Omul de afaceri Ilie Carabulea şi-a sporit profitul la Banca Carpatica. După trei ani de pierderi, banca a trecut pe profit în 2012, iar acum marchează creşteri record

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Omul de afaceri sibian Ilie Carabulea are o avere estimată la 130 de milioane de euro FOTO Adevărul
Omul de afaceri sibian Ilie Carabulea are o avere estimată la 130 de milioane de euro FOTO Adevărul

Banca Comercială Carpatica, deţinută de omul de afaceri Ilie Carabulea, a înregistrat în primul semestru din 2013 un câştig net de 16 milioane de lei, mai mare cu 75% faţă de cel din aceeaşi perioadă a anului trecut.

Banca Comercială Carpatica, instituţie de credit cu capital integral românesc, a raportat pentru primul semestru din 2013 un profit net de 16 milioane de lei, în creştere cu aproape 75% comparativ cu cel înregistrat în primele şase luni ale anului trecut. În acelaşi timp, profitul operaţional al Băncii Carpatica a crescut cu 88%, până la 36,2 milioane de lei, potrivit rezultatelor semestriale auditate ale băncii transmise Bursei de Valori Bucureşti. 

Activele instituţiei de credit au scăzut însă cu 23,7% în primul semestru, pe fondul reducerii portofoliului de titluri cu 42,4% şi a scăderii datoriilor din operaţiuni repo repo şi titluri date cu împrumut, cu 71,8%. 

„Aspirăm să fim o bancă orientată spre clienţii săi, fiind în continuă căutare de noi oportunităţi şi alianţe strategice“, a declarat Johan Gabriels, directorul general al băncii. După primul semestru, instituţia de credit avea 139 de unităţi, din care 59 de sucursale, 57 de agenţii şi 23 de puncte de lucru.

Indicaţii din închisoare

Banca Carpatica şi-a bugetat pentru anul acesta un profit net de 34,5 milioane de lei, după ce şi în 2012 a reuşit să se încadreze în jumătatea cu profit a sistemului bancar, raportând un câştig de aproape 22 de milioane de euro. Carabulea a reuşit în 2012 să aducă banca pe profit după trei ani de pierderi. Asta în ciuda faptului că 2012 nu a fost un an tocmai bun pentru omul de afaceri sibian. 

Carabulea a fost condamnat în aprilie 2012 la 18 luni de închisoare, fiind găsit vinovat pentru dare de mită şefului Parchetului Judecătoriei Sibiu, Florin Apostu. A fost însă eliberat condiţionat în septembrie 2012 pentru bună purtare şi muncă în penitenciar. Carabulea ceruse instanţei, în mai 2012, o perioadă de trei luni de libertate pentru a-şi organiza activitatea societăţilor în care este acţionar, dar solicitarea a fost respinsă. 

Presa a scris la acel moment că soţia sa, Marina, lua notiţe cu indicaţii în timpul fiecărei vizite săptămânale la penitenciarul din Aiud şi apoi le transmitea managerilor firmelor. 

Contactat de „Adevărul“, Ilie Carabulea nu a dorit să comenteze rezultatele băncii şi nici planurile sale în calitate de acţionar, motivând că nu el este cel abilitat să vorbească pe acest subiect, ci directoratul instituţiei. Presa a scris în repetate rânduri că omul de afaceri caută cumpărător pentru bancă, însă el a infirmat zvonurile de fiecare dată. 

Carabulea ocupă locul 26 în topul „Forbes 500 Miliardari“, cu o avere estimată la 130 de milioane de euro, acumulată din afaceri din transport, turism, bancar, asigurări şi imobiliare.

Management nou de la RBS

Carabulea a făcut în ultimul an mai multe schimbări în conducerea băncii. În primul rând, Banca Carpatica, înfiinţată în urmă cu aproape 14 ani la Sibiu, este condusă pentru prima dată de un manager străin, belgianul Johan Gabriels, fost director general al RBS Bank România, care a preluat în primăvara acestui an funcţia de director general.

Carabulea a demisionat din funcţia de preşedinte al consiliului de supraveghere în aprilie 2012, după ce a fost condamnat. Poziţia de preşedinte a fost preluată atunci de Nicolae Petria, iar un loc în consiliu a rămas vacant. În decembrie 2012, locul vacant a fost ocupat de Magdalena Manea, care a deţinut până în luna septembrie funcţia de vicepreşedinte al RBS România. Aceasta a renunţat recent la funcţie, fiind numită director adjunct al Fondului de Garantare a Depozitelor. 

Iar în luna iunie, Carabulea a recrutat doi noi directori generali adjuncţi, pe Cosmin Bucur pentru Divizia Comercială, şi pe Elena Bădeanu pentru Divizia Identitate Corporatistă şi Resurse Umane, ambii venind de pe funcţii de conducere în RBS Bank România. Consiliul de supraveghere a stabilit în iunie o nouă structură organizatorică a băncii, astfel că în locul Diviziei Reţea Retail şi a Diviziei Corporate au fost înfiinţate Divizia Comercială şi Divizia Identitate Corporatistă şi Resurse Umane.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite