Banca Naţională plăteşte 2,3 milioane de euro pentru renovarea conacului care a aparţinut lui Mihail Oromolu, fost guvernator din perioada interbelică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Contractul pentru renovarea conacului care a aparţinut lui Mihail Oromolu are o valoare estimată de 8,26 milioane de lei, fără TVA şi va finanţat de banca centrală din fonduri proprii FOTO Adevărul
Contractul pentru renovarea conacului care a aparţinut lui Mihail Oromolu are o valoare estimată de 8,26 milioane de lei, fără TVA şi va finanţat de banca centrală din fonduri proprii FOTO Adevărul

Banca Naţională a României (BNR) vrea să renoveze un conac din comuna Păuşeşti-Măglaşi, judeţul Vâlcea, care a aparţinut lui Mihail Oromolu, guvernator al băncii centrale în perioada interbelică, şi estimează că va plăti pentru acest proiect până la 10,2 milioane de lei (2,3 milioane de euro), inclusiv TVA.

Conacul, construit în perioada 1915 - 1916, a fost preluat de BNR în urmă cu câţiva ani de la Finanţele Publice Vâlcea.

Proiectul de consolidare, refuncţionalizare şi amenajare a Casei Mihail Oromolu va implica, printre altele, lucrări la interiorul şi exteriorul clădirii, intervenţii la împrejmuiri, restaurarea componentelor artistice, realizarea de instalaţii noi sau de canalizare, potrivit unui anunţ al BNR.

Contractul are o valoare estimată de 8,26 milioane de lei, fără TVA şi va finanţat de banca centrală din fonduri proprii, iar termenul pentru finalizarea lucrărilor a fost stabilit la doi ani de la data atribuirii acordului.

Lucrările vor fi contractate prin licitaţie restrânsă, criteriile de atribuire fiind preţul ofertei, cu o pondere de 50%, garanţia acordată (25%) şi termenul de execuţie (25%).

Constructorii interesaţi de acest proiect pot depune ofertele sau cererile de participare până la 8 septembrie.

Licenţiat în Drept la Paris, Mihail Oromolu a fost magistrat şi membru al partidelor Conservator, Conservator Democrat şi Naţional Liberal.

El a deţinut funcţia de guvernator al BNR în perioada 1 ianuarie 1922 - 31 decembrie 1926, de activitatea sa în această funcţie fiind legate, printre altele, recuperarea depozitului în aur deţinut de BNR la Reichsbank (Banca centrală a Germaniei), încheierea convenţiei pentru lichidarea datoriei statului la banca centrală şi revenirea statului în acţionariatul BNR.

Fostul şef al băncii centrale a mai deţinut şi o vilă în Bucureşti, amplasată în apropierea Guvernului, preluată în 2012 de fondul sud-african de investiţii New Europe Property Investments (NEPI) de la compania Avrig 35, în contul unei datorii.

NEPI, unul dintre cei mai activi investitori imobiliari din România în ultimii ani, a anunţat că va investi aproximativ 15 milioane de euro într-un proiect care vizează renovarea vilei istorice şi construirea unei clădiri de birou lângă aceasta.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite