Rosneft ar putea lua locul Gazprom, ca cea mai valoroasă perlă a coroanei energetice a Kremlinului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Monopolul de gaze naturale din Rusia se confruntă cu o competiţie crescută şi cu cele mai mici preţuri din ultimul deceniu pe principala sa piaţă de desfacere, Europa. În plus, trebuie să finanţeze investiţii în curs de execuţie de miliarde de dolari.

„Rosneft ar putea egala Gazprom din punct de vedere al valorii de piaţă încă din acest an“, consideră Andrey Polischuk, analist la Raiffeisen Bank în Moscova, transmite Bloomberg.

De când a devenit preşedinte în 1999, Vladimir Putin s-a folosit de exploatarea resurselor imense de gaze şi petrol pentru a reconstrui economia ţării distrusă după eşecul reformelor din anii 1990.

În cadrul acestui proces, cele două companii gigant din proprietatea statului, Rosneft şi Gazprom au devenit piesele centrale ale sistemului economic şi politic al ţării.

La solicitarea Bloomberg, serviciul de presă al Gazprom nu a dorit să comenteze pe marginea estimărilor valorii de piaţă a companiei, specificând doar că „pe termen lung, Gazprom îşi va menţine stabilitatea financiară“ în paralel cu implementarea tuturor proiecte-cheie de investiţii.

Rivalii de pe culoarele Kremlinului

Impozitele, taxele şi redevenţele achitate de către cele două companii contribuie cu aproximativ 30% la formarea bugetului de stat. De asemenea, lansează comenzi de miliarde de dolari industriei locale în fiecare an pentru conducte, instalaţii portuare, transport, foraj şi alte servicii care contribuie la păstrarea a sute de mii de locuri de muncă.

Cei doi preşedinţi executivi, Alexey Miller la Gazprom şi Igor Sechin la Rosneft, fac parte dintre oamenii de încredere ai lui Putin, care l-au urmat de la primăria St. Petersburg la Moscova şi sunt persoane deosebit de influente la Kremlin. Cu toate acestea, dacă se iveşte vreo ocazie, cei doi nu ezită să-şi urmărească propriile interese în cazul unui conflict

„Este o lume concurenţială“, spune un analist pentru piaţa de energie de la compania de consultanţă din Moscova, Otkritie.

Pentru Rosneft, depăşirea Gazprom „este în mod evident un factor important pentru managementul acesteia, considerând lupta pentru supremaţie dintre cele două companii fanion ale economiei ruse. Rezultatele pot fi motiv de laudă, iar pentru conducătorii companiilor înseamnă o putere mai mare de lobby la vârful politicii ruse.

De exemplu, Gazprom se străduie să contracareze atacul Rosneft asupra dreptului de monopol pentru exporturile de gaze, pe măsură ce producătorul de petrol vrea să obţină preţuri mai bune pe piaţa internaţională pentru cantităţile tot mai mari de gaze extrase, explică analistul rus al pieţei energetice.

Cu mai mult de un deceniu în urmă nici nu se punea problema întâietăţii: monopolul gazelor naturale era o forţă de temut la nivel geopolitic, în timp ce Rosneft producea mai puţin de o zecime din cantitatea de petrol pe care o extrage în prezent.

Executivul de la Moscova a fost chiar pe punctul să decidă fuziunea celor două companii, manevră evitată de Rosneft în ultimul moment.

Ascensiunea producătorului de petrol începe odată cu achiziţia activelor deţinute de Yukos Oil Co. în 2004 şi continuă apoi cu fuziunea cu TNK-BP din 2013, care transformă Yukos în cea mai mare companie din lume listată la bursă, după cantitatea de petrol produsă.

Forţa dominantă

Gazprom continuă să surclaseze Rosneft la producţia de hidrocarburi, cu opt milioane de barili echivalent petrol pe zi, în timp ce Rosneft nu depăşeşte cinci milioane de barili.

Estimările pentru profitul realizat de producătorul de gaze naturale înainte de plata dobânzilor, taxelor, deprecierilor şi amortizărilor pentru 2015 este estimat la aproape 30 de miliarde de dolari, faţă de 20 de miliarde ale Rosneft.

Pe termen lung, Gazprom se va confrunta, însă, cu mult mai multe incertitudini decât Rosneft, spune Polischuck. Relaţiile Rusiei cu Turcia, a doua mare piaţă de export gaze, se deteriorează rapid.

Compania se află în plină dispută cu Ucraina privind preţul gazelor şi al tarifelor de tranzit prin conductele vitale pentru livrările în Uniunea Europeană. De asemenea, creşte concurenţa venită din Orientul Mijlociu şi Norvegia.

Gazele naturale s-au ieftinit mai mult ca petrolul

Preţul petrolului a scăzut cu 25% anul trecut, comparativ cu cele 48% reducere la gazele livrate de Gazprom la graniţa Germaniei, cea mai mare piaţă europeană.

În prezent, petrolul a recuperat aproape 50% faţă de minimul de 27 de dolari barilul din luna ianuarie, în timp ce preţul gazelor reacţionează mult mai lent, raportându-se la cotaţiile ţiţeiului la o diferenţă de şase sau nouă luni.

Tranzacţia de 55 miliarde de dolari prin care Rosneft a preluat TNK-BP s-a dovedit neinspirată pe fondul părbuşirii preţului petrolului. Întreaga companie, incluzând şi activele TNK-BP, valoarează acum doar 45 de miliarde de dolari şi în plus este înglodată în datorii.

Este doar o treime din valoarea pe care o anticipa Sechin la o întâlnire cu Putin în 2013. Preşedintele rus nu s-a sfiit să-l critice anul trecut pe Sechin pentru greşelile făcute când a încheiat această afacere.

Însă Rosneft mai are posibilităţi de a-şi creşte valoarea acţiunilor, spune Alexander Kornilov, analist la Aton în Moscova. Ridicarea sancţiunilor care blochează accesul companiei pe pieţele de capital sau privatizarea unei părţi din capitalul deţinut de statul rus ar ridica cotaţiile acţiunilor, explică analistul.

În schimb, accesul Gazprom la pieţele financiare nu este blocat în mod direct iar Kremlinul nu are intenţia de a vinde din pachetul de acţiuni pe care îl deţine la producătorul de gaze.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite