Articol publicitar

Noi Ansambluri Rezidenţiale (Bucharest Housing Stories) - Episodul 6

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Episodul Noi Ansambluri Rezidenţiale, al şaselea din cadrul seriei Bucharest Housing Stories, a devenit disponibil pe platforma http://bucharesthousingstories.ro. Webdocumentarul este realizat în cadrul proiectului „Case Vii. Diversitatea culturală a spaţiilor de locuit din Bucureşti şi împrejurimi“.

Webdocumentarul este realizat în cadrul proiectului „Case Vii. Diversitatea culturală a spaţiilor de locuit din Bucureşti şi împrejurimi”, finanţat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României în cadrul programul PA17/RO 13 Promovarea Diversităţii în Cultură şi Artă din cadrul Patrimoniului Cultural European.

Bucharest Housing Stories este un serial documentar despre diversitatea experienţei de locuire în oraşul Bucureşti şi împrejurimi. Constituit din şapte episoade care prezintă diferite tipuri de spaţii - blocuri construite în perioada socialistă, noi ansambluri rezidenţiale, zone de tip „ghetou”, cămine studenţesti, spaţii publice (locuirea „în aer liber”), fostele case naţionalizate şi cele din zona periurbană - şi urmărind 21 de personaje cu experienţe diferite, serialul îşi propune să documenteze diversitatea culturală a practicilor de locuire din urbanul local contemporan. Fiecare episod, lansat pe platforma bucharesthousingstories.ro, pune accent pe diversitatea experienţelor de vecinătate sau de rutină şi pe relaţiile cu spaţiul locativ dezvoltate de persoane cu profiluri diverse.

image

Al şaselea episod din serial este dedicat locuirii în Ansambluri Rezidenţiale şi poate fi vizionat la adresa: http://bucharesthousingstories.ro/episoade/ansambluri-rezidentiale/ Avântul imobiliar din anii 2000 a însemnat pentru Bucureşti, printre altele, apariţia unui tip specific de locuire: cel în ansambluri rezidenţiale nou contruite, de multe ori amplasate la periferie (dar nu exclusiv). O parte importantă dintre acestea sunt de tip „gated community”, adică spaţii enclavizate cu un control ridicat în ceea ce priveşte accesul (pietonal, motorizat şamd) şi care tind să ofere rezidenţilor servicii pentru care în modobişnuit ar fi nevoiţi să părăsească respectivul perimetru. Locatarii noilor spaţii apelează de multe ori la credite imobiliare pentru achiziţia unei astfel de locuinţe. Cum este locuirea în aceste spaţii? Cum se petrece tranziţia de la locuirea din blocul construit în perioada socialistă către „o nouă comunitate”? Care este experienţa celor care plătesc lunar o rată pentru credit imobiliar?

Bucharest Housing Stories reprezintă o parte dintr-un proiect mai mare: „Case vii. Diversitatea culturală a spaţiilor de locuit din Bucureşti şi împrejurimi”. Credem că forma şi organizarea spaţiului de locuit sunt influenţate de mediul în care acesta este construit, prin intermediul locuinţei reflectându-se relaţia dintre cultură şi mediu (natural sau social). Modul în care spaţiul de locuit este folosit descrie idei şi valori culturale, iar experienţele de locuire surprind deopotrivă istoria personală şi pe cea a comunităţilor sau grupurilor de oameni. Prin proiect, ne propunem să contribuim la conştientizarea varietăţii formelor şi experienţelor de locuire din Bucureşti şi zonele limitrofe, ca expresii ale diversităţii culturale.

Proiect realizat de Asociaţia VIRA

Parteneri proiect: Asociaţia MAIE şi Muzeul Naţional al Ţăranului Român

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite