VIDEO ANALIZĂ Cum îi ajută pe elevi cursul opţional de educaţie prin şah

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din toamnă, elevii din 500 de şcoli din mediul rural se vor putea înscrie la opţionalul de şah. Specialiştii spun că, practicat devreme, sportul minţii îi ajută pe elevi să devină buni strategi, cu o minte ordonată şi creativă.

Jocul minţii, cum i se mai spune şahului, ar trebui învăţat cât mai devreme, din primii ani de şcoală, pentru ca elevii să-şi dezvolte capacităţile mintale. Pe scurt, se vor descurca mai bine la matematică şi de asemenea învaţă să fie mai răbdători şi oameni capabili să ia decizii, să fie buni strategi. Aşa spun psihologii şi maeştrii de şah.

De aceea, Ministerul Educaţiei a introdus din următorul an şcolar opţionalul „Educaţia prin şah“, în principiu pentru elevii din clasele primare, o noutate în România, care intră astfel în rândul puţinelor state europene care au avut o astfel de iniţiativă.

Până să devină însă un curs răspândit la nivel naţional, oficialii au semnat luni un parteneriat, prin care elevii din 500 de şcoli din mediul rural îşi vor descoperi capacităţile şi plăcerea pentru şcoală în faţa tablei de şah.

O altfel de socializare şi o competiţie strategică

„Şahul le dezvoltă elevilor capacităţile matematice, gândirea strategică, capacitatea anticipativă şi educă răbdarea şi toleranţa. În plus, copiii pot să socializeze în alt cadru decât la clasă, e altceva să stai faţă în faţă cu un coleg decât umăr la umăr, cum stau ei în bănci“, a  explicat pentru „Adevărul“ psihopedagogul Aura Stănculescu.

Şi preşedintele Federaţiei Române de Şah, Sorin Iacoban, partenerul ministerului în acest demers, laudă beneficiile jocului asupra formării minţii.

„Există studii la nivel mondial care arată că şahul are un efect pozitiv în special pentru copiii cu vârste cuprinse între 5 şi 14 ani. Jocuri precum şah blitz le dezvoltă o gândire rapidă. La Iaşi, spre exemplu, jumătate din olimpicii naţionali au fost jucători de şah când erau mici.

Jocul acesta le dezvoltă aptitudini devreme, cum ar fi o minte mai ordonată, o capacitate de comunicare mai bună şi o gândire creativă“, a explicat Iacoban.

Micii şahişti, mai buni la clasă

În jur de 1.000 de elevi au participat, luni, la Campionatul Naţional Şcolar de Şah, mulţi
dintre ei spunând că joacă şah pentru a învăţa mai uşor la şcoală. 

„E un joc interesant, în plus, te ajută să gândeşti mai repede la matematică şi la mai multe materii“, a spus unul dintre tineri. Şi fiul ministrului Educaţiei Remus Pricopie a fost prezent la eveniment, pentru a susţine acest sport. „Am învăţat şah de la bunicul meu când aveam doi-trei ani, iar de la opt ani am început să fac şah de performanţă la Clubul Sportiv Otopeni“, a povestit el în faţa camerelor de televiziune.

Primii care vor beneficia de aceste cursuri sunt elevii din cele 500 de şcoli din mediul rural care vor primi echipament gratuit de şah, cursurile opţionale urmând a fi predate de profesorii legitimaţi la Federaţie. 

Ce conţine trusa gratuită pentru cursul de şah

Trusa pentru opţionalul „Educaţie prin şah” va conţine 10 garnituri de piese, 10 table pliabile de şah, o tablă portabilă de demonstraţie, două manuale (pentru fiecare din cei doi ani de studiu) şi programa.

Ministrul Remus Pricopie a explicat că alegerea celor 500 de şcoli din mediul rural a fost o decizie luată împreună cu Federaţia Naţională de Şah pentru că, în general, la nivelul oraşelor, există cluburile sportive şcolare care au asigurat astfel de cursuri pentru copii. Mai departe, în următorii trei ani, ar trebui pregătiţi de Federaţie profesorii care vor preda acest curs în cât mai multe şcoli.

„Programa aprobată acum o lună vizează primii doi ani de şcoală, pentru ciclul primar, însă fiecare unitate de învăţământ poate să cuprindă în acest program copiii din clasele I-IV, indiferent de anul de studiu. În momentul de faţă, nu avem cadre didactice în şcoli care să poată preda şah, doar cei care sunt la cluburile sportive şcolare. Pe legislaţia anterioară, şahul putea să fie o disciplină sportivă în cadrul orelor de educaţie fizică, dar acum, şahul va fi o disciplină de sine stătătoare, opţională deocamdată“, a explicat Pricopie.

Şahul le dezvoltă elevilor capacităţile matematice, gândirea strategică, capacitatea anticipativă şi educă răbdarea şi toleranţa. Aura Stănculescu, psihopedagog   Există studii la nivel mondial care arată că şahul are un efect pozitiv în special pentru copiii cu vârste cuprinse între 5 şi 14 ani. Sorin Iacoban, preşedintele Federaţiei Române de Şah   Sportul minţii e cel mai important şi sunt convins că o să avem copii mai deştepţi, mai sănătoşi, la minte în primul rând, şi mai buni la şcoală. Victor Ponta, premier    Şahul putea fi disciplină sportivă în cadrul orelor de educaţie fizică, dar acum va fi o disciplină de sine stătătoare, opţională deocamdată. Remus Pricopie, ministrul Educaţiei

Cursuri noi

Cursurile opţionale sunt aprobate de inspectoratul şcolar sau de minister şi fac parte din curriculumul la decizia şcolii, care ar fi trebuit să reprezinte iniţial, în Legea Educaţiei Naţionale, 25% din orarul elevilor. Însă, spune profesorul Ştefan Vlaston, oficialii nu şi-au respectat promisiunea de a creşte ponderea opţionalelor în orar, iar la clasele primare elevii au cel mult o astfel de oră pe săptămână. 

Pe lângă cursurile de şah, care vizau iniţial clasele întâi şi a doua, printre cele mai noi opţionale aprobate de minister se numără „Educaţie pentru societate”, „Filosofie pentru copii” şi „Educaţie financiară”.

Şahul, materie în mai multe ţări

Ministrul Educaţiei a spus că sunt ţări precum Rusia, China şi Turcia, unde şahul reprezintă o materie de studiu, nu numai la nivelul învăţământului preuniversitar, ci şi în facultăţi. În Rusia, spre exemplu, există program universitar de şah, a explicat oficialul.

Cea mai recentă iniţiativă similară la nivel european a avut loc anul trecut, în Marea Britanie, prin care în jur de 6.000 de elevi de 10 ani, din 100 de şcoli din medii dezavantajate, vor învăţa şahul la şcoală, printr-un program sprijinit de Guvern. Britanicii susţin că şahul a fost introdus deja în programa şcolară din câteva state europene, cum ar fi Franţa, Ungaria şi Armenia, de altfel prima şi singura ţară unde sportul minţii este curs obligatoriu din clasa a doua până în clasa a patra, potrivit „The Telegraph“. 

Armenia, pionierul şahului în şcoli

Guvernul britanic a investit anul trecut în jur de 700.000 de lire sterline pentru implementarea programului-pilot de educaţie prin şah, iar acum asociaţiile profesorilor cer să devină curs obligatoriu în toate şcolile

În schimb, în Armenia, singura ţară unde, din 2011, toţi elevii învaţă obligatoriu şahul, investiţia a depăşit trei milioane de dolari, fiind văzută ca o metodă de a construi o societate mai bună, spun jurnaliştii de la „The Telegraph“. 

Aici rezultatele se văd: elevii lor au fost olimpici internaţionali în ultimii ani şi se laudă cu campionul Levon Aronian, numărul trei mondial la şah.

Ce înseamnă educaţia prin şah în prima ţară unde cursul este obligatoriu în toate şcolile:

Pe aceeaşi temă:

Pricopie: 500 de şcoli din mediul rural vor primi table şi piese de şah

VIDEO Elevii de la „Tudor Vianu” învaţă să joace şah de la campioni internaţionali

Din septembrie, elevii din învăţământul primar vor putea învăţa şah la şcoală, în cadrul unui nou curs opţional

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite