Vrei să schimbi furnizorul de energie? Ce oferte sunt în piaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele mai mici consumuri se înregistrează în Moldova (100 kWh pe lună) şi în Oltenia
Cele mai mici consumuri se înregistrează în Moldova (100 kWh pe lună) şi în Oltenia

Deşi se apropie momentul în care preţurile reglementate vor fi istorie, furnizorii de energie nu par să se îngrămădească la uşa clienţilor casnici, astfel că aceştia au relativ puţine oferte. La fel, nici clienţii nu iau cu asalt birourile furnizorilor, numărul celor care au optat pentru un alt vânzător de energie fiind de cel mult câteva sute.

Care este oferta în acest moment pentru cei care vor să îşi schimbe furnizorul de energie? 

  

 Posibilitatea schimbării furnizorului există în legislaţie din 2007, dar consumatorii nu s-au grăbit să utilizeze acest instrument care, cel puţin în terorie, le-ar putea micşora cu câteva procente costurile cu electricitatea. 

  

Conform datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), în 2015 erau înregistate 8,61 milioane de locuri de consum pentru clienţii casnici, faţă de 8,55 milioane în 2014. Aceşti clienţi au avut în 2015 un consum cumulat de energie electrică de 12.000 GWh. 

După cum reiese din raportul pe 2015 al ANRE, preţul mediu fără taxe pe 1.000 kwh (1 MWh) a fost, pentru clienţii casnici, de 422,85 de lei, mai mare cu 2,6% faţă de nivelul de 412,05 de lei în 2014. Raportat la preţ şi la consum, reiese că valoarea energiei electrice consumate de clienţii casnici a fost anul trecut de peste 5 miliarde de lei. 

Libertatea alegerii furnizorului de energie, neinteresanta pentru consumatori 

RCS&RDS, una dintre companiile care au intrat agresiv pe această piaţă, vinde electricitate pentru clienţii casnici la preţul de 0,165 lei/kwh, fără TVA. Pentru cei care au deja abonamente TV şi Internet preţul scade la 0,155 lei/kwh sau chiar până la 0,145 lei/kwh pentru pensionari. 

  

 Acesta nu este însă preţul final, pentru că i se mai adaugă tarifele reglementate, a căror valoare este aprobată de ANRE (tarifele pentru transport, tarifele de distribuţie şi tariful pentru servicii de sistem). 

  

În plus, se vor regăsi separat în factură costul pentru...citeşte continuarea pe wall-street.ro 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite