat la emisiunea Kilometrul 0 la Digi24, ministrul Remus Pricopie a reiterat intenţia de a-i sancţiona dur pe dascălii care încalcă principiile meseriei: „Decizia noastră de a modifica legea se va întâmpla foarte repede. Nu ştim dacă va fi ordonanţă de urgenţă sau proiect de lege, dar trebuie ca cei care au contractul de muncă desfăcut pentru probleme de acest gen să nu mai poată să revină în sistem”.

Ministrul a transmis şi un avertisment pentru profesorii care au obiceiul să ceară bani sau bunuri părinţilor: „O să înţeleagă că a mers până acum, dar nu o să mai meargă.” 

Pricopie s-a arătat indignat de comportamentul învăţătoarei Dana Blându, concediată vineri de conducerea Şcolii 10 din Capitală pentru că le cerea bani mai mulţi părinţilor de Crăciun: „Nu am crezut că atâta tupeu poate exista la cineva care pretinde că este cadru didactic”.

Scandalul creat în urma acestui caz a determinat şi alte persoane să ia atitudine. În ultimele zile, reclamaţiile au curs una după alta. Orice reclamaţie va fi verificată, indiferent dacă este sau nu anonimă, a mai precizat ministrul la Digi24. 

Încă un caz anchetat de minister, la Bihor

Acesta a anunţat că luni va fi demarat un control la liceul din Marghita, Bihor, al cărui director este acuzat că ar fi cerut bani elevilor. Potrivit ministrului, reclamaţiile referitoare la acest caz nu sunt noi şi au mai fost verificate de două ori.

„Subiectul nu e nou pentru noi”, a spus ministrul Educaţiei despre scandalul de la Colegiul din Marghita. „Deşi s-au făcut, dacă nu mă înşel, două controale acolo, în urma sesizării pe care aţi primit-o şi dumneavoastră, am primit-o şi eu pe e-mail – mă rog, eu primesc a „n”-a oară – luni, inspectorul general va mai declaşa un control, să vedem dacă sunt elemente suplimentare”, a detaliat ministrul.

Avem persoane care reclamă săptămânal sau lunar, sunt clienţi constanţi”

Ministrul a detaliat o reclamaţie recent primită prin poşta electronică şi care va fi investigată săptămâna viitoare.

„Reclamaţia spunea aşa: ni s-au cerut bani de mobiler pentru şcoală. Ok. M-am dus şi am verificat, pentru că ştiam şcoala, ştiam exact clasa, m-am dus şi am verificat şi am constatat că în anul respectiv nu s-a compărat mobilier, a existat solicitare pentru cumpărare de mobilier, au fost bani de la minister, de la minister la inspectorat şi de la inspectorat la şcoală, n-au fost folosiţi, au fost trimişi înapoi la minister. Deci de multe ori diferite nevoi sau potenţiale nevoi sunt utilizate ca scuză pentru a solicita bani”, a detaliat Remus Pricopie.

Potrivit ministrului, acest lucru a fost făcut de un cadru didactic, nu de către părinţi. „Cel puţin aşa arată informaţia care ne-a venit. Dacă se va confirma, probabil atunci vom avea aceeaşi situaţie gravă tratată aşa cum am făcut-o şi săptămâna aceasta”, a spus ministrul, făcând referire la cazul de la Şcoala numărul 10 din Capitală.

În acest context, ministrul a explicat faptul că 20% din documentele înregistrate în Ministerul Educaţiei sunt reclamaţii care vizează unele din cele 6800 de unităţi de învăţământ din ţară. „Uneori încerci să le rezolvi mai repede, alte ori nu reuşeşti să le rezolvi pentru că nu ai data concludente, avem persoane care reclamă săptămânal sau lunar, sunt clienţi constanţi, sunt cazuri care au fost închise, Corpul de control a constatat că nu se verifică, dar reclamă în continuare şi, conform legii, trebuie să o tot iei de la capăt, până când, mă rog...”, a detaliat ministrul.

Fondul clasei şi auxiliarele, pe agenda oficială

„O zonă care are din punctul meu de vedere o dimensiune ilegală este vânzarea de cărţi şi auxiliare în şcoli [de către profesori – n.red.], vânzare care e susţinută de unele edituri din România. Profesorii nu au voie să devină agenţi comerciali”, a mai spus ministrul la Digi24, în emisiunea Kilometrul 0.

El a făcut demersuri către inspectoratele şcolare „să abordeze şi această problemă". "Dacă un părinte doreşte o carte, o cumpără din magazin şi cu factură”, subliniază ministrul.

De asemenea, sume mari de bani din buzunarul părinţilor pleacă şi spre fondul clasei sau fondul şcolii, adică o altă ilegalitate, spune ministrul Educaţiei. „Să spui, şi pe un ton patetic, că nu ai bani de cretă şi trebuie să faci fondul clasei... nu e adevărat. Creta se cumpără din [fondurile de] cheltuieli materiale [ale instituţiei de învăţământ]”, arată Remus Pricopie, subliniind că apar şi situaţii în care la finalul anului rămân bani necheltuiţi din acest fond de cheltuieli.


Ştiri pe aceeaşi temă:

Mercurialul cadourilor în şcolile din România

DECIZIE Învăţătoarea de la Şcoala 10 abonată la banii părinţilor a fost demisă. Ministrul Educaţiei: „Este lăudabilă atitudinea mamei care a făcut sesizarea”

STUDIU Cât de respectaţi sunt profesorii în lume

Pricopie: Biblioteca Pedagogică nu se desfiinţează, nu vor fi concedieri şi se vor da salariile

În şcolile din Vaslui, „atenţiile“ pentru dascăli vin sub formă de „sponsorizări“

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite