Ministerul Agriculturii va compensa majorarea accizei pentru motorină: fermierii vor primi 1,8 lei/litru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fermierilor li se rambursează, sub forma subvenţiei, 94% din valoarea accizei pe care preţul motorinei la pompă o conţine FOTO Adevărul
Fermierilor li se rambursează, sub forma subvenţiei, 94% din valoarea accizei pe care preţul motorinei la pompă o conţine FOTO Adevărul

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale  va compensa creşterea accizei pentru motorina utilizată în agricultură, fermierii urmând să primească prin rambursare în jur de 1,8 lei pe litru, începând cu trimestrul al doilea din 2014, a declarat Daniel Botănoiu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

„Dacă pentru ultimul trimestru din 2013, agricultorii primesc 1,39 lei pe fiecare litru prin rambursarea diferenţei de  acciză pentru motorina utilizată în agricultură, în primul trimestru din acest an, conform noii metodologii de calcul, acest sprijin a crescut la circa 1,51 lei pe litru, iar după 1 aprilie, odată cu majorarea suplimentară a accizei cu 7 eurocenţi, Ministerul Agriculturii va compensa creşterea şi va plăti fermierilor aproximativ 1,8 lei pe litru“, a spus Botănoiu, potrivit Agerpres.

Acesta a precizat că subvenţionarea pe care o face Ministerul Agriculturii este de 94% din valoarea accizei pe care preţul motorinei de la o pompă o conţine. „Fermierii plătesc din acciză doar 21 de euro pe tona de motorina utilizată în agricultură, diferenţa până la nivelul standard al accizei, de 330,39 euro/tonă, fiind suportată de Ministerul Agriculturi“, a subliniat oficialul Ministerului Agriculturii. 

Potrivit sursei citate, creşterea accizei pentru benzină şi motorină cu 7 eurocenţi de la 1 aprilie nu va modifica „de o manieră substanţială“ preţul alimentelor. În acest sector, ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare a diferenţei dintre acciza standard şi acciza redusă, stabilită la 21 de euro/1.000 litri, pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură.

Cantităţile de motorină ce beneficiază de ajutor de stat acordat sub formă de rambursare se stabilesc prin ordin al ministrului Agriculturii, cu avizul Ministerului Finanţelor Publice, şi încadrare în prevederile bugetare aprobate.

Fondurile totale alocate din bugetul de stat pentru subvenţionarea motorinei utilizate în agricultură se ridică la 555,9 milioane de lei pentru anul 2013 şi primele trei trimestre din 2014, iar cantitatea totală de motorină estimată pentru aplicarea acestui ajutor de stat este de 410 milioane litri, potrivit normelor metodologice de acordare a unui ajutor de stat pentru motorina utilizată în agricultură, aprobate de Guvern în luna octombrie 2013.

Pentru anul 2013, valoarea accizei decontate este de 1,399 lei pe fiecare litru de motorină, ceea ce înseamnă că susţinerea accizei este de 309,395 euro/1000 litri. Nivelul standard al accizei este de 330,395 euro/1000 litri.


Mai puteţi citi:

Acciza suplimentară la carburanţi va scumpi până şi transportul cu Salvarea, dar bugetul nu va avea nimic de câştigat, avertizează şoferii

Guvernul a decis să introducă o acciză suplimentară la carburanţi „fără o analiză de impact, pentru a putea face cheltuieli mai mari în 2014, an electoral“, iar decizia va avea un „efect de bumerang“ asupra bugetului de stat, consideră liderii marilor asociaţii de transportatorii.

Guvernul a aprobat scrisoarea FMI şi trimite documentul către Preşedinţie pentru semnare

Executivul a aprobat scrisoarea de intenţie convenită cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi va trimite documentul către preşedintele Traian Băsescu, spre semnare, a anunţat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, la finalul şedinţei de Guvern de miercuri.

Acciza suplimentară de 7 eurocenţi va propulsa România în topul preţurilor UE la motorină şi benzină

România se află acum pe ultimul loc în clasamentul european al preţurilor la benzină şi pe 23 din 28 la motorină. De la 1 aprilie, preţul motorinei ne va plasa în top 10.

Guvernul „ciupeşte“ 7 eurocenţi în plus prin mărirea accizei la motorină, dar de fapt va ieşi în pierdere. Şoferii ştiu de ce

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) solicită anularea accizei suplimentare de 7 eurocenţi la motorină, arătând că, în caz contrar, şoferii vor cumpăra carburanţi dinafara ţării, fapt care ar duce la scăderea încasărilor bugetare din această taxă.

Victor Ponta: Acciza de 7 eurocenţi la carburanţi se aplică de la 1 aprilie. Cred că, până la urmă, preşedintele va înţelege că este important să avem acord cu FMI

Premierul Victor Ponta a anunţat luni seara, în urma discuţiilor finale cu reprezentanţii misiunii FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, că acciza suplimentară de 7 eurocenţi la carburanţi se va aplica de la 1 aprilie şi că scrisoarea de intenţie va fi semnată de preşedintele Traian Băsescu, întrucât acesta le-a transmis finanţatorilor internaţionali că va semna dacă "acciza" nu va apărea în document.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite