Bac 2015. Ce subiecte se dau la Bac în alte ţări şi rezolvarea lor, la Adevărul Live
0Bac 2015. Profesorul Costel Chiteş de la Colegiul Naţional "Tudor Vianu" va rezolva joi, în direct la Adevărul Live de la 13:00, modele de subiecte de la examenele naţionale din alte ţări europene.
Subiectele de Matematică care se dau la examenele de Bac din alte ţări sunt diferite de subiectele care se dau în România. Profesorul de matematică Costel Chiteş de la Colegiul Naţional "Tudor Vianu" va explica la Adevărul Live exact cum diferă modelele de subiecte de la ţară la ţară şi cum se rezolvă acestea.
Săptămâna viitoare, candidaţii de la examenul de Bacalaureat vor susţine probele scrise, miercuri fiind ziua când se va susţine proba de la matematică pentru absolvenţii profilului Real.
„La finalul secolului al XIX-lea, Bacalaureatul francez era foarte dificil, conţinea şi o parte din materia care se studiază astăzi la facultate. În perioada interbelică doar 30% luau Bacalaureatul în România, însă cu un astfel de examen puteai să devii funcţionar la stat, spre exemplu să lucrezi la Poştă. La un moment dat, într-un an, au trecut circa 50%, iar ministrul Educaţiei de atunci a fost schimbat. Era inacceptabil. Sunt lucruri care ar trebuie să ne dea de gândit”, a povestit Costel Chiteş.
„Curiculul de la noi din ţară este aproape identic cu cel din străinătate. Însă francezii fac mai multe probabilităţi decât noi. În Germania se studiază aprofundat geometrie analitică în spaţiu. Referitor la nivelul problemelor, subiectele date în 2008-2011 la noi, era destul de ridicat. Acel lucru s-a realizat datorită dorinţei universităţilor de a prelua elevii direct cu media de la Bacalaureat, însă s-a renunţat, nivelul fiind echivalent cu cel al admiterii la Politehnică în Franţa”, a explicat profesorul de matematică.
„În Franţa timpul de lucru este de patru ore. În Italia, timpul de lucru este de şase ore şi n-ar strica să ne gândim şi noi să suplimentăm puţin timpul de trei ore alocat pentru examen. În Germania am văzut subiecte de patru ore şi jumătate. Au geometrie aanalitică şi vectorială făcute foarte serios. În clasa a XII-a au un manual de 200 de pagini de geometrie în spaţiu”, a mai povestit Chiteş.