În ce domenii loveşte insolvenţa cel mai tare: construcţii, textile, minerit, metalurgie şi turism

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sectorul construcţiilor a fost lovit grav după spargerea bulei imobiliare
Sectorul construcţiilor a fost lovit grav după spargerea bulei imobiliare

Numărul insolvenţelor deschise în primul semestru a scăzut cu aproximativ 10%, până la 12.453 de proceduri, cele mai afectate domenii fiind construcţiile, industriile textilă, extractivă şi metalurgică, precum şi sectorul hotelurilor şi restaurantelor, potrivit unei analize a Coface România.

Sectorul construcţiilor a ocupat constant un loc în top 10 pentru ultimii 5 ani, şi se clasează acum pe prima poziţie, mai ales după spargerea bulei imobiliare din România.

 Fabricarea produselor textile, industria extractivă, industria metalurgică şi hoteluri rămân în top 5 sectoare cu cel mai ridicat nivel al insolvenţelor raportat la 1.000 de firme active.

Numarul de insolvenţe a crescut în perioada analizată doar în Bucureşti (+23%) şi în zona de Vest (+8%), restul regiunilor înregistrând scăderi pentru acest indicator, cele mai semnificative contracţii fiind înregistrate în zona de Sud-Est (-23%) şi zona de Nord-Est (-22%).

În acelaşi timp, numărul insolvenţelor deschise în rândul companiilor cu cifra de afaceri de peste un milion de euro a scăzut cu 30% în perioada analizată, indicând un posibil recul al impactului de contagiune în rândul companiilor peste medie.

Firmele nu-şi plătesc furnizorii

Analiza arată că majoritatea datoriilor suplimentare (3,3 miliarde de lei) au fost atrase pentru acoperirea pierderilor (în creştere cu 2,3 miliarde de lei) şi a investiţiilor în creante (1,1 miliarde de lei active circulante în urcare, peste 95% reprezentând creanţe) în condiţiile în care valoarea contabilă a activelor fixe a rămas aceeaşi.

De asemenea, analiza a evidenţiat faptul că firmele insolvente au atras capitaluri cu precădere pe termen scurt de la furnizori, soldul acestora în totalul datoriilor pe termen scurt avansând de la 35% în anul 2008, la 50% în 2013.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite