UPDATE Guvernul a vrut să impoziteze populaţia pentru clădiri nerezidenţiale şi să crească taxa pe maşini, dar a retras proiectul de modificare a Codului Fiscal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit proiectului noului Cod Fiscal, persoanele fizice care deţin clădiri cu o altă destinaţie decât cea de locuinţă urmau să plătească un impozit reprezentând până la 2% din valoarea impozabilă, iar impozitul pe maşini să fie majorat semnificativ, de două ori şi jumătate în cazul autoturismelor cu motorizări de până la 1.600 centimetri cubi. Toate aceste intenţii sunt însă amânate, după ce proiectul legislativ a fost retras.

UPDATE 15.50 „În urma solicitării prim-ministrului Victor Ponta, Ministerul Finanţelor Publice a retras pe de site-ul ministerului proiectele Codului Fiscal şi al celui de Procedură Fiscală, pentru ca acestea să fie analizate în cadrul Guvernului înainte de începerea dezbaterii publice“, transmite Ministerul Finanţelor, într-un comunicat.

Dorim adoptarea de măsuri care să contribuie la continuarea creşterii economice şi la limitarea extinderii poverii fiscale“, precizează ministerul.

În prezent, una dintre priorităţile Guvernului este de a limita evaziunea fiscală, inclusiv prin modificări ale Codului Fiscal şi Codului de Procedură Fiscală.
Modalitatea în care se vor concretiza aceste intenţii, după discuţii cu specialişti şi societatea civilă, va fi decisă de Guvern şi va fi supusă consultării publice înainte de aprobarea de către Parlamentul României. Propunerile care vor fi asumate de Guvern vor fi dezbatute şi asumate, împreună cu Bugetul pentru anul 2015, de către Parlamentul României
“, mai arată Ministerul Finanţelor.

Cum ar fi crescut impozitele

Potrivit documentului realizat de Guvern, persoanele fizice, care sunt în prezent impozitate cu 0,1% din valoarea impozabilă a clădirii, vor urma să plăteasca în viitor pentru clădirile nerezidenţiale un impozit cuprins între 0,25 şi 1,5% din valoarea calculată de către un evaluator autorizat ori un impozit de 2% din valoarea impozabilă, dacă nu există un raport de evaluare.

Conform sursei citate, persoanele fizice vor fi taxate într-o proporţie similară cu firmele care deţin astfel de clădiri.

Primăria va stabili cota impozitului pe clădiri pentru care există un raport de evaluare. 

Executivul aduce modificări şi la impozitul pe terenul din intravilan, unde suma de plată creşte proporţional cu rangul şi zona localităţii, ajungându-se la creşteri de la 10.353 lei/hectar la 83.000 lei/hectar.

Totodată, proiectul elaborat de Guvern mai stabileşte o majorare a valorilor de impozitare şi pentru proprietarii de autoturisme. Astfel, impozitul va creşte de la 8 lei la 20 de lei pentru fiecare 200 centimetri cubi în cazul autoturismelor cu motoare de până la 1.600 cmc inclusiv şi de la 18 lei la 30 lei/200 cmc pentru maşinile cu o capacitate cilindrică cuprinsă între 1.601 cmc şi 2.000 cmc inclusiv.

Pe de altă parte, impozitul va scădea pentru autoturismele care au o capacitate cilindrică între 2.001 cmc şi 2.600 cmc inclusiv: de la 72 lei la 60 lei/200 cmc, scăderea continuând şi pentru maşini cu motoare mai mari.

De asemenea, majorari de impozit vor fi relizate şi pentru maşinile de marfă, motociclete, bărci cu motor si scutere de apă.

Analist: „Unele majorări sunt justificate, altele nu!”

Potrivit analistului fiscal Emilian Duca, unele majorări sunt justificate, altele nu.

„Există un angajament mai vechi al Guvernului, prin care să se uniformizeze modul de impunere a imobilelor care sunt utilizate în scopuri economice, iar acest aspect nu a fost implementat până în prezent, aceasta este explicaţia pentru introducerea acestui impozit. Impozitul pe clădiri este în prezent calculat în funcţie de valoarea de inventar în cazul firmelor şi la o valoarea stabilită pe baza unor norme de calcul pentru persoanele fizice, noul sistem ar urma să aduca impozitul pentru clădirile utilizate în scopuri economice la acelaşi nivel cu cel al celor deţinute de persoanele juridice”, a declarat pentru digi24.ro Emilian Duca.

În ceea ce priveşte creşterea anuală a impozitelor cu până la 50%, an de an, expertul a precizat că sunt foarte multe situaţii în care autorităţile locale nu au suficienţi bani pentru a-şi acoperi cheltuielile.


Citeşte şi:

Încă un efect al accizei suplimentare pe carburanţi: şoferii vor să mărească tarifele de transport cu 15%

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România - UNTRR - preconizează creşterea cu cel puţin 15% a tarifelor practicate de către operatorii de transport ca urmare a adoptării, săptămâna trecută, a Hotărârii de Guvern prin care s-au stabilit condiţiile, procedura şi termenele de restituire parţială a accizei suplimentare către operatorii de transport rutier licenţiaţi.

Ponta s-a răzgândit: va merge luni la Cotroceni pentru a discuta cu Băsescu despre reducerea CAS

Premierul Victor Ponta a declarat că va merge luni la Palatul Cotroceni, pentru a discuta cu preşedintele Traian Băsescu, surse din Administraţia Prezidenţială spunând că discuţia va avea ca temă principală reducerea contribuţiilor de asigurări sociale, scrie Mediafax.

Wall Street Journal: Ritmul de creştere al economiei româneşti îl depăşeşte pe cel al vecinilor săi europeni

Economia românească va înregistra o creştere solidă în trimestrul al doilea al acestui an, potrivit unui nou raport al băncii greceşti Eurobank, acesta fiind cel mai recent dintr-un şir de estimări care arată că Produsul Intern Brut (PIB) al României va înregistra o creştere puternică în acest an, potrivit „Wall Street Journal“.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite