Peste 25.000 de români şi-au cumpărat anul trecut o locuinţă prin programul „Prima Casă“. Cei mai mulţi au ales apartamentele cu două camere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste jumătate dintre cei care au contractat un credit "Prima Casă" şi-au cumpărat apartamente cu două camere
Peste jumătate dintre cei care au contractat un credit "Prima Casă" şi-au cumpărat apartamente cu două camere

Aproximativ 25.500 de români şi-au cumpărat anul trecut o locuinţă prin credite „Prima Casă“, puţin peste jumătate dintre ei optând pentru apartamente cu două camere, valoarea medie a unei finanţări fiind de 37.000 de euro, potrivit datelor Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), instituţia care emite garanţiile prin acest program.

Ritm mediu al solicitărilor de garantare a fost de aproximativ 100 de dosare pe zi, potrivit datelor FNGCIMM, în topul judeţelor la nivel naţional menţinându-se Bucureşti, Cluj, Ilfov, Timiş şi Constanţa.

Beneficiarii programului "Prima Casă“ au la dispoziţie în acest an aproximativ 2 miliarde de lei, din care 740 de milioane de lei fonduri neutilizate în 2013.

„Beneficiarii Programului «Prima Casă» vor avea la dispoziţie în anul 2014 un plafon de garanţii de 1,2 miliarde de lei, la care se adaugă suma rămasă nealocată şi/sau neutilizată din plafonul pentru anul 2013 în valoare de circa 740 de milioane de lei, din care circa 495 de milioane de lei pentru achiziţia locuinţelor construite de Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL). Garanţiile vor fi acordate şi plătite numai în monedă naţională“, se arată într-un comunicat al Fondului.

Guvernul a aprobat marţi o hotărâre prin care stabileşte un plafon de 1,2 miliarde de lei pentru garanţiile care vor fi acordate în acest pentru programul „Prima Casă“, prag similar cu cel din 2013, şi permite utilizarea sumelor repartizate anul trecut şi care nu au fost consumate.

„Pe lângă cele 16 bănci care au acordat credite în anul 2013, în 2014 se vor putea înscrie în program noi finanţatori, cu condiţia ca aceştia să-şi desfăşoare activitatea de creditare a persoanelor fizice pe baza reglementărilor validate de Banca Naţională a României“, se menţionează în comunicat.

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii este o instituţie financiară nebancară, cu capital de risc, înfiinţată în scopul facilitării accesului IMM-urilor la finanţări, prin acordarea de garanţii pentru instrumentele de finanţare contractate de la bănci comerciale sau din alte surse.


Mai puteţi citi: 

„Prima Casă“ continuă şi în 2014. Noi bănci se pot înscrie în program. Programul „Prima Casă“ se prelungeşte în acest an, astfel că băncile înscrise vor primi sumele care nu au fost alocate în 2013, dar vor putea folosi şi sumele neutilizate anul trecut, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor şi aflat în dezbatere în şedinţa de astăzi.

Ritmul de primire a dosarelor pe programul „Prima Casă” a scăzut. Ritmul de primire a dosarelor pe programul „Prima Casă” a scăzut la 50-60 pe zi, faţă de 70 de dosare cât reprezenta media zilnică normală, a declarat, sâmbătă, Aurel Şaramet, preşedinte de către Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), potrivit Agerpres.ro.

Cum să-ţi reduci rata la credit cu 10%. Un client care îşi refinanţează în acest moment un credit de consum în lei poate să-şi reducă nivelul ratei lunare cu 10%, a declarat vineri Marius Istrati, şef Departament Dezvoltare Produse Persoane Fizice în cadrul Volksbank România, citat de Agerpres.ro.

BCR are alocat cel mai mare plafon de garanţii pentru „Prima Casă“ - 220 de milioane de lei. BRD a primit 180 de milioane de lei, BT - 105 milioane de lei. Banca Comercială Română (BCR) a primit, de la Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), un plafon de garanţii de 220 de milioane de lei pentru acordarea de credite în cadrul programului guvernamental „Prima Casă 6“. BCR şi-a adjudecat astfel cel mai mare plafon din totalul de 1,2 miliarde de lei.

„Prima Casă“ în lei sau credit clasic în euro? Avantajele şi dezavantajele celor două variante.Împrumuturile din programul „Prima Casă“ se vor acorda numai în lei, însă creditul clasic în euro rămâne o alternativă mai bună, datorită dobânzilor mai mici. Dezavantaje? Riscul valutar şi avansul minim mai mare.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite