UPDATE Comisia de buget finanţe din Senat a amânat raportul pentru „revoluţia fiscală“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
factura fiscala moldova

UPDATE Comisia de buget finanţe din Senat a amânat miercuri să dea un raport cu privire la ordonanţa de urgenţă care modifică Codul Fiscal, preşedintele comisiei, Eugen Teodorovici, spunând că au fost propuse foarte multe amendamente.

UPDATE Eugen Teodorovici a declarat că se amână elaborarea unui raport privind ordonanţa de modificare a Codului Fiscal, deoarece au fost propuse foarte multe amendamente.

„Astăzi nu vom emite un raport, pentru sunt foarte multe amendamente şi e normal ca şi Ministerul Finanţelor să se poată exprima asupra acestora”, a spus Teodorovici.

El a precizat că cel puţin două prevederi ar trebui schimbate de Guvern printr-o ordonanţă de urgenţă. „Astăzi, la Comisia de buget-finanţe nu au votat nimic, am discutat toate amendamentele propuse şi aproape toţi membri Comisiei au împărtăşit ideea ca impozitul pe cifra de afaceri pentru microîntreprinderi să fie opţional, argumentele sunt în această direcţie. Speranţa e la bunul simţ al Guvernului, să înţeleagă că acest OUG 79 poate fi modificat, logic, printr-o altă ordonanţă de urgenţă, ar fi şi calea mai rapidă ca Guvernul să înţeleagă şi să-şi asume anumite modificări şi să o facă imediat, poate chiar săptămâna viitoare prin ordonanţă de urgenţă, să nu aştepte Parlamentul să legifereze", a spus Teodorovici.

Amendament pentru angajaţii pe drepturi de autori

Şi senatorul PSD Ioan Vulpescu a propus un amendament la ordonanţa de modificare a Codului Fiscal, ca cei care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală să nu datoreze contribuţii pentru asigurările sociale cât timp sunt şi salariaţi, potrivit Agerpres.


La începutul şedinţei, preşedintele comisiei de buget-finanţe, Eugen Teodorovici, a declarat că ministrul de Finanţe Ionuţ Mişa nu a răspuns invitaţiei parlamentarilor de a veni la dezbaterea din comisie.

Raportul pe modificările la Codul Fiscal trebuia dat săptămâna trecută, însă a fost adoptarea acestuia a fost amânată pentru o săptămână. Preşedintele comisiei, liberalul Daniel Zamfir, invoca necesitatea unei dezbateri la care să participe şi reprezentanţii mediului de afaceri.

Mai mulţi parlamentari au anunţat că depun amendamente, care urmează să fie luate în discuţie, însuşi liderul PSD Liviu Dragnea precizând, săptămâna trecută, că există două sau trei „chestiuni“ din OUG, referitoare la impozitarea drepturilor de autor, firmele IT şi domeniul cercetării, care vor fi „reglate“ în Parlament, în perioada următoare, după discuţii cu reprezentanţii acestor categorii sociale.

Senatorul liberal Florin Cîţu a depus mai multe amendamente. Unul dintre ele prevede reducerea poverii fiscale asupra forţei de munca cu 5,65 puncte procentuale. Un altul prevede că salariile brute nu trebuiesc negociate, iar în sectorul bugetar legea salarizarii se aplică aşa cum este acum, deoarece împreună cu măsura de reducere a poverii fiscale, apare spaţiu fiscal pentru legea salarizării unitare. Un alt amendament prevede creşterea contribuţiilor personale către pensiile private. Alte amendamente prevăd: impozit pe venit 16%, impozit pe profit 16%, impozit pe microîntreprinderi, de 1%, opţional, pentru companiile cu cifra de afaceri până în 500.000 euro, TVA 16%.

Totodată, liberalul Daniel Zamfir a depus două amendamente, unul care prevede că firmele cu o cifră de afaceri mai mică de un milion de euro vor avea de ales între a plăti impozit de 16% pe profit sau a plăti un impozit de 1% pe cifra de afaceri. Cel de-al doilea amendament prevede că modificările la Codul Fiscal, prevăzute de ordonanţa de urgenţă a Guvernului, vor intra în vigoare la şase luni, nu de la 1 ianuarie 2018, cum prevede OUG.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite