România, pe locul 36 în topul „uşurinţei“ de a face afaceri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România a coborât în acest an o poziţie, pe locul 36 dintr-un total de 190 de state, în clasamentul „Doing Business“, realizat de Banca Mondială, privind „uşurinţa“ de a desfăşura o afacere.

România este surclasată de ţări precum Letonia, Lituania, Macedonia, Polonia, Slovenia, Slovacia, Cehia, Malaezia sau Kazahstan şi se află în faţa unor state precum Bulgaria, Ungaria, Belgia, Croaţia sau Italia. 

Clasamentul este realizat în funcţie de punctajul obţinut pentru fiecare dintre cele 10 criterii luate în calcul – de la procedura de înregistrare a unei firme, obţinerea autorizaţiilor de cinstrucţie, racordarea la reţeaua de electricitate şi până la obţinerea unui credit, plata taxelor sau rezolvarea insolvenţelor. 

În raportul întocmit de Banca Mondială se arată că demararea unei afaceri în România a devenit mult mai dificilă din cauza creşterii timpului necesar pentru înregistrarea în scopuri de TVA, adică mult criticatul Formular 088. Totuşi, arată documentul, România a făcut progrese în ceea ce priveşte plata taxelor, prin introducerea unor noi facilităţi de achitare a impozitelor. 

182 de zile pentru racordarea la electricitate

În funcţie de cele 10 criterii luate în calcul la realizarea clasamentului „Doing Business“, România stă cel mai prost la racordarea la sistemul de energie electrică, adică poziţia 134 din 190. Pentru racordare sunt necesare opt proceduri şi 182 de zile. 

De asemenea, anevoios este pentru antreprenorii români să obţină autorizaţii de construcţie, ţara noastră ocupând locul 95 la acest capitol. Pentru obţinerea autorizaţiilor de construire sunt necesare 20 de proceduri şi 171 de zile, costul acestora ridicând-se la 2% din valoarea imobilului. România ocupă locul 7 în funcţie de criteriul privind accesarea unui credit, locul 50 la plata taxelor şi 53 la capitolul privind protejarea investitorilor minoritari.  

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite