Premianţi la informatică. Ce aplicaţii şi jocuri video au inventat elevii care au ajuns în finala Digital Kids

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Adevărul
FOTO: Adevărul

Prima ediţie a concursului de informatică Digital Kids şi-a desemnat câştigătorii în cadrul finalei organizate miercuri, unde şi-au prezentat proiectele 19 concurenţi. Juriul a acordat în total 15 premii la cele cinci categorii de concurs: Jocuri, Aplicaţii pentru şcoală, Utilitare, Roboţi şi Multimedia.

În competiţie s-au înscris copii cu vârsta între 8 şi 14 ani, iar după verificarea eligibilităţii au rămas în concurs 40 de proiecte, care au fost evaluate de un juriu independent format din profesionişti în domeniul IT, jurnalişti şi bloggeri.

Copiii sunt toţi pasionaţi de IT şi vin din familii care le-au permis să-şi dezvolte acest talent, ce duce spre cel mai bine plătit domeniu de pe piaţa muncii. Una dintre categoriile premiate este cea de jocuri video, unde premiul I l-a luat un băiat de clasa a V-a, Darius, elev la Colegiul Naţional "Miguel de Cervantes". Întrebat cum a ajuns să facă un joc video la doar 10 ani, Darius a răspuns că lucrează la el de şase luni.

"M-am gândit că în loc să pierd timpul jucându-mă, mai bine mă apuc să fac jocuri video de strategie, dar am vrut să fie ceva original", a povestit băiatul care a făcut un joc video cu fantome. Tatăl său este programator, motiv pentru care Darius a avut de mic acces la calculatoare, iar pe viitor vrea să dezvolte aplicaţii pentru voluntariat.

digital kids

Un alt elev, de clasa a VII-a de data aceasta, la British School of Bucharest, a dezvoltat un joc video de strategie în doar trei zile şi a luat premiul al doilea.

La secţiunea "Aplicaţii", Ioan Tudor, elev la Şcoala Gimnazială 81 din Bucureşti, a luat premiu I cu un orar electronic pe care plănuieşte să-l folosească la clasă şi pe care l-a realizat în timpul său liber. "Proiectul meu îşi propune mai multe lucruri utile unei clase de elevi. Am introdus în proiect un orar accesat prin taste precum şi exerciţii interactive de franceză, engleză şi matematică. Am pus şi o funcţiune care arată divizorii şi radicalul unui număr introdus de utilizator, precum şi posibilitatea de a face un sondaj", a descris Tudor proiectul său.

O altă elevă, Catrinel, care este acum în clasa a V-a la Şcoala Gimnazială 174 "Constantin Brâncuşi" din Bucureşti, a luat menţiune pentru o aplicaţie care testează cunoştinţele la geografie, una din materiile preferate ale Catrinei, alături de matematică, română şi, evident, informatică.

digital kids

Astfel de iniţiative sunt cu atât mai relevante cu cât tehnologia este prezenţa în vieţile noastre mai mult că oricând, spun reprezentanţii Digital Kids. Cu toate acestea, elevii români nu învaţă la şcoală despre tehnologie sau despre programare, iar la nivelul Uniunii Europene există peste 4 milioane de locuri de muncă în IT&C şi acestora li se adaugă 100.000 de noi astfel pe posturi anual, de aceea abilităţile digitale devin din ce în ce mai importante.

Câştigătorii Concursului Digital Kids powered by UPC România au fost premiaţi cu dispozitive care să îi ajute să îşi urmeze pasiunea pentru tehnologie: laptopuri, smartphone-uri, tablete grafice şi alte gadgeturi.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite