Cât muncesc românii pentru un pachet de ţigări: o oră şi 19 minute, doar cu un minut mai puţin decât bulgarii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu un salariu mediu pe economie, românii pot să cumpere 126 de pachete de ţigări, doar cu unul mai mult decât bulgarii. Vecinii noştri muncesc doar cu un minut mai mult decât noi pentru un pachet.

În România, preţul unui pachet de ţigări premium este relativ mic prin comparaţie cu alte ţări europene, dar dacă ne referim la puterea de cumpărare şi la timpul de muncă necesar pentru achiziţia aceluiaşi pachet suntem la coada clasamentului, unde doar Bulgaria stă mai rău.

„Adevărul“ vă prezintă un indice al accesului populaţiei la ţigări, realizat pe baza statisticilor oficiale internaţionale, din care reiese că doar românii şi bulgarii muncesc mai mult de o oră pentru a-şi putea cumpăra un pachet din categoria premium.

Preţuri mici, eforturi mari

Achiziţia unui pachet de ţigări premium înseamnă, pentru români, cheltuirea a 3,7 dolari, ceea ce ne plasează pe locul 32 într-un clasament cu 50 de ţări europene realizat de comunitatea producătorilor şi procesatorilor de tutun din Europa.

Cele mai scumpe ţigări se regăsesc în Norvegia (15,8 dolari/pachet), Irlanda (13,9 dolari/pachet), Lichtenstein (11,9 dolari/pachet), Anglia (10,8 dolari/pachet) şi Franţa (8,5 dolari/pachet).

image

La polul opus, cu cele mai ieftine ţigări, se regăsesc Republica Moldova, Belarus, Armenia, Georgia, Rusia şi Ucraina, unde pachetul premium costă mai puţin de doi dolari. Pentru România este interesant că toate ţările vecine au ţigări mai ieftine, de aceea presiunea contrabandei şi a comerţului ilicit este mai mare decât în alte zone. În Bulgaria, pachetul costă 3,4 dolari, în Serbia - 2,3 dolari, în Ungaria - 3,5 dolari, în Ucraina – 1,6 dolari, iar în Republica Moldova – 1,5 dolari.

Cu toate acestea, pentru români ţigările nu sunt deloc ieftine. În primul rând, noi trebuie să muncim o oră şi 19 minute pentru ca, dintr-un salariu mediu pe economie de 469 de dolari lunar, respectiv 2,7 dolari pe oră, să ne cumpărăm acel pachet de ţigări. Bulgarii, cu salariul lor mediu pe economie de 426 de dolari pe lună, respectiv 2,53 de dolari pe oră, trebuie să muncească doar cu un minut mai mult pentru a-şi cumpăra pachetul de ţigări care, în ţara vecină, costă 3,4 dolari. În al doilea rând, cu un salariu mediu pe economie la noi poţi să-ţi iei 126 de pachete de ţigări, iar în Bulgaria – 125 de pachete, aceasta fiind coada clasamentului european din punctul de vedere al puterii de cumpărare.

Ca timp de muncă necesar pentru a obţine pachetul premium de ţigări, cel mai bine stau Elveţia, Luxemburg (cu câte 15 minute), Rusia, Austria, Suedia, Finlanda şi Germania (cu câte 20 de minute). În Republica Moldova trebuie să munceşti fix o oră şi să câştigi astfel salariul mediu de 263 de dolari lunar, respectiv 1,5 dolari orar, pentru a-ţi putea cumpăra un pachet de ţigări premium.

Fumatul, cât rata la bancă

În România, unde se câştigă un salariu mediu de 469 de dolari, fumătorii care consumă în medie 30 de pachete pe lună sunt nevoiţi să cheltuiască 111 dolari, ceea ce înseamnă aproape un sfert din venit. O jumătate din salariul minim pe economie sau echivalentul cu rata medie la un credit bancar. În ţările mai sărace, necesarul de 30 de pachete pe lună al fumătorului mediu se apropie de venitul minim pe economie, în timp ce în ţările mai bogate această cheltuială scade spre 10% din totalul veniturilor.

Dar preţul mediu al unui pachet de ţigări nu ţine cont de veniturile medii ale populaţiei, ci este în cea mai mare măsură dictat de presiunea fiscală pe care o exercită statul asupra fumatului. Reamintim că, în România, ne găsim printre ţările cu cele mai mari presiuni fiscale, mai mult de 80% din costul pachetului însemnând taxe, impozite şi accize.

image
image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite