Noi discuţii între ANSVSA şi omologii chinezi pe tema exporturilor de miere, lucernă, carne de pasăre şi material seminal bovin

Noi discuţii între ANSVSA şi omologii chinezi pe tema exporturilor de miere, lucernă, carne de pasăre şi material seminal bovin

O delegaţie a Autorităţii Sanitare Veterinare a obţinut în China, la Ningbo, prelungirea perioadei de tranziţie pentru export (care s-ar fi încheiat în luna iulie a acestui an) până la perfectarea formalităţilor prealabile semnării unui protocol.

Ştiri pe aceeaşi temă

Oficiali ai Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi oficiali ai Administraţiei Generale pentru Controlul Calităţii, Inspecţiei şi Carantinei (AQSIQ) au discutat, la Ningbo, Republica Populară Chineză, despre exporturile de miere, lucernă şi material seminal bovin.

„Cel mai important a fost concretizarea discuţiilor bilaterale purtate cu oficiali ai Administraţiei Generale pentru Controlul Calităţii, Inspecţiei şi Carantinei (AQSIQ prin semnarea de către preşedintele ANSVSA, dr. Geronimo Brănescu şi de către Vice Ministrul LI Yuanping, a Protocolului tehnic pentru exportul de material seminal bovin”, a informat MADR, precizând că „un progres notabil a fost înregistrat şi în ceea ce priveşte mierea, în sensul în care s-a obţinut prelungirea perioadei de tranziţie pentru export (care s-ar fi încheiat în luna iulie a acestui an) până la perfectarea formalităţilor prealabile semnării unui protocol”.

De asemenea, negocierile privind alte teme de interes, cum sunt exportul de lucernă şi cel de carne de pasăre au avansat considerabil. 

În ceea ce priveşte lucerna, au fost agreate de partea chineză condiţiile sanitare veterinare pentru export. 

Pentru carnea de pasăre a fost transmis chestionarul solicitat de partea chineză, urmând ca după evaluarea acestuia, o misiune de evaluare a specialiştilor AQSIQ să viziteze România, pentru a verifica şi aproba unităţile care doresc să exporte.

Un moment marcant al Conferinţei l-a constituit ceremonia de lansare a Platformei informatice pentru zona pilot de cooperare şi facilitare a comerţului dintre Republica Populară Chineză şi ţările Europei Centrale şi de Est. În semn de consideraţie pentru ţara noastră, care este membru fondator al „Grupului 16 + 1„* preşedintele ANSVSA, dr. Geronimo Brănescu, a fost invitat, ca în numele României să participe la activarea oficială a Platformei.

„ Îmbunătăţirea mecanismelor de coordonare vamale şi de carantină, dezvoltarea comerţului electronic transfrontalier, sunt factori care vor impulsiona dezvoltarea relaţiilor de export – import pe această rută comercială. Este o oportunitate pentru ţara noastră, iar ANSVSA va face toate eforturile ncesare pentru a valorifica această conjunctură favorabilă”, a declarat dr. Geronimo Brănescu, preşedintele ANSVSA.  
 
Memorandumul de Înţelegere privind sănătatea animală şi siguranţa alimentelor, între autoritatea veterinară din România şi cea din China, a fost semnat la Bucureşti în vara anului 2013.
citeste totul despre: