Profesorii cu vechime vor lucra mai puţin pe aceiaşi bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dascălii care au gradul didactic I şi cel puţin 25 de ani vechime în învăţământ vor petrece mai puţin timp la catedră
Dascălii care au gradul didactic I şi cel puţin 25 de ani vechime în învăţământ vor petrece mai puţin timp la catedră

Veste bună pentru profesori. Dascălii care au gradul didactic I şi cel puţin 25 de ani vechime în învăţământ vor petrece mai puţin timp la catedră. Asta, începând de joi, când intră în vigoare Legea nr. 11/2017, care modifică un paragraf din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011. În plus, diminuarea normei de muncă nu va afecta salariul cadrului didactic.

Mai exact, alineatul (4) al articolului 262 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 s-a modificat şi va avea următorul conţinut: „Personalul didactic de predare cu o vechime în învăţământ de peste 25 de ani, cu gradul didactic I, beneficiază de reducerea normei didactice cu 2 ore săptămânal, fără diminuarea salariului“.

Specialiştii în educaţie sunt de acord cu această modificare a legii, pentru că, spun ei, uzura în învăţământ este foarte mare.

„Este o prevedere bună, pentru că în învăţământ uzura este foarte mare. Nu este uşor să ţii în mână clase cu 30 de copii, fiecare cu nevoile lor. De bază sunt orele din norma de predare, adică 18 ore pe săptămână“, a declarat, pentru „Adevărul“, Ştefan Vlaston.

„Articolul respectiv se referă la toţi profesorii din învăţământul preuniversitar care au gradul I şi peste 25 de ani vechime în învăţământ, care aveau dreptul să lucreze 16 ore, deşi norma didactică era de 18 ore. Aceşti profesori nu erau plătiţi pentru a şaptesprezecea şi pentru a optsprezecea oră, deci cele două ore pe care le făceau, le făceau gratuit“, a explicat senatorul PSD Liviu Pop, iniţiatorul modificării legii.

Prevederi extinse

Până să fie modificată, norma didactică prevedea o reducere cu două ore a programului de lucru, fără diminuarea salariului, dar numai pentru anumite categorii de personal didactic cu o vechime în învăţământ de peste 25 de ani.

De această prevedere benficiau profesorii din învăţământul secundar şi terţiar non-universitar, cei din unităţile şi clasele cu program integrat şi suplimentar de artă şi sportiv, precum şi din unităţile cu activităţi extraşcolare şi din centrele sau cabinetele de asistenţă psihopedagogică (a căror normă săptămânală este de 18 ore), profesorii de instruire practică şi maiştrii-instructori, cadrele din învăţământul special, unde norma didactică se situează între 16 şi 20 de ore pe săptămână, după caz.

Noile modificări vizează însă toate categoriile de dascăli care au gradul I şi cel puţin 25 de ani vechime în învăţământ. În plus, reducerea normei de lucru este acum obligatorie şi se aplică în mod automat. Înainte de modificarea legii, norma didactică se putea reduce doar ca urmare a solicitării cadrului didactic, adresată directorului şcolii.
Pe de altă parte, cei care solicitau reducerea normei didactice la 16 ore nu mai puteau beneficia şi de ore plătite în regim de plată cu ora.
 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite