700.000 de elevi de gimnaziu vor sta 7 ore pe zi la şcoală. Cu masca pe faţă. Un atentat la sănătatea lor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 20 august 2020 a fost publicată în Monitorul Oficial Legea 185/2000, de modificare a Legii Educaţiei Naţionale, care abrogă art. I, pct 4 din legea 221/2019, ce prevedea reducerea numărului de ore la 20, 25, 30 de ore pe săptămână, la primar, gimnaziu, liceu. Este motivul pentru care ministrul Educaţiei stă pasiv şi nu publică planurile cadru care ar îndrepta această eroare grosolană.

Cadrul legislativ

La art II din Legea 185/2000, publicată în Monitorul Oficial pe 20 august, se spune:

(3) Începând cu data intrării în vigoare a prezenţei legi se abrogă prevederile art. I pct. 4 din Legea nr. 221/2019 pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 929 din 19 noiembrie 2019.

Presupun că majoritatea parlamentarilor care au votat această lege habar nu aveau ce abrogă, şi au votat cu ochii închişi.

De fapt abrogau următorul articol de lege din Legea 221/2019:

4. La articolul 66, alineatul (1) (din Legea Educatiei Nationale, n.n)se modifică şi va avea următorul cuprins:

Articolul 66(1) Numărul de ore alocat disciplinelor din planurile-cadru de învăţământ este în medie de 20 de ore pe săptămână la învăţământul primar, în medie de 25 de ore pe săptămână la învăţământul gimnazial şi în medie de 30 de ore pe săptămână la învăţământul liceal. Aceste ore sunt alocate atât pentru predare şi evaluare, cât şi pentru învăţarea în clasă, asistată de cadrul didactic, a conţinuturilor predate.

În acest mod, la gimnaziu rămâne în vigoare planul cadru cu 32-34-36 ore pe săptămână, adică cu 7 ore pe zi, în care elevii trebuie să stea la şcoală. Cu masca pe faţă. Plus încă 3-4 ore de lucru acasă pentru efectuarea temelor.

Aberaţia aceasta, un atentat la sănătatea elevilor, este explicată în expunerea de motive astfel:

Dacă se compară cu actualele planuri cadru, numărul de ore ar urma să se diminueze cu 2  pentru clasa a V-a, cu 4  pentru clasa a VI-a, şi cu 7 ore pentru clasele a VII-a şi a VIII-a, ceea ce va conduce la intrarea în şomaj a aproximativ 20.000 de cadre didactice cu studii superioare, o adevărată bombă socială.

Dar faptul că 700.000 de elevi de gimnaziu stau la şcoală 7 ore pe zi, cu masca pe faţă, nu este o bombă socială de sănătate pentru tot atâtea familii şi copiii lor? Între cele două „bombe” sociale, între 700.000 de elevi şi 20.000 de profesori, parlamentul a decis să protejeze 20.000 de profesori. Elevii, cum le-o fi norocul. Cine scapă sănătos bine, cine nu, ghinionul lor şi al familiilor lor.

Numai cine nu are copii nu realizează ce înseamnă să stai 7 ore pe zi concentrat la ce explică profesorul, apoi 2-4 ore acasă să-ţi faci temele. 10-11 ore de muncă  pe zi, în timp ce adulţii muncesc 8 ore pe zi. Probabil mulţi elevi chiulesc sau abandonează şcoala. Profesorii primesc salarii şi pentru orele nefăcute, ceea ce reprezintă furt din bugetul de stat. Dar există şi elevi conştiincioşi, care nu-şi permit să chiulească, şi stau 7 ore pe zi la şcoală. Cu masca pe faţă. Apoi încă 3-4 ore acasă să-şi facă temele. Cu ce consecinţe asupra sănătăţii lor, să reflecteze parlamentarii care au votat o astfel de lege.

Se mai spune în motivarea legii 185/2020:

Este adevărat că elevii din învăţământul gimnazial stau la şcoală peste 30 de ore pe săptămână, dar problema de fond este că nu numărul mare de ore pe care elevii le petrec la şcoală îi deranjează, ci ceea ce fac în aceste ore, şi asta din cauza programelor supraîncărcate.

Aplicarea Legii 221/2019 trebuie să se facă gradual, ceea ce presupune o prorogare a termenului de aplicare a acestei legi. Altfel, vor avea de suferit atât elevii, cât şi un număr apreciabil de  cadre didactice.

Iniţiatorii legii i-au întrebat pe elevi,  care le-au spus că nu-i deranjează faptul că stau la şcoală 7 ore pe zi! Că vor avea de suferit dacă stau doar 5 ore pe zi la şcoală! O prostie mai mare nici că am văzut sau auzit! Autorii legii recunosc că programele şcolare sunt supraîncărcate, şi pe elevi îi deranjează ce fac în aceste 7 ore. Dar să stea 7 ore pe zi la şcoală, chiar dacă îi deranjează ce fac în cele 7 ore! Să salvăm normele profesorilor! O fractură logică mai mare nici că se putea imagina!

 În alte ţări în care elevii stau multe ore la şcoală, programul este următorul. După 4-5 ore de predare, urmează prânzul servit la şcoală, apoi programe extracurriculare, artistice, sportive, de dezvoltare personală, prin proiecte proprii. Este cu totul altceva.

Motivul este altul, limpede ca apa de izvor. Între 20.000 de cadre didactice care, eventual, şi-ar pierde normele, şi sănătatea a 700.000 de elevi, parlamentul a ales interesele cadrelor didctice.

Nici măcar nu este adevărat că 20.000 de cadre didactice şi-ar pierde normele. Există CDŞ, Curriculum la Dispoziţia Şcolii, unde se fac lecţii de performanţă cu elevii buni şi foarte buni, şi de remediere, cu elevii rămaşi în urmă, lecţii care se pot face şi cu 5-10 elevi, pentru a fi eficiente. Nu cu toată clasa. 

În art 65 din Legea Educaţiei Naţionale se spune:

(5) Curriculumul la decizia şcolii se constituie atât din pachete disciplinare opţionale ofertate la nivel naţional, regional şi local, cât şi din pachete disciplinare opţionale ofertate la nivelul unităţii de învăţământ. Consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ, în urma consultării elevilor, părinţilor şi pe baza resurselor disponibile, stabileşte curriculumul la decizia şcolii.

 CDŞ este opţional, nu intră în cele 5 ore obligatorii pentru trunchiul comun al planului cadru. Aici se puteau oferi ore plătite profesorilor, care să plieze activitatea şcolară pe talentele, înclinaţiile, cerinţelor, nevoile  elevilor. Rezolvam două probleme importante pentru şcoala românească.

   În concluzie

 Ministrul Educaţiei poate stabili planurile cadru prin Ordin de ministru, indiferent de legea 185/2020, care prorogă termenul de aplicare a unei legi, dar nu obligă ministrul la un anumit număr de ore în planurile cadru. Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, nu va scuti elevii de gimnaziu de 7 ore pe zi prezenţă la şcoală, pentru că se teme de sindicate.

 Părinţii celor 700.000 de elevi de gimnaziu trebuie să cunoască realitatea aceasta, iar la cele două rânduri de alegeri de anul acesta să reflecteze bine înainte de a vota.  Eu am reflectat deja. 

   LE. 

Articolul 36

Pentru formele de învăţământ şcolar şi universitar, în orarul şcolar, numărul zilnic de ore de activitate nu trebuie să depăşească următoarele limite, cu excepţia celor cu pregătire specială în anumite domenii de activitate:

a) pentru învăţământul primar:– clasa 0 şi I = 3-4 ore pe zi;– de la clasa a II-a = 4 ore pe zi;

b) pentru învăţământul gimnazial: 4-5 ore pe zi;

c) pentru învăţământul liceal, profesional: 5-6 ore pe zi;

d) pentru învăţământul postliceal şi universitar: 6-7 ore pe zi.

Ce va face dna ministru a Educatiei, va respecta acest ordin, sau nu?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite