Senatul adoptă tacit o iniţiativă de înlocuire a Programului „Cornul şi laptele” cu o masă caldă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Programul "Cornul şi Laptele" a intrat în vigoare în 2002   FOTO: Mediafax
Programul "Cornul şi Laptele" a intrat în vigoare în 2002   FOTO: Mediafax

O propunere legislativă care prevede înlocuirea Programului „Cornul şi laptele” cu o masă caldă a fost adoptată tacit de Senat, urmând a merge la Camera Deputaţilor, forul decizional în acest caz.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea programului „Cornul şi Laptele” are ca obiect înlocuirea produselor de panificaţie şi lactate cu o masă caldă acordată zilnic, în limita unei valori stabilite de consiliul local, urmând ca diferenţa dintre valoarea de 1.04 lei/copil şi cea stabilită de consiliul local să fie suportată de consiliul local sau judeţean, scrie Mediafax. 

Iniţiatorii arată în expunerea de motive că propunerea legislativă porneşte de la deficienţa Programului ”Cornul şi laptele”, care se bazează pe impunerea unui singur tip de aliment şi nu încurajează un mod de viaţă sănătos.
În plus, se menţionează şi faptul că produsele din acest program nu mai sunt atractive pentru copii, astfel că a generat o risipă de proporţii în cei peste zece ani de implementare.

Senatorii iniţiatori mai consideră că, prin acordarea unei mese calde, se diversifică alimentaţia copiilor şi se previne, astfel, obezitatea în rândul acestora.

Guvernul nu a trimis un punct de vedere la propunerea legislativă, iar Comisia de administraţie publică a acordat un raport de respingere a legii, pe motiv că acordarea de produse de panificaţie şi lactate face parte dintr-un program prevăzut de Regulamentul Comisiei Europene, privind acordarea de ajutoare comunitare copiilor din instituţii şcolare, prin sprijin financiar din Fondul European de Garantare Agricolă.

Propunerea legislativă a fost iniţiată de senatorii Viorel Arcaş (PSD), Badea Leonardo (PSD), Marius Bălu (PDL), Sorin Bota (PSD), Iulian Dumitrescu (PNL), Petru Ehegartner (PNL), Marius Isăilă (PSD), Akos Mora (PNL), Marius Nicula (PSD) şi Alexandru Vegh (UDMR).

Nu este singura iniţiativă de acest gen, în noiembrie 2013, o propunere similară a ajuns pe masa Comisiei pentru Învăţământ din Senat. Proiectul respectiv prevede că , în maximum cinci ani, statul să asigure o masă caldă gratuită elevilor din grădiniţe şi din şcoli, în limita unei valori zilnice de 10 lei.

Programul "Cornul şi Laptele" a intrat în vigoare în 2002, printr-o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului (92/2002) privind acordarea de produse lactate şi de panificaţie pentru elevii din învăţământul primar şi gimnazial de stat şi privat, precum şi pentru copii preşcolari din grădiniţelede stat şi private cu program normal de patru ore.


STUDIU 9 din 10 mame, copii şi dascăli spun că doresc continuarea programului „Cornul şi laptele”

Atât părinţii şi copiii, cât şi cadrele didactice susţin continuarea distribuirii gratuite în şcoli a alimentelor din programul guvernamental „Cornul şi laptele”, implementat în România de 10 ani, arată un studiu comandat de Asociaţia Patronală Română din Industria Laptelui (APRIL) şi realizat în perioada august - septembrie 2013.

Cum e masa caldă care va înlocui „Cornul şi laptele“

Cornul şi laptele din şcoli ar putea fi înlocuite de o masă caldă de care elevii ar putea beneficia în cel mult cinci ani. Aceasta ar putea conţine o supă, felul doi şi un desert.

UPDATE Ministrul Costoiu: ”Cornul şi Laptele”, înlocuit de after-school cu masă caldă. Ministrul Agriculturii nuanţează: programul nu va fi oprit, ci regândit

Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, a declarat joi că programul ”Cornul şi laptele” ar putea fi înlocuit de programul ”After-school” în care elevii să primească o masă caldă, potrivit Agerpres. În schimb, ministrul Agriculturii, daniel Constantin, a explicat totuşi că este vorba despre o regândire, nu o închidere a programului.

Premierul Victor Ponta a anunţat că renunţă la programul ”Cornul şi Laptele” şi mută banii la programe de after-school

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că Guvernul intenţionează să renunţe la programul ”Cornul şi Laptele”, care s-a dovedit ineficient, iar banii vor fi direcţionaţi către programele de tip after-school, care ar putea intra în aplicare din toamnă.

Comisia Europeană face un sondaj pe internet despre programele „Fructe la şcoală“ şi „Lapte în şcoli“

Programele „Fructe la şcoală“ şi „Lapte în şcoli“ au schimbat deja obiceiurile alimentare ale copiilor din Europa. Aşa susţin membri ai Comisiei Europeane care au lansat luni o consultare publică cu cetăţenii europeni pentru a spori eficienţa programului de distribuţie a fructelor şi laptelui în şcoli. Un raport din 2009, comandat de Executiv, indică deficienţe în implementarea programului ”Cornul şi laptele” în România.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite