Patriarhia Română condamnă oficial serbările de Halloween în şcoli. Ce spun catolicii: „Halloween??? Nu, mulţumesc! Prefer să-i sărbătoresc pe sfinţi!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Halloween-ul este sărbătorit în noaptea de 31 octombrie     FOTO: Shutterstock
Halloween-ul este sărbătorit în noaptea de 31 octombrie     FOTO: Shutterstock

Patriarhia Română consideră că sărbătoarea de Halloween este o tradiţie care îşi are originea în adorarea păgână a spiritelor şi a unui zeu celtic al morţii, fiind străină de cultura, credinţa şi spiritualitatea românească. Astfel, Biserica Ortodoxă Română (BOR) nu este de acord cu serbarea Halloween-ului la şcoală. Nici catolicii nu susţin această sărbătoare şi au propus chiar o contracampanie de promovare a propriilor sărbători religioase.

Patriarhia Română consideră că la manifestări ca cea de Halloween, "elevii sunt invitaţi şi chiar îndemnaţi la practici oculte şi la adoptarea unui comportament nefiresc, adesea violent", se arată într-un comunicat BOR.

Patriarhia consideră că în şcoli sunt încurajate activităţile cu efecte negative asupra formării şi educaţiei tinerilor, uneori chiar incluse în programul de învăţământ extracurricular.

"Familia, Şcoala şi Biserica trebuie să conlucreze pentru formarea şi educarea generaţiilor viitoare în spiritul valorilor autentice din societate, prin cultivarea şi încurajarea cunoaşterii culturii şi tradiţiilor româneşti, a stimulării creativităţii şi iubirii de frumos, a discernământului între bine şi rău, adevăr şi minciună, dreptate şi nedreptate", se precizează în comunicat.

Halloween, sărbătoarea spiritelor

Halloween este o sărbătoare de origine celtică, preluată astăzi de multe popoare din lumea occidentală, ea răspândindu-se în secolul al XIX-lea prin intermediul imigranţilor irlandezi din Statele Unite ale Americii.

Halloween-ul este sărbătorit în noaptea de 31 octombrie, deşi în unele ţări data sărbătorii variază, spre exemplu, în Suedia este sărbătorită în prima sâmbătă din noiembrie.

Numele "Halloween" provine din limba engleză, de la expresia All Hallows' Even, numele sărbătorii creştine a tuturor sfinţilor, sărbătoare cu care Halloweenul a fost asociat în ţările unde predomină creştinismul catolic şi protestant, deoarece în aceste culte creştine, ziua tuturor sfinţilor este sărbătorită pe 1 noiembrie.

Specific pentru Halloween este dovleacul sculptat, care reprezintă Lanterna lui Jack. Cu ocazia acestei sărbători, copiii se maschează în vrăjitori, mumii sau alte personaje şi colindă pe la case întrebând „Trick or Treat?” (Păcăleală sau dulciuri?). Dacă nu li se dau dulciuri, persoanei colindate i se va juca o farsă. În alte ţări, Halloween este serbat prin parade şi carnavaluri.

Copiii nu ar fi deloc încântaţi dacă nu ar mai avea prilejul să se distreze, spune psihologul Diana Ioaneş. "Ar fi puţin frustraţi dacă li s-ar interzice, pentru ei este un prilej de distracţie, iar mintea copiilor nu atribuie sărbătorii de Halloween o conotaţie negativă. Copiii nu văd nimic rău în această sărbătoare, maleficul îl văd unii dintre noi, biserica nu este de acord cu serbarea Halloween-ului. Şi înainte de '89 îl sărbătoream, ne plimbam cu dovleci scobiţi, cu o lumânare înăuntru", a spus Ioaneş.

Ce crede Biserica Catolică despre Halloween

Şi Biserica Catolică consideră că Halloween-ul este o sărbătoare păgână, care nu are legătură cu creştinismul, potrivit reprezentanţilor Arhidiecezei Romano-Catolice din Bucureşti. "S-a constatat, în timpul dezbaterilor, că în societatea noastră românească s-au strecurat multe obiceiuri păgâne pe care, chiar şi unii dintre creştini le acceptă sau chiar le promovează sub sigla obiceiului celtic al halloween-ului", se arată într-un comunicat al lor.

Reprezentanţii Romano-Catolici mai spun că Halloween-ul promovează tendinţele deviante ale unor tineri şi violenţa ce se manifestă în rândul unora dintre ei. "Nu întâmplător Ministerul Educaţiei din Rusia interzice, încă din anul 2003, orice astfel de manifestare în şcoli explicând că acestea sunt "în contradicţie cu natura instituţiilor de învăţământ, tulburând mintea şi afectând sănătatea spirituală şi morală a elevilor". În Filipine, şcolile catolice sunt unite în hotărârea de a tutela binele elevilor evitând orice manifestare de genul Halloween. Chiar în Statele Unite ale Americii, "patria Halloween-ului" acesta a început să fie "exmatriculat" din unele şcoli", se mai arată în comunicat.

Campanie inedită a episcopiilor catolice din ţară

Episcopia Greco-Catolică de la Oradea a iniţiat o campanie de promovare a sărbătorilor religioase din calendarul propriu, intitulată "Halloween??? Nu, mulţumesc! Prefer să-i sărbătoresc pe sfinţi!". Şi cei din Iaşi au condamnat sărbătoarea americană, alături de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei.

Este vorba despre două dintre cele mai importante evenimente în viaţa comunităţii catolice «Toţi Sfinţii» (1 noiembrie) şi «Pomenirea Tuturor Credincioşilor Răposaţi» (2 noiembrie), care au loc imediat după sărbătoarea comercială mult mai populară a Halloween-ului, ţinută în fiecare an în noaptea de 31 octombrie.

Campania presupune mesaje publice asumate atât în mediul online, cât şi în timpul slujbelor religioase. Un comunicat amplu pe această temă a fost preluat şi promovat pe site-ul propriu şi de Episcopia Romano-Catolică din Iaşi.


Cruciada Bisericii împotriva sărbătorii Halloween: „E îngrijorător că aceste manifestări groteşti, cu înclinaţie spre malefic, îi vizează pe copii”

Petrecere de groază de Halloween la Castelul Bran

FOTO Cum ne pregătim de Halloween. O româncă a inventat machiajul horror cu produse din cămara bunicii

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite