Tranzacţie-mamut în lumea electronicii. SoftBank cumpără ARM Holdings, ale cărei procesoare se găsesc în toate smartphone-urile şi tabletele din lume
0Operatorul telecom japonez SoftBank Group va prelua producătorul de cipuri ARM Holdings într-o tranzacţie de 32,5 miliarde de dolari, scrie Reuters. Cipurile bazate pe tehnologiile oferite de către ARM Holdings se regăsesc atât în Apple iPhone, cât şi în majoritatea smartphone-urilor şi tabletelor Android, inclusiv cele Samsung sau Huawei, companii care îşi produc singure procesoarele.
În cadrul tranzacţiei, Softbank va plăti 17 lire sterline pe fiecare acţiune, cotaţie cu 40% peste nivelul la care titlurile companiei britanice au închis vineri şedinţa de tranzacţionare.
Tranzacţia vine după ce SoftBank a vândut recent un pachet masiv din acţiunile deţinute la retailerul chinez Alibaba, în valoare de 10 miliarde de dolari, şi a vândut producătorul de jocuri Supercell către un alt grup din China, Tencent Holdings, pentru 8,6 miliarde de dolari.
Aceasta este cea mai mare tranzacţie din istoria SoftBank, depăşind inclusiv preluarea grupului telecom Sprint din SUA, din anul 2013, pentru care japonezii au plătit 22 de miliarde de dolari.
Pariul pe gadgeturile inteligente, conectate la internet
ARM este pe cale să beneficieze cel mai mult din trecerea către „internetul lucrurilor“, în condiţiile în care toate gadgeturile din jurul nostru, de la electrocasnice la televizoare sau autoturisme, vor ajunge conectate la internet. Acestea vor avea nevoie de cipuri pentru a executa sarcinile desemnate, iar arhitectura ARM este dominantă în lumea mobilă.
„Aceasta este una dintre cele mai importante achiziţii pe care le-am făcut vreodată şi mă aştept ca ARM să fie un pilon-cheie pentru strategia de creştere a SoftBank în continuare“, a afirmat Masayoshi Son, fondatorul şi directorul executiv al SoftBank.
Preluarea vine după votul pe care britanicii l-au dat pentru ieşirea din Uniunea Europeană. Acesta a slăbit lira sterlină şi a întărit yenul, astfel că achiziţiile făcute de grupurile japoneze în Marea Britanie devin şi mai atractive.
Veniturile ARM Holdings provin în special în dolari, societatea licenţiind tehnologiile şi designul procesoarelor sale către companiile care chiar le produc, precum Qualcomm, Broadcom, Nvidia, MediaTek sau Rockchip care mai apoi le vând producătorilor de telefoane, tablete şi calculatoare.
Pe lângă acestea, folosesc tehnologie ARM şi Apple – care îşi realizează propriile cipuri din seria A pentru iPhone, iPad şi iPod, dar şi Samsung şi Huawei, care îşi realizează propriile procesoare pe baza arhitecturii ARM.
ARM, înfiinţată de Apple
ARM Holdings a luat fiinţă iniţial ca o societate mixtă între Apple, Acorn Computers şi VLSI Technology. Fondată în 1990, compania se numea atunci Advanced RISC Machines Ltd, iar Steve Jobs a ales arhitectura ARM pentru Newton, primul precursor al smartphone-urilor moderne.
Datorită faptului că cipurile ARM consumau foarte puţin, Apple a ales această platformă pentru iPod, în 2001, iar ulterior a popularizat-o prin folosirea acesteia în iPhone, în 2007. Curând şi ceilalţi mari producători de telefoane au început să utilizeze această arhitectură, astfel că foarte mulţi producători au licenţiat tehnologiile ARM. Aşa a apărut o „cursă a înarmării“, procesoarele ARM ajungând din ce în ce mai puternice.
Apple a împlinit 40 de ani. Revoluţia „piraţilor“ din Silicon Valley
Inclusiv AMD, rivalul tradiţional al Intel, a licenţiat tehnologiile ARM şi oferă acum procesoare pentru servere cu cipuri ARM.
De asemenea, acestea au devenit atât de populare, încât aproape toate smartphone-urile şi tabletele comercializate în lumea largă folosesc arhitectura companiei, Intel având în acest domeniu o cotă nesemnificativă. Mai mult, deja se găsesc acum şi laptopuri cu procesoare ARM, precum o serie chromebook-uri realizate de către Asus, Acer sau Samsung.