Bac 2015. În această săptămână, elevii susţin proba competenţelor digitale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

Circa 130.000 de elevi din clasele a XII-a susţin, în perioada 15-19 iunie, Evaluarea competenţelor digitale, şi anume proba D a examenului de Bacalaureat.

Subiectele pentru acest examen sunt stabilite de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare, aflat în subordinea Ministerului Educaţiei, pe baza programei şcolare a disciplinei "Tehnologia Informaţiei şi a Comunicaţiilor", studiată în trunchiul comun, la toate filierele, profilurile şi specializările, pe parcursul claselor a IX-a si a X-a, potrivit Metodologiei.

La pregatirea calculatoarelor pe care absolvenţii vor rezolva subiectele de BAC, comisia are în vedere că, în timpul probei, candidaţii să nu poată comunica între ei prin calculator şi că toate calculatoarele să aibă aceeaşi informaţie pentru toţi candidaţii.

La finalul examenului, candidaţii vor preda asistenţilor foile pe care au rezolvat subiectul sau vor furniza comisiei un folder în care vor memora produsele software obţinute prin rezolvarea subiectelor propuse, precum şi un fişier în care vor nota răspunsuri la eventualele întrebări conţinute în subiecte. 

Rezultatul evaluării la proba de evaluare a competenţelor digitale nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă, in raport cu standardele europene recunoscute în domeniu (utilizator începător, utilizator de nivel mediu, utilizator avansat şi utilizator experimentat).

Lucrările scrise/produsele informatice elaborate de candidaţi sunt evaluate de cei doi examinatori ai probei de evaluare a competenţelor digitale. Fiecare evaluator acordă un punctaj exprimat printr-un număr întreg cuprins între 0 si 100. Punctajul final al fiecărui candidat se calculează ca medie aritmetică a punctajelor celor doi examinatori, rotunjită la cel mai apropiat întreg. În cazul unei fracţiuni de 0,50 puncte, rotunjirea se face în favoarea candidatului, la numărul întreg imediat superior.

În functie de punctajul obtinut, se va stabili nivelul de competenţă digitală a candidatului: utilizator începător, utilizator de nivel mediu, utilizator avansat, utilizator experimentat.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite