România va epuiza în 20 de ani gazele de la Marea Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În 2012, consorţiul format din grupul american Exxon şi compania OMV Petrom a anunţat descoperirea unui zăcământ evaluat între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi de gaz în blocul Neptun din Marea Neagră
În 2012, consorţiul format din grupul american Exxon şi compania OMV Petrom a anunţat descoperirea unui zăcământ evaluat între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi de gaz în blocul Neptun din Marea Neagră

Resursele de gaze naturale de circa 130 miliarde metri cubi, descoperite în Marea Neagră de companiile petroliere ExxonMobil, OMV Petrom şi Lukoil, se vor epuiza în circa 20 de ani, dar explorările vor începe numai dacă preţurile gazelor şi ţiţeiului vor creşte, a declarat Alexandru Pătruţi, expert în cadrul Comitetului National Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME).

În 2012, consorţiul format din grupul american Exxon şi compania OMV Petrom a anunţat descoperirea unui zăcământ evaluat între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi de gaz în blocul Neptun din Marea Neagră. Însă unii experţi în energie au afirmat că zăcământul ar putea depăşi 100 de miliarde de metri cubi. Îtntr-un alt bloc din partea românească a Mării Negre, compania rusească Lukoil a anunţat în 2015 că a descoperit un zăcământ estimat la 30 miliarde metri cubi.

Consumul anual al României de gaze naturale este estimat la 11,4 miliarde metri cubi, iar producţia anuală la circa 11 miliarde metri cubi anual, restul fiind acoperit de importuri. Zăcămintele de gaze de pe uscat scad în fiecare an şi sunt estimate să fie epuizate în circa 15-20 de ani.

„Marea Neagră, cu siguranţă, nu va fi o a doua Marea Nordului. Lucrările de explorare au dat rezultate doar în România, nu şi în Turcia“, a spus Pătruţi, potrivit News.ro, în cadrul Forumului Energetic Regional FOREN 2016, organizat de către Consiliul Naţional Român al Comitetului Mondial al Energiei (CNR-CME).

Pătruţi consideră că, pentru a o exploata rentabil zăcămintele descoperite în Marea Neagră, este nevoie de o producţie de 6 miliarde de metri cubi pe an şi este foarte greu de crezut că va putea fi extrasă întreaga cantitate descoperită.

Expertul susţine că explorările vor începe doar dacă preţurile gazelor şi ţiţeiului vor creşte şi dacă sistemul de transport al gazelor va fi conectat la pieţele internaţionale, altfel nu există o rentabilitate suficient de atractivă pentru investitori.

Pentru a creşte interesul exploatării zăcămintelor de gaze de la Marea Neagră, România s-a implicat în construcţia conductei Bulgaria - România - Ungaria - Austria (BRUA).

Gazoductul va lega reţelele de gaze naturale din cele patru state şi va permite exportul gazelor de la Marea Neagră spre Austria.

Lucrările vor începe, conform graficului actual, în a doua jumatate a anului 2017, în prezent autorităţile derulând procesul de obţinere a autorizaţiilor şi avizelor necesare, se arată într-un răspuns transmis de transportatorul naţional de gaze Transgaz, la solicitarea News.ro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite