Transelectrica cere Guvernului să primească o parte din certificatele verzi destinate energiilor regenerabile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Operatorul sistemului energetic naţional Transelectrica cere Guvernului să I se acorde o parte din schema de sprijin prin certificate evrzi acordată producătorilor de energie din surse regenerabile, pentru a obţine astfel o parte din fondurile necesare dezvoltării reţelelor de transport al energiei.

"Propunerea Transelectrica este ca o parte din certificatele verzi acordate producţiei energiei din surse regenerabile să fie direcţionată către companie. Astfel, ar obţine o parte din cele 600 milioane de euro necesare întăririi reţelei electrice", potrivit unor surse din sistem, citate de Mediafax.

Transelectrica ar trebui să primească o parte din certificatele verzi care vor fi suspendate de la tranzacţionare în perioada 2013-2016. La sfârşitul lunii trecute, directorul general adjunct al Transelectrica, Octavian Lohan, declara că producătorii de energie din surse regenerabile, cărora statul nu le-a impus nicio obligaţie, ar putea sau ar trebui să fie constrânşi să cedeze o parte din ajutorul primit de la stat pentru dezvoltarea reţelelor electrice, pentru că ar fi "spre binele lor".

Construcţia tot mai multor unităţi de producţie a energiei din surse alternative a început să pună o presiune semnificativă. Problema Transelectrica este că majoritarea centralelor regenerabile este concentrată în sud-estul ţării, iar pentru evacuarea energiei către consumatorii din alte regiuni este nevoie de construcţia unor linii noi de transport. Investiţia în aceste linii de transport este evaluată la 600 milioane de euro.

Subvenţiile pentru energiile regenerabile măresc până la cote insuportabile costurile de producţie în industrie, iar scăderea acestora provoacă pierderi investitorilor în sisteme ecologice. În plus, administratorii sistemului energetic sunt obligaţi să facă echilibristică între sursele clasice şi cele „curate“.

România şi-a asumat la nivelul Uniunii Europene să atingă un procentaj de energie regenerabilă în consumul total de 24% în 2020. Prin legea internă, autorităţile din România şi-au stabilit să atingă, până în 2020, un procent de energie electrică regenerabilă de 38%, neţinând însă cont de realităţile economice din ţară. 

Astfel, România a devenit un El Dorado al investitorilor în energie regenerabilă, dar şi un iad pentru industriaşi, care sunt obligaţi să suporte, prin majorări de preţuri, costurile pentru aceste surse.

Schema noastră nu va mai fi generoasă

Schema actuală de sprijin din România este cea mai generoasă din toate statele membre UE. Numai pentru acest an, schema prevede ca producătorii de energie regenerabilă să primească de la stat certificate de 500 de milioane de euro.

În prezent, sunt acordate şase certificate verzi pentru fiecare MWh de energie produsă în centrale fotovoltaice (de 2,5 ori mai mare decât media UE), două certificate pentru energia eoliană (de 2,24 ori mai mare decât media UE) şi trei certificate pentru energia produsă de microhidrocentrale cu o putere instalată de până la 10 MW. 

Numai că Ministerul Economiei a elaborat un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care vrea să reducă numărul de certificate verzi acordate în perioada 1 iulie 2013 – 31 decembrie 2016.

Mai exact, se vor acorda doar două certificate verzi pentru centralele hidroelectrice noi, cu puteri instalate de cel mult 10 MW, un certificat verde pentru centralele electrice eoliene şi patru pentru centralele electrice solare. Diferenţa de certificate ar urma să fie livrată după 1 ianuarie 2017. În urma acestei modificări, producătorii de energie verde ar urma să încaseze în acest an cu 150 de milioane de euro mai puţin. 

Niţă nu-i poate împăca pe toţi

Dacă pentru producătorii de energie verde subvenţia este bine venită, pentru industriaşi înseamnă costuri suplimentare de producţie care pot duce chiar la închiderea unor fabrici.

Pentru exemplificare, menţionăm că numai la Alro Slatina s-au înregistrat costuri de 22 de milioane de euro cu energia regenerabilă, din totalul facturat de 66 de milioane de euro pentru energia consumată în 2012 de către producătorul de aluminiu. Datele au fost prezentate în cadrul unei dezbateri organizate de Confederaţia Patronală a Industriei Româneşti – CONPIROM.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite