Inegalitatea pe glob, la nivel record. 62 de oameni, la fel de bogaţi ca jumătate din populaţia planetei

Inegalitatea pe glob, la nivel record. 62 de oameni, la fel de bogaţi ca jumătate din populaţia planetei

Cei mai bogaţi 1% din dintre oameni au o avere totală egală cu cea a celorlalţi 99% FOTO Getty Images

Cei mai bogaţi 62 de oameni de pe planetă au la fel de mulţi bani ca jumătatea săracă a lumii, arată un studiu al organizaţiei non-guvernamentale Oxfam.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cifrele arată o concentrare foarte mare a capitalului în ultimii ani, având în vedere că în 2010 ar fi fost nevoie de adunarea primelor 388 de averi din lume pentru a ajunge la averea deţinută de jumătatea „de jos”.
 
Potrivit documentului citat de BBC, cei mai bogaţi 1% din dintre oameni au o avere totală egală cu cea a celorlalţi 99%.
 
Sudiul mai arată că o avere (bani şi active) echivalentă cu 68.800 de dolari îl plasează pe deţinătorul ei în topul celor mai bogaţi 10% oameni de pe planetă, iar una de 760.000 în top 1%.
 
„În locul unei economii care funcţionează pentru prosperitatea tuturor, pentru generaţiile viitoare şi pentru planetă, am creat, în schimb, o economie pentru cei 1%”, se spune în raportul Oxfam.
 
Studiul foloseşte date ale băncii elveţiene Credit Suisse, care arată că proporţia din averea globală deţinută de primii 1% cei mai bogaţi oameni a scăzut treptat din anul 2000 şi a început să crească după 2009. Cifra înregistrată în 2015 este, pentru prima oară, mai mare decât cea înregistrată în 2000.
 
Oxfam le cere guvernelor să ia măsuri care să inverseze acest trend. Printre acestea se numără remunerarea angajaţilor cu salarii care să le asigure supravieţuirea şi reducerea beneficiilor acordate managerilor. Documentul mai cere eliminarea diferenţelor între salariile femeilor şi ale bărbaţilor.
 
Raportul cere acţiuni împotriva activităţilor de lobby, reducerea preţurilor medicamentelor, taxarea averilor, nu a consumului, şi creştrea cheltuielilor publice destinate luptei cu inegalitatea.
citeste totul despre: